Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 12:13 597 0

Необходима е по-голяма солидарност между европейските страни при плановете за подкрепа на икономиките

  • икономики-
  • планове-
  • подкрепа-
  • ес-
  • солидарност

Заяви днес еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони

Необходима е по-голяма солидарност между европейските страни при плановете за подкрепа на икономиките - 1
Източник: БГНЕС

Страните от ЕС имат право да предприемат мерки на национално равнище, за да укрепят икономиките си, но е необходима солидарност, за да се избегне "фрагментираност", заяви днес еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

"Ние не обвиняваме страните, че подкрепят икономиките си", каза той при пристигането си на заседанието на финансовите министри от ЕС в Люксембург.

"Ако искаме обаче да избегнем фрагментираност, ако искаме да се изправим срещу тази криза, смятам, че се нуждаем от по-високи ниво на солидарност и от задействането на общи инструменти", добави Джентилони.

През последните дни Германия бе обект на критики от някои европейски страни и институции за едностранно обявения пакет от 200 милиарда евро за подпомагане на компаниите и домакинствата, за да се справят със скока в цените на електроенергията.

Германският финансов министър Кристиан Линднер заяви, че е защитил "отбранителния пакет" на страната си пред ЕК и колегите си министри, подчертавайки, че Брюксел е разбрал погрешно функцията на пакета и срока му на действие.

"ЕК все още е не разбира напълно , че не става дума за мярка за 2022 година, а пакетът покрива и периода 2023 и 2024 година", поради което настоящите предложения, базирани на програмата, не могат да бъдат оправдавани с решението на Германия, отбеляза в Люксембург Линднер.

"Пакетът ни не е непропорционален, в действителност той е пропорционален, ако сравним размера и уязвимостта на германската икономика", добави той.

Германия е готова да обсъди мерки, които могат да удържат цените на газа и електроенергията в ЕС, каза Кристиан Линднер.

"Трябва да решим този проблем в зародиш. Така че, аз съм отворен за предприемането на съвместни стъпки на международния газов пазар и за реформа в структурата на на европейските пазари за електроенергия , за да направим така че, цените за крайните потребители повече да не са обвързани с цената на газа", отбеляза Линднер преди срещата на финансовите министри.

Междувременно двама еврокомисари призоваха днес за съвместно отпускане на заеми в 27-те страни членки на ЕС, за да се финансират мерките за справяне с кризата с цените на електроенергията, която заплашва да потопи блока в рецесия.

Паоло Джентилони и еврокомисарят за вътрешния пазара Тиери Бретон заявиха в уводна статия във в. "Айриш таймс", че новото съвместно отпускане на заеми може да бъде моделирано по примера на съвместния дълг по време на пандемията от КОВИД-19 за субсидиране на работни места, които в противен случай биха били загубени.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА