6 Октомври, 2022 17:45 648 6

Още 15 мигранти са спасени от морето край гръцкия остров Лесбос

  • гърция-
  • мигранти-
  • остров лесбос-
  • спасени

Петнайсет мигранти, от които 11 мъже и 4 жени, всички от африкански произход, са били открити от служители на Върховния комисариат на ООН за бежанците край гръцкия остров Лесбос

Още 15 мигранти са спасени от морето край гръцкия остров Лесбос - 1
Снимка: БГНЕС

Петнайсет мигранти, от които 11 мъже и 4 жени, всички от африкански произход, са били открити от служители на Върховния комисариат на ООН за бежанците край гръцкия остров Лесбос, съобщи АНА-МПА.

Те са заявили, че са оцелели от потъването на лодка край острова в ранните часове днес. До момента при корабокрушението на лодката около 2 ч. тази нощ е потвърдено, че са загинали общо 17 души – 16 жени и един младеж на 15 години. Други 10 жени бяха спасени по-рано.

По свидетелства на спасените пътниците са били около 40, но въпреки това издирвателната операция продължава.

Продължава издирването на оцелели и при потъването на друга лодка с мигранти край гръцкия остров Китира. До момента по официални данни са спасени поне 80 души, а 15 са в неизвестност.

Гръцкият правителствен говорител Янис Иконому обвини, че Турция не изпълнява ангажиментите си по международните договори, като позволява на мигрантите да отплават от бреговете ѝ. От своя страна премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис при пристигането си днес за срещата на Европейската политическа общност в Прага призова всички страни да си сътрудничат за пресичане на мрежите за трафик на хора.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 йоргу

    5 0 Отговор
    Спасяват ги.Мазохисти!
  • 4 Ген. Гурко

    2 1 Отговор
    Да ги пращат директно в къщата на Гутиереш да им се радва и да си ги дундурка. А те накрая ще му хвърлят един бой ако не ги храни с халал храна.
  • 5 ДрБр

    1 0 Отговор
    А трябваше ли?
  • 6 Приятел

    0 0 Отговор
    На остров Лесбос мигрнтите са три пъти повече от местните гръцки жители! На приятеля ми на острова, за една нощ, шест пъти влезаха насила в магазина и направиха щети за 200 000 евра! Още по светло се затврят по домовете си и не смеят да излезнат на улицата гърците.
    Това не са мигранти а поганци или скакалци!
Новини по държави: