Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 10:33 1 964 23

Напрежението между Ердоган и Мицотакис расте

  • гърция-
  • турция-
  • ердоган-
  • мицотакис-
  • напрежение-
  • прага-
  • среща

На вечерята на лидерите Ердоган направил изказване, в края на което обвинил Гърция, че повишава напрежението и извършва провокации

Напрежението между Ердоган и Мицотакис расте - 1
Източник: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис са си разменили реплики по време на официалната вечеря след първата среща на Европейската политическа общност в четвъртък в Прага, съобщават гръцките медии.

Според гръцки правителствени източници, цитирани от АНА-МПА, на вечерята на лидерите Ердоган направил изказване, в края на което обвинил Гърция, че повишава напрежението и извършва провокации.

Веднага след това думата взел Мицотакис, който отговорил на Ердоган, че трябва да спре да оспорва суверенитета на Гърция над редица острови и че вместо да провокира напрежение, би трябвало като отговорен лидер да пристъпи към разбирателство и диалог без крайна реторика.

На пресконференция след срещата в Прага турският лидер заяви, че много от представените страни са очаквали Турция да направи стъпка към развитие на отношенията с Атина, но допълни, че „сега няма нищо, за което да се говори с Гърция“, съобщи Анадолската агенция.

„Не само Гърция, няма значение коя страна ни атакува, нашият отговор винаги ще бъде „Можем внезапно да дойдем някоя нощ. Би трябвало да го знаят“, каза Ердоган.

Той подчерта, че Анкара не се стреми да отнеме територията или суверенитета на която и да било страна, а само се бори да защити своите интереси и интересите на кипърските турци, съобщи БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 те/тях Емилия

    47 15 Отговор
    Няма причина за паника. Двр натовски държави, САЩ ще се намесят, ако има ескалация. Ердоган само плаши, това му е преизборната кампания. ;) Страх го е пп "сивите вълци".

    Коментиран от #17

  • 3 Ел Греко

    48 20 Отговор
    То че може да дойдете, може и да може..ама се пита как и дали изобщо ще се върнете?

    Коментиран от #4, #6, #21

  • 4 Е защо да се връщат

    20 25 Отговор

    До коментар #3 от "Ел Греко":

    Да не би да се върнаха от Константиние през 1453?
  • 5 Без манипулации и внушения

    14 21 Отговор
    Ето ви пресконференцията на Ердоган след срещата. Както винаги мицотакис се почувствал недобре и напуснал сърдит вечерята

    Коментиран от #8

  • 6 По принцип гърците не се връщат

    13 21 Отговор

    До коментар #3 от "Ел Греко":

    Колко се върнаха през 1922 от дошлите 3 години по-рано? Само можещите да плуват 🤭🤭🤭🤭

    Коментиран от #7

  • 7 Агент Провокатор

    31 9 Отговор

    До коментар #6 от "По принцип гърците не се връщат":

    Да благодарите на Кюрдите които избивате сега,ако не бяха те щяхте да си пиете узото в Турция днешни временаи да пеете ( Барба Гиани герасес )

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Само питам

    30 5 Отговор

    До коментар #5 от "Без манипулации и внушения":

    Има ли поне една турска медия която да няма манипулации

    Коментиран от #10, #16

  • 9 Васко

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "Агент Провокатор":

    Мислиш ли че щеше да им бъде зле от това ?
  • 10 Изгледай видеото и тогава коментирай

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Вместо да питаш 😂😂😂
  • 11 Мицотакис

    20 10 Отговор
    Според проучвания от миналата седмица повече от 60 процента от турското население не смята гърците за врагове и не иска война Диктатора лае по микрофоните и неграмотните анадолци го вярват.

    Коментиран от #13

  • 12 Кои кюрди, терористите ли?

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "Агент Провокатор":

    Да, терористите ги избиваме, особено тези които вие обучавате. Иначе мирните кюрди никой не ги закача, дори някои стават президенти. Те затова и вас не ви обичат, защото ги приравнявате всички към терористите.
  • 13 А в гръцкият парламент половината

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Мицотакис":

    Не вярват на мицотакис и смятат, че ги води към катастрофа с антируската риторика само и само да не изгуби изборите.
  • 14 ЕС тикви

    18 7 Отговор
    Гърците са добри съседи, може да им се разчита!
  • 15 Алито от София

    1 3 Отговор
    Само локуми разтяга, хайде да го видим как пие YENI RAKIA от на мицитаки главата, давай комшо, ти си
  • 16 Българските турци ( без манипулация )

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Ние знаем че Гърция никога не е била заплаха за Турция и турския народ !!! Ние сме дълбоко разочаровани от факта че гръцките политици и техните кукловоди постоянно нагнетяват турска фобия и параноя за да държат пулта на ефикасната гръцка машинка за манипулиране и пропаганда в безтуй сеизмичния Балкански полуостров !!!...Знаем също че оръжието което трупат и с което парадират церемониално е крайно недостатъчно за да навредят на Турция но е предостатъчно за да държат камшика в свои ръце срещу безтуй военно скопените балкански народи !!! Разочаровани сме и от факта че българите доброволно и дори с охота приемат зависимостта от газовия конектор с гръцка вана когато имат транзитен тръбопровод през територията на страната си който само с един тактичен "дрибъл" може да се превърне в основен енергиен източник за България !!!

    Коментиран от #18

  • 17 Българските турци ( без манипулация )

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "те/тях Емилия":

    Виж как се намесиха при последната ескалация през 1974 !
    Гърция,Англия и Турция бяха трите държави гарантьори при обявяването на независимия Кипър...Англия като бивш владеещ острова...Гърция като гарантьор на кипърските гърци и Турция на кипърските турци !...През 1974 хунтата в Гърция беше напуснала НАТО и подстрекаваше кипърските гърци в сремеж да анексира острова...ЕОКА 2 и Макариос започнаха узурпация над кипърските турци и пропагандираха "ЕНОСИС"(присъединяване към Гърция). Турската армия беше в НАТО но беше в състояние като днешна България почти демилитаризирана и членуваше не с бойната си техника и технология а с живата си пехотна сила за охрана на американските бази и за "пушечно месо" при евентуално стълкновение със СССР !...
    Никой не очакваше намеса на турското гарантьорство защото бяха сигурни че турската армия с техниката която притежава е невъзможно да осъществи остави десант...дори и най скромно дебаркиране в Кипър!...Изненаданите североатлантици и другите гарантьори едва на десетия ден след десанта с който прословутата "Айше отиде на отпуск в Кипър" като видяха че турците завземат целия остров се намесиха за да спрат операцията и да сглобят набързо маса за преговори които до ден днешен продължават!...
  • 18 Агент Провокатор

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "Българските турци ( без манипулация )":

    Не повтаряй приказките на Акар защото и престава нямаш за въоръжението на Гърците
    не че няма и Турция обаче е много поколения по старо.

    Коментиран от #19

  • 19 Българските турци

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Агент Провокатор":

    С демонстрация и реклама на свръх модерна военна техника може само да се правят паради или търг панаири за разпродажба !...
    Популярен постулат е че с най доброто оръжие , техника или технология може да се спечели сражение или битка,но война се печели с дисциплинирана и добре обучена армия !!!...

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Aнонимен

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ел Греко":

    Връщане няма,ще остане там...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания