Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 12:59 1 059 10

Газовият хъб в Турция трябва да получава газ не само от Русия, но и от Азербайджан и Туркменистан

  • газов хъб-
  • турция-
  • русия-
  • азербайджан-
  • туркменистан-
  • газ-
  • доставки

Коментарът е по повод идеята на руския лидер Владимир Путин в Турция да бъде изграден център за газови доставки

Газовият хъб в Турция трябва да получава газ не само от Русия, но и от Азербайджан и Туркменистан - 1
Източник: БГНЕС

Ако Турция иска да стане газов хъб, през който да минава преносът на синьо гориво към европейските пазари, то тя трябва да включи и Азербайджан, и Туркменистан наред с Русия като страни износители, заяви турски експерт пред в. "Миллиет".

Коментарът е по повод идеята на руския лидер Владимир Путин в Турция да бъде изграден център за газови доставки, спомената по време на разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Астана, Казахстан, миналата седмица. Ердоган заяви по-късно, че Турция и Русия са инструктирали съответните си енергийни власти незабавно да започнат технически проучвания по руското предложение, предаде БТА.

"Няма да е достатъчно един такъв център да бъде изграден единствено за руски газ. Стратегически приоритет за Турция трябва да бъде събирането в този център и на природния газ, постъпващ от Азербайджан и Туркменистан и преноса му оттук към Европа", смята доц. Угур Ясин Асал, ръководител на катедрата по политология и международни отношения към Истанбулския търговски университет.

Според специалиста е ясно, че Европа също се нуждае от такъв център и търси алтернативни газови маршрути.

"В тази връзка този център трябва да бъде изграден не само чрез интегриране с Русия, но и като част от многостранната външна политика на Турция, в името на нашата страна, ако трябва и самостоятелно, като се постави фокус върху дългосрочните и стратегически ползи", смята Асал.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малко уточнение

    5 2 Отговор
    Турция също така граничи с Иран, Ирак и Сирия. А Иран е втората по залежи на природен газ след Русия. А на Запад Турция граничи с България и Гърция. Предполагам, че ние сме предпочитан партньор. Газ има много и не толкова далеч. Трасетата не са развити!
  • 2 Слава на Путин

    2 3 Отговор
    Да живее Руско -Турската дружба. Тя е както слънцето и водката да всяко живо същество.
  • 3 Слава на Путин

    2 3 Отговор
    Да живее Руско -Турската дружба. Тя е както слънцето и водката да всяко живо същество.
  • 4 Ехаааа

    17 2 Отговор
    Турците без да имат газови находища ще се къпят в Газ. А парите от транзит ще валят като тропически дъжд. А освен Газ,знаем,че и зърното за да достигне някъде, трябва първо да мине през Ердоган.Винаги съм мислил, че Ердоган е голям държавник. Докато другите го плюеха,че е диктатор, Тръмп каза, че Ердоган е един патриот, който защитава интересите на Турция .

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    1 12 Отговор

    До коментар #4 от "Ехаааа":

    Докато любимия ти султан получи одобрение от Европа ще замине при още по-любимия си аллах !! А в Европа от 2030 г се забранява използването на газ за отопление и производство на ток !!! Според теб ще има ли луди , които да инвестират милиарди в нещо , което 2-3 години след построяването си ще стане скрап ?? При пресния пример на северните потоци ?? Хахаха !!

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ехаааа

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Знаем, знаем. Затворихте ТЕЦ овете,сега търсите вратички в закона как да ги върнете в експлоатация. Та мисълта ми е,че се връщате на въглища,а ти си фантазираш,че щели сте от газ да се откажете. Надявам се поне да увеличите бобовите насаждения,че ме виждам друга алтернатива за Вас
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ген. Гурко

    4 3 Отговор
    Това щеше да е България. А благодарение на мръсните янки Турция ще се възползва в пълен размер от нашата простотия и безхарактерност. Нека сега да отидат да притискат Ердоган като у нас, да видим какъв ще го ручат и как ще ги нарита обратно.
  • 10 Петкан

    1 5 Отговор
    Смета без кръчмаря ..в случая кръчмаря е Сащ ..няма да позволи ЕС да купува от турския хъб
Новини по държави: