Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 11:55 1 303 3

Еврейски заселници напръскаха с лютив спрей израелски войници на Западния бряг

  • израел-
  • палестина-
  • безредици-
  • западния бряг

Причинените от заселниците безредици снощи се случиха няколко дни след подобен инцидент в същия район и на фона на напрежението между Израел и Палестина

Еврейски заселници напръскаха с лютив спрей израелски войници на Западния бряг - 1
Снимка: БГНЕС

Еврейски заселници нахлуха в палестински град на окупирания Западен бряг, хвърляха камъни по притежавани от палестинци коли и напръскаха с лютив спрей израелски войници, които се опитваха да ги разпръснат, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на израелските въоръжени сили.

Причинените от заселниците безредици снощи се случиха няколко дни след подобен инцидент в същия район и на фона на напрежението между Израел и Палестина, което се повиши заради израелски набези на Западния бряг близо до град Наблус. Група недоволни младежи в района се вдигнаха на оръжие срещу Израел, разочаровани от палестинските лидери, които поддържат близки връзки в сферата на сигурността с израелските власти.

Критици обвиняват Израел, че умишлено не обръща внимание на причинено от заселници насилие срещу палестинците, а се отнася с твърда ръка към палестински нападатели или протестиращи, отбелязва АП. Израелски заселници и преди са влизали в конфронтация с военни, опитващи се да спрат извършвано от тях насилие. Това често предизвиква осъдителни изказвания от страна на политици, но рядко води до решаване на проблема.

Израелските въоръжени сили съобщиха, че десетки заселници са нахлули в града и са хвърляли камъни по палестински коли. Заселниците също така напръскали с лютив спрей командира на израелски батальон и един от войниците му, както и двама други военни на пропускателен пункт. "Това е много сериозен инцидент, който представлява срамно и позорно престъпно поведение, което изисква отговори строг и бърз отговор от страна на правосъдието", началникът на генералния щаб на израелските въоръжени сили ген. Авив Кохави.

Насилието се случи на фона на повишаващото се напрежение между израелците и палестинците през последните месеци, отбелязва АП. Тази година в резултат на израелско-палестинско насилие на Западния бряг и в Източен Ерусалим са загинали повече 120 палестинци, което прави 2022 г. най-смъртоносната от 2015 г. насам.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пооо

    15 1 Отговор
    Евреите са сатани ! Побъркаха целия свят
  • 2 цербер

    0 2 Отговор
    Това е много сериозен инцидент, който представлява срамно и позорно престъпно поведение, което изисква строг и бърз отговор от страна на правосъдието."- каза началникът на генералния щаб на израелските въоръжени сили ген. Авив Кохави.
  • 3 Либералт

    0 0 Отговор
    Какво е това "заселник"?! Нашите патладжа ни ,също са заселници, а не създават проблеми.