Тема: Украйна

12 Октомври, 2022 13:40 967 2

Запорожката АЕЦ пак остана без външно електрозахранване

  • русия-
  • украйна-
  • маае-
  • електрозахранване-
  • запорожка аец

Запорожка атомна електроцентрала в Украйна е загубила цялото си външно електрозахранване за втори път в рамките на пет дни.

Запорожката АЕЦ пак остана без външно електрозахранване - 1
Снимка: БГНЕС

Запорожка атомна електроцентрала в Украйна е загубила цялото си външно електрозахранване за втори път в рамките на пет дни. Това съобщи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че в момента резервните дизелови генератори на централата осигуряват електричество за нейните функции за ядрена безопасност и сигурност.

Предишното прекъсване на тока се случи в събота, докато обстрелът около АЕЦ-а продължаваше.

МААЕ многократно призоваваше за зона за сигурност около съоръжението. Последният действащ реактор на централата беше изключен през септември поради повтарящите се атаки. Местната руска администрация отхвърли възможността за повторно пускане на енергийните блокове на централата към момента.

Запорожката АЕЦ пак остана без външно електрозахранване
Снимка: БГНЕС

Междувременно украинската държавна ядрена енергийна компания "Енергоатом" обвини Русия, че не е позволила на неин конвой от превозни средства, превозващи дизелово гориво, да достигне до Запорожката АЕЦ, след като тя остана без електричество.

По информация на "Енергоатом" е имало руски ракетен удар по централата.

"Енергоатом" подготви и изпрати поредната партида дизелово гориво в Запорожката атомна централа. Въпреки това към 10.00 часа местно време руската страна не позволява преминаването на конвоя от превозни средства", съобщават от компанията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Странна война

    9 3 Отговор
    русия транспортира петрол през воюващата страна украйна и плаща транзитни такси разменят си пленници конвой с гориво преминават през фронтовата линия атомната централа за която става въпрос подаваше дълго време ток към украйна въпреки че беше в руски ръце и разни други подобни неща нека напомня че кафенетата и заведенията в киев са пълни с граждани
  • 2 Бойко

    15 3 Отговор
    Енергоатом естествено няма да признае, че ракетните удари са от украинската армия
Новини по държави: