Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 15:25 1 083 7

Хиляди унгарски ученици на протест: няма учители

  • заплати на учителите-
  • недостиг-
  • няма учители -
  • протест -
  • унгария -
  • ученици-
  • учители

Протестиращите - много от тях ученици в тийнейджърска възраст, облечени в карирани ризи - се събраха в центъра на Будапеща, носейки плакати с надписи "Ние сме с нашите учители" и "Няма учители, няма бъдеще".

Хиляди унгарски ученици на протест: няма учители - 1
Снимка :SZAJKI BÁLINT/24.HU

Многохиляден протест изпълни централни улици на Будапеща снощи.

Унгарски ученици и учители демонстрираха рамо до рамо срещу ниското заплащане и лошите условия на труд в училищата на фона на задълбочаващата се криза с недостиг на учители. Според последните официални данни броят на незаетите работни места за преподаватели в началните и средните училища се е увеличил от 7000 през 2014 г. до 35 000 през 2019 г., съобщава БГНЕС.

Протестиращите - много от тях ученици в тийнейджърска възраст, облечени в карирани ризи - се събраха в центъра на Будапеща, носейки плакати с надписи "Ние сме с нашите учители" и "Няма учители, няма бъдеще".

"Тук съм, защото е невъзможно да продължаваме по този начин", заяви 19-годишният ученик Габор Ковач, визирайки недостига на учители пред АФП.

Друг протестиращ, 17-годишният Вираг Пек, заяви, че учителите са "истински герои, за да работят в условия, каквито са в тази страна".

По-рано през деня хиляди хора образуваха човешка верига в столицата в знак на протест, а ученици временно блокираха мост в центъра на града.

Преди месец хиляди демонстрираха за по-добри условия на труд за учителите, някои от които временно спряха работа в знак на протест, когато училищата отново отвориха врати след лятната ваканция.

Правителството на Виктор Орбан отказва да удовлетвори исканията на учителите с аргумента, че това може да се случи само след като ЕС отпусне милиарди евро от дълго задържаните средства за възстановяване от пандемията. Брюксел все още не е дал съгласието си за отпускането им поради опасения от корупция. Забавянето идва в момент, когато унгарската икономика е подложена на натиск от отслабващата местна валута и бързо растящата инфлация. През последните години се засилиха и опасенията за академичната свобода в Унгария, защото Орбан се опитва да наложи контрол над институциите, смятани за твърде либерални.

Източник: OFFNews


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 6 Отговор
    В България така пипнаха закона за Образованието преди години, че вече даскал може да стане всеки и без педагогическо образование, само да изджендеросват дечурлигата, друго не се изисква от даскалите.

    Коментиран от #7

  • 2 Точен

    10 1 Отговор
    В заглавието "хиляди", на снимката четири хлапака, на това му се вика обективност. Соросоидите не могат и не могат да му направят на Орбан цветна революцийка, та до "учениците" опряха.
  • 3 Книжни куршуми

    10 1 Отговор
    То и у нас скоро ще е така. Ама като няма учители яжте банани. Нали за това скачахте !?
    Важно е да има еФтина работна ръка. А скоро и инженери и лекари ще липсват. Заради това пък блогъри бол. Не могат да си вържат връзките, ама ни "учат" как да живеем! :))

    Коментиран от #6

  • 4 Жорето

    17 0 Отговор
    В България е много добре. Плащане и диплома. За какво са ни учителите, като има Гугъл?Дори се подкрепя от родителите. Да не се мъчи дето. Важното е на абитуренския бал да е с яка кола и да може да брои до към 12. Оп са и текстовете на Азис.
    Такъв протест в БГ не може да има , а и с карирани ризи, ама с крокодилче.
  • 5 Зевзек

    2 1 Отговор
    Я попитайте герберсто-седесара Георги Марков, който е бивш контитуционен съдия и бивш депутат от СДС и бивш тикводепутат на РазБойко Борисов. Да ви обясни как няма такова нещо и как Унгария е супер просперираща и супер богата държава благодарение на Виктор Орбан и как ще става още по-богата и още по-просперираща докато Орбан и е лидер и докато унгарските калини и рубладжии продължават да гласуват за Орбан.
  • 6 Зевзек

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Книжни куршуми":

    "То и у нас скоро ще е така. Ама като няма учители яжте банани."

    Напротив у нас има учители, Бойко преди няколко години им повиши заплатите и сега има много желаещи да са учители. У нас проблема е друг скоро няма да има деца, защото първа грижа на ДЪРЖАВАТА - т.е. на политиците са над 2 млн. пенсионери. Увеличиха им пенсиите до 3600 лева месечно, пък пенионерите нито раждат нито отглеждат деца. За сметка на това на младите хора, които трябва да раждат и да отглеждат деца им дават минимална работна заплата от 710 лева, но от нея взимат осигуровки и данъци и чисто остават 550 лева месечно. И искат с тези пари младите да издържат себе си и 1-2 деца. А на нашите алчни политици, толкова им е дневната надница. Всики бг политици са алчни, мног алчни и "левите" и "десните" са еднакво алчни.
  • 7 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    По време на българското Възраждане, са правили даскал всеки, който едва е можел да чете. Но тогава родителите, ако детето е било ученолюбиво. След това са давали всиките си пари да пратят детето да се доизучи в елитно училище я в Цариград, я Букурещ, я в Одеса, я във Виена, я в Прага, я в Париж. В училище децата се научават да четат, да смятат, а днес и на някаква компютърна грамотност и толкова. Това е достатъчно за да стнеш овчар, дояч, комбайнер, тракторист, булдозерист, продавач, готвач, сервитьор, барман, шофьор, буклочар, асвалтаджи, бетонджия, електричар, зидар, паважджия ... Който иска да става депутат, лекар, архитект, адвокат, съдия, прокурор ... отива в университет... Никой не иска да е инженер и затова те днес са дефицитни. А тарикатите и търсачите на известност, пари и слава стават я спортист, я музикант, я актьор, я TV журналист...
Новини по държави: