Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 12:55 733 0

Новият премиер на Швеция сформира правителство

  • швеция-
  • правителство-
  • парламент-
  • коалиция-
  • улф кристершон

Вчера Кристершон бе утвърден от шведския парламент за премиер след повече от месец преговори за сформиране на трипартийна коалиция

Новият премиер на Швеция сформира правителство - 1
Източник: БГНЕС

Новият премиер на Швеция Улф Кристершон представи днес своето правителство, предаде Ройтерс.

Лидерът на десноцентристката Умерена коалиционна партия назначи своите съпартийци Елизабет Свантешон и Тобиас Билстрьом съответно за министри на финансите и на външните работи.

Вчера Кристершон бе утвърден от шведския парламент за премиер след повече от месец преговори за сформиране на трипартийна коалиция. Той ще бъде начело на правителство на малцинството, което ще разчита в парламента на подкрепата на антиимигрантската, популистка партия "Шведски демократи".

Кристершон потвърди курса на присъединяване на Швеция към НАТО. Разходите за отбрана ще достигнат 2 процента от брутния вътрешен продукт не по-късно от 2026 г., отбеляза той.

За сравнение, предишното шведско правителство - на социалдемократите - бе фиксирало тази цел за 2028 г.

Новият премиер на Швеция обеща допълнителна военна помощ за Украйна под формата на съвременни оръжейни системи.

Основни задачи на новото правителство ще бъдат борбата с престъпността - приоритет за "Шведски демократи", и смекчаването на последиците от енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна. Сред другите обещания на коалиция са таван на цената на тока и залагане на атомните централи в енергетиката, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: