Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 08:20 898 1

Петима души убити и 23 ранени при бунт в еквадорски затвор

  • еквадор-
  • затвор-
  • сблъсъци-
  • бунт-
  • ранени-
  • убити-
  • затвор в гуаякил-
  • югозападен еквадор

Сблъсъци в затвор в Гуаякил, Югозападен Еквадор, причиниха вчера смъртта на най-малко петима души, а 23 бяха ранени

Петима души убити и 23 ранени при бунт в еквадорски затвор - 1
Снимка: БГНЕС

Сблъсъци в затвор в Гуаякил, Югозападен Еквадор, причиниха вчера смъртта на най-малко петима души, а 23 бяха ранени, само два дни след клането в друг затвор в латиноамериканската страна, съобщи еквадорската служба за управление на затворите, цитирана от Франс прес.

"В момента са ранени 18 лишени от свобода и петима полицаи, петима лишени от свобода са убити", съобщи в Туитър администрацията на затворите по повод на новата проява на насилие, до която се стигна два дни след смъртта на 16 лишени от свобода в друг затвор в страната.

Сблъсъци в понеделник и във вторник доведоха до смъртта на най-малко 16 души, включително на наркобос, и 43 ранени в затвора Латакунга, един от най-големите в Еквадор, разположен на около 100 километра югоизточно от столицата Кито, в който има около 4300 задържани.

Повечето от телата са открити нарязани на части, става ясно от доклади на властите.

Според администрацията на затворите "сблъсъци" между затворници са възникнали в затвора Гуаяс 1, в огромния център за лишаване от свобода в Гуаякил. В Гуаяс 1 станаха четири от осемте масови убийства на затворници, взели общо около 400 жертви от февруари 2021 г. насам в затворническата система на страната.

От администрацията на затвора не уточняват дали силите за сигурност са успели да овладеят ситуацията.

Във вторник вечерта властите съобщиха за 11 ранени, включително петима служители, нападнати "с огнестрелни оръжия, докато се намесвали, за да възстановят реда". Администрацията на затворите обясни, че някои затворници са пострадали от "експлозиви", които задържаните са заложили в затвора и които са нанесли и материални щети.

В сблъсъците участваха затворници от три от дванадесетте отделения, които съставляват Гуаяс 1, в които се намират общо около 6900 затворници.

Пренаселеността на затворите в Еквадор беше 30% през 2021 г., но беше намалена с президентски помилвания и прилагането на предимства за добро поведение на затворниците.

Страната с население от 18 милиона се намира между Колумбия и Перу, най-големите производители на кокаин в света. През 2021 г. в Еквадор бяха заловени рекордните 210 тона наркотици. През същата година броят на убийствата нарасна почти двойно, достигайки 14 на 100 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    0 0 Отговор
    Петима души СА убити и 23-ма СА ранени при бунт в еквадорски затвор.