Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 17:29 1 554 10

Европейската комисия отправи остри критики към Сърбия

  • ес-
  • критики-
  • остри-
  • сърбия-
  • визов режим

Визовата политика на Сърбия днес стана обект на остри критики на срещата на вътрешните министри на Европейския съюз

Европейската комисия отправи остри критики към Сърбия - 1
Източник: БГНЕС

Визовата политика на Сърбия днес стана обект на остри критики на срещата на вътрешните министри на Европейския съюз, а еврокомисарят Илва Йохансон заяви, че в случай на несъгласуване с визовата политика на съюза спирането на безвизовия режим за гражданите на Сърбия не е изключено, предаде агенция Бета.

ЕС обвинява Белград, че е допринесъл за рязкото увеличаване на притока на мигранти в ЕС през Западните Балкани, предаде БТА.

"Надявам се, че Сърбия и другите страни партньори от Западните Балкани ще си сътрудничат с нас и ще хармонизират визовата си политика с тази на ЕС", каза европейският комисар по вътрешните работи и миграцията Илва Йохансон.

Гражданите на Сърбия имат безвизов режим за пътуване в ЕС, но ЕС настоява страните от Западните Балкани да се хармонизират с европейската визова политика. В противен случай ЕС може да реши да отмени освобождаването от визи за гражданите на Сърбия.

"Разбира се, това е нещо, което не мога да изключа", каза Йохансон.

За девет месеца са регистрирани над 106 000 незаконни влизания в ЕС през западнобалканския маршрут, което е увеличение със 170 процента спрямо същия период на миналата година, показват данни на Фронтекс.

Маршрутът е използван предимно от сирийски, афганистански и турски мигранти. Комисията отбелязва и увеличение на пристигащите от Куба, Индия, Бурунди и Тунис.

"Много от мигрантите трябва да бъдат върнати обратно в страните им на произход, но ние също трябва да гарантираме, че тези потоци ще бъдат спрени", каза европейският комисар по вътрешните работи.

По-специално Австрия и Белгия се оплакват, че трябва да се справят с безпрецедентен брой пристигащи лица, търсещи убежище след кризата от 2015-2016 г.

Комисията отчасти обяснява това увеличение с факта, че страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия имат визова политика, която не е хармонизирана с политиката на ЕС. Тези държави освобождават гражданите на трети страни от визовия режим и след това те могат по-лесно да се прехвърлят в ЕС.

Особено силни в това отношение са упреците към Сърбия, страна кандидатка за ЕС от 2012 г., отбелязва Франс прес.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер също критикува преди два дни визовата политика на Белград, като заяви, че от нея се изключват граждани на "тези страни, които не признават Косово".

Илва Йохансон трябва да се срещне с представители на страните от Западните Балкани в Берлин следващата седмица, а след това по-следващата седмица в Прага.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мухаа,хаа!

    17 1 Отговор
    А къде ви замина " Съпричастността"?.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 горски

    24 3 Отговор
    ""Думам ти дъще,сещай се снахо" или принципа за тоягата и моркова....
    Искат Сърбия да въведе санкции на руснаците,и да следва повелята на Брюксел-Сащ.
    Демокрация-сър.
  • 3 Сичкото

    6 10 Отговор
    Сърбе на върбе.
  • 4 За протокола

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мухаа,хаа!":

    Понеже Сърбия задържа инженерите за себе си и им пуска само чобани и те се сърдят!
  • 5 Иван

    22 5 Отговор
    Някой попитали народа на Сърбия дали иска в ЕС?
    ЕС се разпада!
    BULEXIT
  • 6 Бонев

    24 3 Отговор
    Сърбите трябва да са ненормални за да се качат на потъващ кораб.
  • 7 оня с коня

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "Мухаа,хаа!":

    Не са ти ясни нещата:Западът е с Отворени граници за всички Емигранти бягащи от Режимите си в Държавата им защото са заплашени от Дългогодишен Затвор и дори Смърт заради УБЕЖДЕНИЯТА СИ,докато в случая става дума за най-обикновени ИКОНОМИЧЕСКИ Емигранти.
  • 8 Много ги харесвам сърбите!

    15 2 Отговор
    Много са брутални по отношение на лицемерите от Еврогея! Те и маджарите не предават националните интереси.
  • 9 Разтревожен

    12 0 Отговор
    Бе защо я показвате тая бе? Гааати и красавиците! Тая, Урсула, Пелосито, бе те с конкурс ли ги избират?
    Та в Берлин ще ги сбират на инструктаж, а? Да, Берлин - центъря на балканите, а Илвито ще ги смразява с поглед и вида си.
  • 10 Кака Гинка

    1 0 Отговор
    Поредното бойно евробабе яхва метлата, ама на сърбите май много не им пука...
Новини по държави: