Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 19:44 1 189 11

Президентът Радев пристигна в Малта за срещата на групата "Арайолуш"

  • румен радев-
  • малта-
  • среща-
  • групата арайолуш

Освен войната в Украйна държавните глави на страните-членки на ЕС, които са парламентарни републики, ще обсъждат енергийната и миграционната криза, сигурността, ролята на ЕС като глобален играч на световната сцена и охраната на външните граници

Президентът Радев пристигна в Малта за срещата на групата "Арайолуш" - 1
Снимка: БНТ

Войната в Украйна, енергийната криза и сигурността обсъждат в Малта президентите на 13 страни-членки на ЕС. В 17-тата среща на т. нар. група "Арайолуш" участва и президентът Румен Радев.
Всички тези въпроси Радев ще обсъжда с европейските си колеги в истински маратон от срещи в следващите няколко дни, съобщават от БНТ. Освен войната в Украйна държавните глави на страните-членки на ЕС, които са парламентарни републики, ще обсъждат енергийната и миграционната криза, сигурността, ролята на ЕС като глобален играч на световната сцена и охраната на външните граници.

Президентът участва в срещата заедно с още 12 лидери от цяла Европа, сред които германският президент Франк Валтер Щайнмайер, полският, австрийският, хърватският и още много други. Това е 17-та среща на президентите на страни-членки, които на практика нямат изпълнителни правомощия, като България беше поканена от Полша и Португалия преди девет години, а през 2016 г. бяхме домакин на форума.
Срещата се провежда само ден преди неформалния Европейски съвет в Прага на 6 и 7 октомври, на който лидерите ще обсъждат осмия пакет санкции срещу Русия, които включват таван на цените за руския петрол, продължаващата подкрепа за Украйна, начините за справяне с енергийната криза чрез евентуално въвеждане на пределни цени на природния газ.

Преди Съвета ще бъде даден официален старт на френската идея за Европейска политическа общност, която ще събере лидерите на 27-те страни-членки плюс още 17, сред които страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и други.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хич да не се връща

    14 5 Отговор
    Предателят Руска лимонка.
  • 3 честен ционист

    4 1 Отговор
    С нащо момче Абела ще има да лудуват тая нощ. Малтийски кючекини ще им играят и фесове ще слагат. Като се прибере след 2 дни ше има да разправя, лалви убави гащи с един крачол си е купил от битака.
  • 4 Русия, враг №1 на България

    11 3 Отговор
    Тоя фатмак пак ще ни излага !
  • 5 Реалист

    12 1 Отговор
    Трябваше да вземе и ортаците си бойко и пеевски. Да е пълен цирка
  • 6 както на небето, така и на земята

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Спец в 21 век":

    Ние сме християни и имаме само един цар. И пред него всички сме равни! Няма да бъде Живкова!
  • 7 Продажника

    3 0 Отговор
    Марионетката ще се срещне с господарите си за да му налеят ум!
  • 8 Колко

    2 0 Отговор
    ли ще ни посрами пак???
  • 9 Мишки Болшевишки

    3 0 Отговор
    Споко народе Неадекватника повече от това не може да ни излага Всички го разбраха че е шпионин на Путлер
  • 10 Този

    1 0 Отговор
    фигурант пак на туризъм.Никой журналист не го пита ,абе питайте го бе какво прави в Дубай?Парични трансфери ли?Нерегламентирани срещи с руско КГБ?
  • 11 Фатмака

    0 0 Отговор
    къде се слага след изявленията му,че Крим е руски и последното....че той и орбан решиха,че мястото на Украйна не е в NATO!?Русня!