Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 15:30 2 858 18

Отстраняването на Лиз Тръс - катастрофално лоша идея?

  • великобритания-
  • премиер-
  • икономически план-
  • лиз тръс-
  • джеймс клевърли

Отстраняването на Лиз Тръс като министър-председател на Великобритания би било "катастрофално лоша идея" и само ще влоши пазарните сътресения

Отстраняването на Лиз Тръс - катастрофално лоша идея? - 1
Снимка: БГНЕС

Отстраняването на Лиз Тръс като министър-председател на Великобритания би било "катастрофално лоша идея" и само ще влоши пазарните сътресения. За това предупреди Джеймс Клевърли, министър на външните работи и един от нейните най-близки съюзници в кабинета, съобщава в. "Телеграф".

Тръс е подложена на силен натиск от част от депутатите от собствената си Консервативна партия да се откаже от икономическия си план след реакцията на пазара към мерките, разчертани в минибюджета.

Управлението ѝ е под въпрос след малко повече от месец на поста, като част от торите вече обмислят кой може да я замести.

Поддръжниците на Тръс обаче подчертаха, че трябва да ѝ бъде позволено да се заеме с работата по прилагането на своя т.нар. план за растеж.

Трябва да признаем, че е необходимо да внесем сигурност на пазарите, настоя Клевърли пред Би Би Си.

Мисля, че смяната на ръководството би била катастрофално лоша идея не само в политически, но и в икономически план, и ние определено ще останем фокусирани върху растежа на икономиката, подчерта той.

Клевърли заяви, че британският премиер следва "солидни, традиционни принципи на консервативното управление", но не изключи нови обратни завои.

Той посочи, че макар да предстои "тежка зима", правителството ще се придържа към плана си за стимулиране на икономическия растеж, за да помогне за изплащането на очаквания недостиг от 60 млрд. британски лири, необходим за покриване на разходите за пропуснати приходи за хазната.

Той призова колегите си за единство след тежкия ден за Тръс, когато тя беше многократно критикувана в "Комитет 1922" (Комитет на консервативните частни членове).

На 23 септември Лиз Тръс и финансовият министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Планът обаче предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен.

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставлява само около 2 милиарда от 45-те милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци, това беше най-критукуваният елемент от пакета, който предизвика гнева на пазарите, тъй като не беше ясно как ще бъде компенсиран.

В началото на октомври Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.

На въпрос дали е загубила авторитет сред министрите в кабинета си, тя увери, че те са единни зад плана за растеж на правителството.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Уточнение

    32 1 Отговор
    овца,
  • 4 Явно е рано

    31 3 Отговор
    Когато Владимир Владимирович прецени, ще я смени бъдете сигурни.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БОЗА

    25 0 Отговор
    "Отстраняването на Лиз Тръс - катастрофално лоша идея?"

    Оставането и също...а де... ;-)))

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПКП

    22 0 Отговор
    Много хубава идея за тази географка.
  • 9 Халбата

    23 0 Отговор
    Само че на никой не му пука какво правят англичанката и нейните песове в парламента. Тя работи за WEF world economic forum. Капитала ще смени Лондон с друга дестинация.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 1302

    19 0 Отговор
    Даже напротив:
    Тая когато и да я махнат, все ще е късно
  • 12 Хаха

    16 0 Отговор
    Да я оставят тази неориентирана о...фца колкото се може по-дълго. Всички ще спечелят от това...
  • 13 Тарзан

    0 10 Отговор
    Готина мацка!
  • 14 глоги

    14 0 Отговор
    Отстраняването на Лиз Тръс - катастрофално лоша идея? ПИШЕ СЕ: Катастрофално лоша идея ли е отстраняването на Лиз Тръс? НА РАЗКАЗНО ИЗРЕЧЕНИЕ не се поставя въпросителен знак!
  • 15 Мони Паси

    12 0 Отговор
    Тази е като Гонзо треньор на Лефски. Няма спечелена точка! Тя беше ясна още с изказванто за Ростовска и Воронежка области. Те си я избраха, ние гледаме сеир.
  • 16 Тая куха лейка

    11 0 Отговор
    колко по бързо я махнат,толкова по добре ще е за острова и света!В България им викаме "калинки"!Но според мен е смърдулка!
  • 17 Сталин

    12 0 Отговор
    Лиз Близ - тъпа пача, кукла на конци на ционистките банкери в Лондон
  • 18 нек си седи

    4 0 Отговор
    много е пулезна...Ще си ни весели...
Новини по държави: