20 Октомври, 2022 08:19 1 276 34

Европейските лидери обсъждат мерки срещу енергийната криза

  • белгия-
  • брюксел-
  • криза-
  • цени-
  • енергия-
  • европа-
  • лидери

"Разочароващо е да видим колко бавен и мъчителен е отговорът на Европа на кризата, пред която сме изправени"

Европейските лидери обсъждат мерки срещу енергийната криза - 1
Източник: БГНЕС

Лидерите на ЕС ще обсъдят по какъв начин да се справят с енергийната криза в Европа. Държави като Италия настояват за бързо и амбициозно ограничаване на цените, но се противопоставят на Германия, предаде БГНЕС.

"Седем месеца забавяне ни доведоха до рецесия", заяви италианският министър-председател Марио Драги пред колегите си на срещата на върха по-рано този месец, предаде АФП, позовавайки се на свои източници.

Стремежът към общ подход беше допълнително затруднен от разногласията между Франция и Германия, които избухнаха в сряда, когато те отложиха редовната среща между министрите.

Трудно се постигат решения в ЕС, когато най-големите сили в съюза не се разбират помежду си.

"Имаше голям напредък, но не и фундаментален пробив", заяви високопоставен дипломат от ЕС за АФП.

"Приоритетите се различават: Германия е избрала сигурността на доставките, защото може да си позволи високите цени, но много държави не могат да се справят с разходите", добави дипломатът.

Предложенията на Комисията включват идеята да се позволи съвместно закупуване на енергия от енергийните гиганти в ЕС, за да се постигнат по-ниски цени за попълване на резервите.

Друго предложение е да се даде на Комисията правомощието да създаде ценови "коридор" за основния газов индекс в Европа, за да се намеси, ако цените излязат извън контрол.

На срещата си в Брюксел лидерите на ЕС ще обсъждат предложенията на Комисията, като някои страни искат нещо много по-широко от това, което се предлага.

"Не трябва да искаме от Комисията четири пъти едно и също нещо, за да имаме предложение", заяви испанският министър на екологичния преход Тереса Рибера пред АФП преди срещата на върха.

"Разочароващо е да видим колко бавен и мъчителен е отговорът на Европа на кризата, пред която сме изправени", каза Рибера.

Голям проблем е връзката в Европа между цените на газа и електроенергията. Съгласно правилата на ЕС индексът на цените на газа помага за определянето на цената на електроенергията на целия континент.

Но индексът рязко се повиши, откакто Русия нахлу в Украйна, тъй като Москва внасяше 40% от природния газ в ЕС

Няколко държави призовават за изключение от механизма за определяне на цената на газа.

Такова вече беше предоставено на Испания и Португалия по-рано тази година. То им даде повече свобода да поддържат по-ниски цени на електроенергията въпреки скока на цените.

Германия се противопоставя на тази идея с аргумента, че по-евтиният газ ще разубеди потребителите да намалят потреблението си на енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Острото

    27 1 Отговор
    Договорих в Киев да внасяме ток от Украйна.

    Коментиран от #18

  • 2 Последния Софиянец

    37 1 Отговор
    Оказа се че този бандитски съюз се крепи на кражби на суровини,храни и енергия от Украйна и Русия.Затова им е толкова важна Украйна.

    Коментиран от #4, #26

  • 3 ТаУмВзе

    28 1 Отговор
    Куклите си направиха сепуко с харакири
    със Санкции срещу Себе си, после Кво стана! Аре са Фалит и гладни Бунтове на тъмен студ тарикатчета. Черния лебед треска Яко!
  • 4 честен ционист

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И България крадат вече 15г официално и 18 още преди това в сянка.
  • 5 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    20 1 Отговор
    Всъщност обсъдихме отваряне на нови каси за плащане на сметки. И съответно нови офшорки за запълване. Платете си сметките и лихвичките щото ви чака рецесия. Благодаря.
  • 6 Симо

    26 0 Отговор
    Криза! Каква криза? Нали до сега ни убеждавахте, че криза няма да има и да го ду...ат руснаците, ние сме вече независими. Хранилищата бяха пълни, корабите от УСА летят през океана. Сега последно, ще мръзнем ли тази зима или ще си гледаме кефа?

    Коментиран от #11

  • 7 Макдоналд

    17 0 Отговор
    Просто разтурете комисията и всичко ще се намести.
  • 8 Третия пол се събира на решава

    24 0 Отговор
    Кризата която сами предизвикаха!
  • 9 Иван

    17 0 Отговор
    Олаф ще ги информира ли за разследването на американското взривяване на Северен Поток 1 и 2??
  • 10 Лесно е

    18 0 Отговор
    Лесно е:
    Плащат си на руснаците, ония пускат газта и криза няма.

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Иван

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Симо":

    99 процента са запълнили хранилищата.....спешно се срещат да обсъдят останалия един процент.

    Коментиран от #31

  • 12 Плашимир

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лесно е":

    Още по лесно е защото руснаците даже не търсят свръхпечалби и ще се къпем на старите цени. Като белорусите и казахстанците.
  • 13 Евро оправяч на кризи

    18 0 Отговор
    1. Отмяна на всички санкции. Връщане към пазарно формиране ня цената ня енергоизточниците
    2. Дългосрочни договори, за да се възстанови и изгражда инфраструктура , за постигане на конкурентна цена. (СП1 и 2, ЮП, Норвежки и тн)
    3. Избягване на доларът като референтна валута и ценообразуваща
    И готово

    Коментиран от #17, #33

  • 14 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лесно е":

    Ама в такъв случай няма да има нов Израел.
  • 15 И какво има да...,,обсъждате"...!

    15 0 Отговор
    Пак ненужно чешене на езиците и губене на време...!
    Вдигате ембаргото над руските енергоносители и директно си решавате проблема...!Ама викате САЩ не дават така...?!Ами ще теглим тогава всички ние-обикновените членове на ЕС...
  • 16 ЩО ЗА ИДЬОТЩИНА

    18 0 Отговор
    Дъртия есесовец докара Европа до дъното / в интерес на задокеанския злодей/ , сега ще удря европейците с лишения на които на дали ще му се радват !!!
  • 17 Оправяча 2

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "Евро оправяч на кризи":

    Пропуснах едно задължително действие преди простичките три- да набием шута на евро чиновниците от днешната сцена, да не говоря, че сигурно една добра разследваща служба би формулирало и престъпни състави от действията им
  • 18 Продължение...!

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Острото":

    И тъкмо го договорих...!Те пък руснаците взеха та думнаха с ирански дронове енергийната система за износ от Украйна...😔😖😰🤐

    Коментиран от #32

  • 19 я по-добре некоя санкцийка така за добру

    7 0 Отговор
    В създаването и се оказаха много успешни , сега да видим в овладяването и , ама надали , изчерпаха си ресурса , както се казва , толкова си го могат .
  • 20 Тодор

    13 0 Отговор
    Европа ще се бори срещу проблем,за който положиха много усилия да си го създадат.
  • 21 Жададык

    9 0 Отговор
    Говедарската подмандатна територия ойропа ще разчита да грее повече слънце през зимата и да духа повече вятър...но не какъв да е, а западен, демократичен вятър. Дебили.
  • 22 така като чета

    6 0 Отговор
    Германия е създала и поддържа кризата. Защо газа и тока са заедно? Има държави с ток от въглища и АЕЦ, тях не ги вълнува цената на газа. Особенно Франция, а и нас също.
  • 23 некой си

    5 0 Отговор
    Ми печатайте пари бе и ги хвърляйте от хеликоптера на народа,не да ги замеряте маститите бизнесмени у цяла Ойропа с пари под предлог че запазвали работни места. Що не обясните на простоватите хора,че после тези пари трябва те да ги връщат, а как ще ги връщат след като плана е да останат без работа в точно най-неподходящия момент след време и хем лични борчове,хем държавни борчове всичко да им се стовари накуп на главата,викат го Big Reset,те и затуй инвестиционните фондове доволно протриват ръчички и си чакат времето. Великия запад и великите му планове за равноправие,как,с гол .ъз на населението и подчинение,и без държавен апарат и институции ,а управлявана от корпорации и марионетки,не че сега е по различно но не е чак толкова открито и явно.

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ток йок

    4 0 Отговор
    Тоя чиче мяза на кръчмар изльокал собствената си стока и изпаднал в тежък махмурлук и дефицит .
  • 26 От страни

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Такъв е целият "западен свят". Ограбване на колонии е давало просперитет. Ама сега "живота според чергата" ще покаже че са гола вода. Мани че ще измръзнат ми и ще се изпотрепят. "Лудия Макс" ще е добра приказка за лека нощ.

    Коментиран от #30

  • 27 Халата

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "некой си":

    Явлението е породено от малодушие,докато света се бунтува българина гледа само да не му се разбута рахата. Факт е че в България протести има само ако са платени,жалка работа. Сезона на минусите е открит,но това няма да промени фактите,серсемия.
  • 28 Факт е,

    6 0 Отговор
    Европейските лидери и ЕС могат да направят едно разумно нещо - да си подадат оставката !
    Разбира се, ако имат поне грам мозък и чест !
  • 29 Хаос

    3 0 Отговор
    Голема боза стана тая европолитика и нищо положително
  • 30 некой си

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "От страни":

    Който сее ветрове жъне бури. Но да знаеш ,че америте първо ще им светнат маслото на всички техни отговорни мекерета,че да не блесне американската следа и после ще бият тъпани как народната любов е прегърнала Борел,Урсула,Шолц,Макрон и сие.
  • 31 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Процентите в хранилищата нямат никво значение - хранилищата се използват само като допълнителен ресурс при пикови значения на потреблението на газю Ако няма базови поставки хранилищата свършват за няколко дни. Има вероятност да сптигне за повеча като спрат промишленоста - тая газ за BASF е сандвич за закуска, но без промишленост само за котлоните мое и да изкарат зимата. Това е бъдещето на Европа. А ние сме както винаги - от страната на булката.
  • 32 Ало

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Продължение...!":

    Така е като думкат Кримският мост.
    Сигурен съм че вече ще мислят повече преди да правят подобни глупости.
    Проста ако думнат моста 2-ри път или нещо подобно Украйне се връща в средновековието
  • 33 От страни

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Евро оправяч на кризи":

    Сбрали са се министрите на финансите от ЕС ама нема да те чуят, щото обсъждат помощ за Украйна от 5 милиарда евраци.
  • 34 Иван

    4 0 Отговор
    "Но индексът рязко се повиши, откакто Русия нахлу в Украйна, тъй като Москва внасяше 40% от природния газ в ЕС". Колко логически грешки виждате ? Нещо не пишете за победите на г-н "Шмъркони Зеленски", ама как може така веднага на тръстиката.
Новини по държави: