Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 05:35 3 588 38

Проверяват многомилиардните покупки на ваксини срещу COVID-19 в ЕС

  • европейска прокуратура-
  • ваксини-
  • разследване

Разследването се води от Европейската прокуратура

Проверяват многомилиардните покупки на ваксини срещу COVID-19 в ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз", съобщи институцията, информира в. "Билд", цитиран от БТА. Това потвърждение се дължи на "изключително високия обществен интерес".

На този етап не се разкриват допълнителни подробности, посочва вестникът.

По време на пандемията Европейската комисия договори и сключи договори за стотици милиони дози ваксина от името на държавите членки.

Процедурата многократно е била критикувана, защото договорите бяха оповестявани само частично или защото е имало забавяния в доставката на ваксината, припомня "Билд".

Какво точно разследва прокуратурата в момента, остава неясно. В продължение на месеци особено критикувана беше сделката за до 1,8 млрд. дози от "Пфайзер/Бионтех" от пролетта на 2021 г. Тогава обемът на договора се оценяваше на 35 млрд. евро.

Както съобщи вестник "Ню Йорк Таймс", личният контакт между ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на "Пфайзер" Алберт Бурла е бил решаващ за сделката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови съобщения.

Европейската комисия отказа да предостави на журналистите достъп до въпросните текстови съобщения. Според доклад от септември Европейската сметна палата не е получила никаква информация за сделката. Европейският омбудсман Емили О'Райли остро разкритикува действията на Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чак сега ли

    97 0 Отговор
    Тази и тя напълни офшорки с пари. Дайте сега и нейното чекмедже.
  • 2 Рошко

    96 0 Отговор
    Прокуратората разследвала ама не се знае какво разследвала, както се купуват всксини така се купуват и доктори и политици и съд и прокурори и най важното, медии
  • 3 Следовател

    81 0 Отговор
    Нищо няма да излезе от това разследване, фонлайнен ще продължи да си разиграва 🐎.
  • 4 Мда

    108 0 Отговор
    Далавеката си беше голяма, "безплатни" ваксини (10-15 евро дозата), задължителен зелен сертификат ... Работата понамирисва отвсякъде.

    Коментиран от #14, #22

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Е затуй ли писах толкоз

    43 0 Отговор
    Че да ме изтриетевеофциии.
  • 7 Копипасте

    88 0 Отговор
    Това го раздуха отдавна един румънец - Кристиян Тереш! Статията е във ФАКТИ от 02.11.2021г.! Изказването му в ЕП го има и в тубата! За такова чудо немската благородничка трябва да влезе доживот в Сливенския, ама надали! И само това да беше .... !
  • 8 Деций

    97 0 Отговор
    Всичко има своето логично обяснение.Защо точно Пфайзер?Съвсем "случайно" Хайко Фондерлаен (съпруг на Урсула) е в борда на Пфайзер,от там и Връзката с гръцкият евреин Алберт Бурла.Това си е чисто източване на бюджет под предтекст "загриженост" за здравето на гражданите.Зад всичко това ясно прозират истинските намерения,които са частно корпоративни!
  • 9 плюс минус

    76 0 Отговор
    Че имаше пандемия, имаше.
    Ама не огласиха данните от т.н. испански грип след края на първата световна, за да знаят хората.
    Тогава пандемията е траяла 2 години и десетина месеца.
    И сега още има грип в различни варианти.
    Но при тази пандемия първо всяха страх и ужас у хората.
    И то от лекари, най-вече в България.
    Още помним сутрешните тв сводки от НОЩ ли беше, как се казваше този гологлав лекар и неговите съдружници, назначени от ББ!?
    Второ - в началото и в средата на пандемията не знаеха как да лекуват тежко болните.
    Трето, т.н ваксини са все още неизвестна субстанция.
    Четвърто - тестовете не бяха сигурни, а бяха и са на принципа тука има, тука нема.
    Пето, шесто.....
    Някои се разболяха, други починаха - Бог да ги прости, а трети - предоволно се облажиха.
    Предлагам Урсулата да си отива я в пенсия, я в затвора.
    Искам да гласувам за това, ама кой ли ще ми даде?
    И т.н.

    Коментиран от #35

  • 10 !!!!!

    76 0 Отговор
    А кога ще проверят какво съдържат ваксините?

    Коментиран от #12

  • 11 М3 голд

    63 2 Отговор
    Още след спирането на руския "Спутник" стана ясно. Не допуснаха и китайската. "Модерна" също беше игнорирана, въпреки че заяви, че първите милиони дози ще продава на цена малко над себестойност - по няколко долара. За "Рфайзер" се писа достатъчно. Простотията на Урсула показа, че е страна в сделката и тя не е ЕС. Не стана ясно огромната комисионна делила ли е с някой или не. Очакванията ми са разследването да приключи с неясно заключение за съмнение за корупция, а не с обвинение, съд и затвор. Но това ще е основание ненужната вече Урсула да си отиде в къщи. И твърде вероятно е слуховете, че ще я смени Меркел, да се реализират. Очаква се последната да ревизира санкциите към Русия и да коригира твърдия курс по спиране на руските енергийни доставки. ЕС има остра нужда от газ, нефт, Ел. енергия.

    Коментиран от #16

  • 12 Рошко

    51 0 Отговор

    До коментар #10 от "!!!!!":

    Га цъфнат диреците на куково лято, тез същите лаборатории мислиш ли и че и те са истински и не са манипулирани, то все едно някой да реши да проверява защо толкова чипнати спортисти се гътнаха по състезания а оцелелите спряха със спорта
  • 13 Дааа

    44 1 Отговор
    Много крадат евроатлантиците!
  • 14 Леко да те поправя!

    45 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мда":

    Първо не ,,понамирисва" на далаверка,а яко...- вони на такава...!И то не чак сега,а още в самото начало...!
  • 15 Кьовеши!

    34 0 Отговор
    Знам още от сега какви ще са резултатите от проверката...!Но нали знаете,че по стар навик ще се направя на ,,ни лук яла,ни лук мирисала"...!
  • 16 Мнение!

    40 0 Отговор

    До коментар #11 от "М3 голд":

    Тая Урсула първо ощети ЕС ,с далаверката с ваксините...!
    И второ го ощети още повече с налагането на ембаргото над руските горива...!Накрая сме потърпевши всички ние-обикновените членове на ЕС...!
  • 17 Някой

    24 0 Отговор
    Може и Кьовеши да е начело на Европейската прокуратура, но..."гарван гарвану око не вади" Освен ако Урсула не е станала вече неудобна и търсят вариант да и скроят шапката.

    Коментиран от #18

  • 18 Е как така Урсула и... ,,неудобна"...?!

    22 0 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Та тя е раздавала комисионни и на околните и на Кьовеши,за да си мълчат и те...

    Коментиран от #36

  • 19 Бонев

    28 0 Отговор
    Ще повярвам в ЕС,ако осъдят брокерката. А дано ама надали.

    Коментиран от #20

  • 20 Някой

    21 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бонев":

    Ама от нейните глупости покрай военните действия в Украйна може да падат правителства.
  • 21 В ЕС Корупцията, е за много милиарди!!

    23 1 Отговор
    И тука е за Милиарди на година но нямаме независим работещ Прокурор!! А Европейската Прокуратура се бави, Началниците в Брюксел пазят и нашия Крадец!! Определено нещо ги свързва??? Пари, Пари!?
  • 22 Калпазанин

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мда":

    Работата не по намирисва, направо вони само дето тая кьоравеши и правят реклама на желязна. Все пак кой си я е избрал и в чий интереси
  • 23 МмАаНн

    24 0 Отговор
    На фона на корупцията и задкулисието в т.нар. ЕС нашите в България изглеждат просто като синеоки ангелчета.
    Демокрация, безгранична прозрачност и т.н. либерални ценности... Има ли все още някой, който да вярва, че това са идеите на "обединена Европа"? Последните години се нагледахме на неприкрита ф-а-ш-и-с-т-к-а (медицинска) диктатура и извращения и кражби във вселенски мащаб.
  • 24 Мара

    20 0 Отговор
    При 450 милионно население за купени 1.8 милиарда ваксини.Не е логично.Що се отнася до съобщенията между Урсула и Бурла ги нямаааа.Изтрити са.Като добавим и признанието на представителя от Пфайзер, че не са правени изследвания дали ваксинирания не се явява вируносител то нещата са ясни.Аз чакам обяснения от нашите вирусолози, които приканваха за ваксинация и темата за сертификатите.
  • 25 Шесто чувство

    14 0 Отговор
    Сега само, ще изперат Урсула далавераджийката и нейното приятелче мошеника Бурла!
  • 26 Кирчо и Асенчо

    14 0 Отговор
    Дали ще опукат Урсулка? Ще им стиска ли. Само това е въпросът. После ще има верижна реакция на прибрани в Брюксел. А там страшна корупцията.
  • 27 Кеша на Ковид

    22 0 Отговор
    В ЕП има големи скандали, но не се разпространяват.
    "Евродепутатът Кристиан Тереш: Клиничните изпитания на Covid ваксини са започнали преди пандемията!!! Как е възможно това?"

    Изпитанията на ваксината на Модерна са започнали още 2017, а тези на Пфайзер на 14 януари 2020 - 3 дни след като китайците са установили сегмента на вируса!!! Тереш е попитал представителя на Пфайзер как е възможно това и тя е отказала да отговори. Питал е и шефа на Модерна - как така разработвахте ваксина през 2017 за вирус, който се появява след 3 години? Без отговор!
  • 28 Абе...

    14 0 Отговор
    Дано йозвадвт кирливите ризи най после на коруптната Фон дер Лайн. Тя така о пропасти и немската армия.
  • 29 Павел пенев

    15 0 Отговор
    Урсула е велика крадла. Тя направи съпруга си и сина си милиардери с ваксините от Пфайзер. Преди това ги направи милионери като оплячкоса Бундсфера,когато беше военен министър. Затова в Германия има образувани 11 дела против нея. Всички очакват да свърши мандата в ЕК и да я започнат. Гнусно същество.
  • 30 Само ЕС

    11 0 Отговор
    И сега колко време ще продължи това разследване и най-важното каква отговорност ще понесат разследваните според мен никаква.Две години репресии срещу човечеството и накрая пълни сметки на фармацевтични компании от продажни и корумпирани политици
  • 31 Блез Паскал

    6 0 Отговор
    Браво на Акушерката Урсулана!
    Поне това е в нейната област, за разлика от управлението на ЕС!
  • 32 Световни Медии

    10 0 Отговор
    Нашият герберунг Бочко също беше замесен в тази Афера!
    За благодарност дебилите отново гласуваха за него !
    Българи юнаци, пардон - българи глупаци!
  • 33 Моарейн

    5 0 Отговор
    А на мен ми е любопитно кога тая новина ще се появи в един друг новинарски сайт, който е върл привърженик и на ваксините, особено на иРНК, и на Европейската прокуратурница. Някак неудобно се получава - уж Кьовеши е техен човек, пък дръзнала да разследва един друг техен човек. За лицемерието ми е думата.
  • 34 Аватар

    7 0 Отговор
    ,,Спешните грипни ваксини от 2009 г. - опасни и с вредни последици" публикация от Петя Минкова от 17.07.2020 г.С ковид ваксините се разигра същия сценарий и отново не очаквам да има последствия за виновните лица,а само уволнения.Оказа се,че човечеството е много късопаметно и се лови на една и съща стръв многократно.
  • 35 ЛАБОРАТОРЕН КОРОНА-ГРИП

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "плюс минус":

    И за ЛАБОРАТОРНИЯ произход на коронаГрипа се водят дебати в Конгреса на САЩ. Ако на 08.11.2022 Републиканците придобият мнозинство, се започва пълномащабно разследване за връзката на Демо(но)кратическата партия в САЩ и биолабораторията в Ухан.
    😄😁😀










  • 36 М3 голд

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Е как така Урсула и... ,,неудобна"...?!":

    Ами компрометира ги. А и да скъсат връзка с нея, да не повлече крак по тази линия
  • 37 Недоумяващ

    7 0 Отговор
    То, че ги поръчаха за пари е ясно. Но защото беше тоя зор да набодат насила всички, с ограничения, заплахи стигащи до цинизъм. Това е непростимо и трябва да отговарят за действията си. Горд съм, че не се подведох да се ваксинирам с съмнителните им субстанции.
  • 38 Корупция за милярди,

    1 0 Отговор
    по върховете в Брюксел!!!