Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 16:30 728 10

ООН: Иран трябва да прекрати "ненужната употреба на сила" срещу протестиращи

  • иран-
  • протестиращи -
  • оон

Насилието срещу протестиращи по улиците на ирански градове и по-специално употребата на сила срещу деца и младежи предизвиква дълбока загриженост

ООН: Иран трябва да прекрати "ненужната употреба на сила" срещу протестиращи  - 1
Снимка: БГНЕС

Насилието срещу протестиращи по улиците на ирански градове и по-специално употребата на сила срещу деца и младежи предизвиква дълбока загриженост, каза днес службата на върховния комисар на ООН за правата на човека, цитирана от ДПА.

Нейна говорителка спомена данни за 23 убити и голям брой ранени непълнолетни. "Продължаващата ненужна и непропорционална употреба на сила срещу протестиращите трябва да бъде преустановена", призова Равина Шамдасани.

Говорителката отбеляза, че иранските власти са извършили набези срещу училища и по информация от министерството на образованието деца, участвали в протестите, са били отведени в "психологически центрове", които биха могли да са своеобразни заведения за превъзпитание.

ООН: Иран трябва да прекрати
Снимка: БГНЕС

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека е видяла съобщения за ареста на най-малко 90 журналисти, адвокати, хора на изкуството и правозащитници, също както и описания на малтретиране, изтезания и лишаване от медицински грижи на затворници, каза още нейната говорителка. Шамдасани припомни, че Иран е подписал конвенции за правата на човека и следователно е поел ангажимент да защитава свободата на изразяване и на мирен протест.

"Най-общо казано, призоваваме (иранските) власти да обърнат внимание на причините за недоволството на населението, вместо да употребяват насилие, за да потушат протестите", подчерта говорителката.

Протестите в Иран започнаха след смъртта в средата на миналия месец на Махса Амини – 22-годишна иранка от кюрдски произход. Тя беше задържана от нравствената полиция, тъй като носела своя хиджаб неправилно, и почина след предполагаемо малтретиране.

ООН: Иран трябва да прекрати
Снимка: БГНЕС

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хенри

    15 1 Отговор
    Първо решете проблема в сащ!
  • 2 знаем 2стандарти на оон

    16 1 Отговор
    кво оон, кви пет лева, къв иран

    у франция шия дни полицията бие като студено железо протестиращите срещу режима на макрон и ек-марионетките, затриващи цяла Европа в интерес на саш и енглесите.
  • 3 Некой си

    12 1 Отговор
    И Иран беше загрижен заради употребата на сила срещу Жълтите жилетки във Франция.
    Беше особено загрижен и заради употребата на сила срещу протестиращите срещу Байдън.
    Ама ООН не обърна внимание на загрижеността на Иран.
  • 4 ЕВРОНЮЗ

    14 1 Отговор
    Бой по цветните революционери докато мърдат, още в началото... Как така възникнаха бунтове и кой ги плаща две седмици след като Иран изяви желание да стане член на ЕвраАзия
  • 5 Запомнете

    10 0 Отговор
    Новата ос: Китай, Русия, Индия и Иран!
  • 6 Опорка

    8 0 Отговор
    ООН отдавна се в превърнала в писклив рупор на пиндостанските чакали, на която никой не обръща сериозно внимание.
  • 7 Рошко

    8 0 Отговор
    Тцт тцтцтц, израел изкарват гонят заселват и трпят палесринци с прашки, ни дума ни картина от оон. Какво е това оон бре
  • 8 Сиромах

    3 0 Отговор
    Абе,къде е това ООН да види как полицията гали нежно протестиращите в Германия, Франция, Белгия, Австрия и къде ли още не с гумените палки и газ?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ШИШО

    3 0 Отговор
    ООН ЕДНА АМЕРИКАНСКА ИНСТИТУЦИЯ НИКОЯ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА НЕ ГИ ЗАЧИТА