Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 09:45 637 1

Ураганът "Орлийн" достигна Мексико

  • мексико-
  • ураган-
  • буря-
  • тропическа-
  • власти

Властите не съобщиха веднага за щети, но по крайбрежието училищата преустановиха занятията

Ураганът "Орлийн" достигна Мексико  - 1
Източник: БГНЕС

Ураганът "Орлийн" достигна тихоокеанското крайбрежие на Мексико близо до туристическия град Масатлан ​​в понеделник, преди бързо да отслабне над сушата и да се превърне в тропическа депресия, предава Associated Press.

Властите не съобщиха веднага за щети, но по крайбрежието училищата преустановиха занятията, пристанищата затвориха и бяха изградени убежища, цитира news.bg.

"Орлийн" загуби част от силата си, преминавайки над Ислас Мария, бивша затворническа колония, разработена като туристическа атракция. Основният остров е слабо населен, предимно от държавни служители, и повечето сгради там са направени от тухли или бетон.

Ветровете на урагана, който в началото беше категория 4, бяха спаднали обратно до 140 км/ч, когато достигнаха сушата на около 75 километра югоизточно от Масатлан ​​в понеделник сутринта, според Националния център за ураганите на САЩ.

До понеделник вечерта "Орлийн" отслабна до тропическа буря с ветрове от 55 км/ч и се движеше на север-североизток. Правителството на щата Халиско, където се намира курорта Пуерто Валярта, спря учебните занятия в понеделник в градовете по крайбрежието. В Синалоа, където се намира Масатлан, бяха разкрити временни приюти.

"Орлийн" обаче може да донесе проливни валежи на някои места и да предизвика наводнения и високи вълни.

Пристанищата на Мансанильо и Пуерто Валярта бяха затворени за кораби, а военноморските сили на Мексико обявиха, че пристанищата, включително Масатлан, Сан Блас и Нуево Валярта, са затворени за малки плавателни съдове.

Националната комисия по водите на Мексико каза, че "Орлийн" може да причини "кални свлачища, покачване на нивата на реките и потоците и наводнения в ниско разположени райони".

Също в понеделник, тропическата буря "Пейн" се формира далеч в Тихия океан, но се очаква да остане предимно в океана и да спадне по-късно тази седмица до тропическа депресия, без да достигне силата на ураган.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    1 0 Отговор
    да се превърне в тропическа БУРЯ,а не в депресия. В депресията не бушуват ветрове и дъждове. Депресията е област с ниско налягане, която се движи от запад на изток в северното полукълбо. В зависимост от движението на топлия въздух е възможно да се образуват и облаци.
Новини по държави: