Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 11:21 664 0

Още трима мигранти са спасени край гръцкия остров Лесбос

  • мигранти-
  • лесбос-
  • спасени-
  • гръцки остров-
  • кораб

Досега общо при двата инцидента са установени 23 жертви

Още трима мигранти са спасени край гръцкия остров Лесбос - 1
Източник: БГНЕС

Продължават спасителните операции, след като два плавателни съда с мигранти потънаха вчера сутринта съответно край гръцките острови Лесбос и Китира, съобщава телевизия Скай. Досега общо при двата инцидента са установени 23 жертви.

Тази сутрин гръцките власти съобщиха, че край Лесбос са спасени още трима души, с които общият брой на оцелелите достига до 28. Поне 18 души – 16 млади жени с произход от Африка, едно момче и един мъж – са изгубили живота си при корабокрушението, предаде БТА.

Край Китира в неизвестност остават 10 души, а 80 са спасените. Всички те са от Афганистан с изключение на един сириец. Досега властите са открили 5 тела на загинали при потъването на ветроходния плавателен съд. В района силата на вятъра достига до девета степен по скалата на Бофорт.

Някои от мигрантите край Китира са видели капитана да изоставя корабчето и да скача в морето. Тогава пътниците разбрали, че корабокрушението е неизбежно.

Вчера на срещата на Европейската политическа общност в Прага гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи призив за сътрудничество в борбата с мрежите за трафик на мигранти, а правителственият говорител Янис Иконому в Атина спомена "огромната отговорност" на Турция, която не възпрепятства според него заминаването на мигрантите и то с негодни за условията в морето съдове.

Германският вестник "Велт" коментира, че напоследък маршрутите на трафикантите от Турция се опитват да заобиколят строго охраняваните брегове на Гърция и се опитват да достигнат директно до Италия въпреки опасностите от дългото морско пътуване.

По данни на международната организация за миграция, цитирани от "Шпигел", от началото на годината по маршрута през Средиземно море са загинали или са в неизвестност над 1100 души, от които 900 в Централното Средиземноморие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: