Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 16:30 656 4

ООН: Европа да покаже по-голяма амбиция за климата

  • оон-
  • европа-
  • климат-
  • климатични промени-
  • амбиция-
  • фпч

Европа трябва да покаже "далеч по-голяма амбиция" по отношение на изменението на климата, тъй като нейните общи емисии на парникови газове продължават да нарастват, се посочва в доклад на ООН

ООН: Европа да покаже по-голяма амбиция за климата - 1
Снимка: shutterstock

Европа трябва да покаже "далеч по-голяма амбиция" по отношение на изменението на климата, тъй като нейните общи емисии на парникови газове продължават да нарастват. Това се посочва в доклад на ООН, цитиран от "Ройтерс".

Отбелязва се, че страните трябва да стимулират рециклирането, да подобрят качеството на въздуха и да отделят повече средства за околната среда.

Намаляването на емисиите най-вече в западноевропейските страни е било компенсирано от повишения в други части на региона, установи оценката на ООН, обхванала 54 европейски държави.

Качеството на въздуха все още не отговаря на международните насоки, а данъците, събрани за опазване на околната среда, не се използват за заявената цел, се посочва в доклада, представен на срещата на европейските министри на околната среда в Кипър.

Констатациите от тази оценка трябва да бъдат сигнал за събуждане за региона, заяви Олга Алгайерова, изпълнителен секретар на Икономическата комисия на ООН за Европа.

"Въпреки напредъка в определени области, правителствата в паневропейския регион трябва да покажат много по-голяма амбиция за справяне с изменението на климата", се казва в изявлението на Програмата на ООН за околната среда.

В доклада се отбелязва, че могат да бъдат предложени финансови стимули за насърчаване на рециклирането, тъй като процентите се различават значително в различните страни и са "особено ниски" в Източна Европа и Централна Азия.

Установено е, че докато всички страни в паневропейския регион са поели ангажименти да намалят емисиите на газовете, причиняващи глобалното затопляне, намаленията, постигнати най-вече в Западна Европа, са компенсирани от увеличения на други места.

Използването на възобновяеми енергийни източници се е увеличило в 29 страни между 2013 г. и 2017 г., въпреки че като цяло изкопаемите горива все още съставляват около 78% от общото потребление на енергия, се посочва в доклада.

Допълва се, че са необходими повече усилия за справяне със замърсяването на въздуха. Въпреки че 41 страни регистрират 13% намаление на преждевременните смъртни случаи поради излагане на фини прахови частици, концентрациите на ФПЧ все още надвишават указанията на СЗО.

Източник: "Ройтерс" / News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    9 1 Отговор
    Е,това е нагло.Европа се самоубива заради климата, а те.. още
  • 2 такааа

    11 0 Отговор
    абсолютна ненужна организация,за 99% от държавите в света, защото обслужва интересите на 1%
  • 3 Джендърите

    8 0 Отговор
    тази зима ще се греят на кюмбета и автомобилни гуми ще горят.Ще им измръзнат стафидите.
  • 4 От страни

    1 0 Отговор
    Тия зелените затръкаха Европа ма на тия им се види малко? Още повече трябва? Това ООН-е кво си мисли?