Last news in Fakti

8 Октомври, 2022 09:50 1 020 3

ISW: Дезинформация и протести в Иран

  • иран-
  • техеран-
  • доклад-
  • махса амини-
  • дезинформация-
  • протести

На 8 октомври режимът публикува доклад, в който се твърди, че Махса Амини е починала от скрито заболяване, като се опровергават доказателствата, че тя е починала от полицейско насилие

ISW: Дезинформация и протести в Иран - 1
Снимка: БГНЕС

Дезинформацията на режима в Иран относно смъртните случаи на протестиращите може допълнително да разпали антирежимните настроения и дори да съживи демонстрациите.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Иран от Института за изследване на войната (ISW).

На 8 октомври режимът публикува доклад, в който се твърди, че Махса Амини е починала от скрито заболяване, като се опровергават доказателствата, че тя е починала от полицейско насилие.

Иранските власти се опитват да отклонят вината за смъртта на Амини. Свързани с режима медии и официални лица твърдят по подобен начин, че Сарина Есмаил Задех и Ника Шакарами - две тийнейджърки, брутално убити от силите за сигурност, са се самоубили.

Потребителите на иранските социални медии все по-често почитат паметта на Есмаил Задех и Шакарами, които служат като светски мъченици, около които протестиращите могат да се обединят.

На 7 октомври в поне два града в две провинции се проведоха протести. Продължаващите ограничения на режима по отношение на интернет и телекомуникациите силно ограничават наличната информация от открити източници за демонстрациите. По данни на ISW протести е имало на следните места - Есфахан и Техеран.

Командващият правоприлагащите органи бригаден генерал Хосейн Ащари се срещна с висшия ирански духовник аятолах Насър Макарем Ширази в Кум, за да обсъдят протестите.Ширази до голяма степен осъди протестите, но отбеляза, че някои демонстранти имат основателни икономически претенции. Ширази е виден религиозен лидер сред иранската духовна върхушка.

Президентът Ебрахим Раиси нареди на министъра на вътрешните работи, бригаден генерал Ахмад Вахиди, да разследва смъртоносните сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност в Захедан на 30 септември.Вахиди ще изготви доклад за сблъсъците.

Възлагането на тази задача на Вахиди от Раиси показва до каква степен офицерите от службите за сигурност ще продължат да контролират позицията на режима за протестите.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    На 8.10. е заловен ЧЕ‼️
    "„Нямаше друг човек, от когото ЦРУ да се страхува повече, отколкото от Че Гевара, защото той имаше потенциал и чар да направлява опозиционната борба срещу политическата репресия на традиционните йерархии на власт в страните от Латинска Америка.“
    /Филип Ейджи. агент на ЦРУ/
  • 2 Ротшилд

    2 2 Отговор
    Браво на моите активисти в Иран. В Саудитска арабия са добре с бай Ротшилд и нямат протести за хиджаба.
  • 3 ХиХиХи

    1 1 Отговор
    Дезинформация само уфейкти