Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 17:40 1 154 2

Испания отмени 33 титли, раздадени от диктатора Франко на негови приближени и родственици

  • испания -
  • титли-
  • диктатора франко

Испания отмени 33 аристократични титли, раздадени от диктатора Франсиско Франко и бившия крал Хуан Карлос на хора от близкото му обкръжение и негови роднини. Мярката влезе в сила като част от новия Закон за демократичната памет

Испания отмени 33 титли, раздадени от диктатора Франко на негови приближени и родственици - 1
Снимка: Shutterstock

Испания отмени 33 аристократични титли, раздадени от диктатора Франсиско Франко и бившия крал Хуан Карлос на хора от близкото му обкръжение и негови роднини. Мярката влезе в сила като част от новия Закон за демократичната памет, предаде Ройтерс.

Засегнати от действието на новия нормативен акт са двамата внуци на Франко и потомците на няколко от генералите и министрите му и на други изтъкнати представители на режима.

Ген. Франко управлява Испания от 1939 до 1975 г. Той идва на власт след оглавен от него военен преврат срещу демократично избраното ляво правителство на Народния фронт по време на Втората република, довел до тригодишна гражданска война, която взема 500 000 жертви.

Законът, който наскоро бе окончателно приет, след като мина и в горната камара на испанския парламент, приравнява "възвеличаването на извършители на престъпления срещу човечеството" с поругаването на паметта жертвите на франкисткия режим и отменя титлите, произтичащи от гражданската война и военната диктатура.

Макар повечето от тези титли да са раздадени от диктатора като награда за вярност, петима от носителите им са ги получили от поелия властта след него крал Хуан Карлос в първите месеци след смъртта на Франко.

Франсиско Франко Мартинес-Бордиу, най-големият от внуците на Франко от мъжки пол, наследил титлата сеньор на Мейрас (Señor de Meirás) от вдовицата на Франко, Кармен Поло, през юли окачестви в интервю за вестник "Индепендиенте" лишаването си от титлата като "нелепост без никакви практически ефект".

"Аз ще продължа да бъда сеньор на Мейрас дори правителството да не го признава", заяви той.

Неговата сестра Кармен Мартинес-Бордиу ще бъде лишена от херцогство Франко, с което крал Хуан Карлос удостоява единствената дъщеря на Франко след смъртта на авторитарния управник в края на 1975 г.

Сред другите потърпевши от закона са роднините на основателя на фашистката партия "Фаланга" Хосе Антонио Примо де Ривера и потомците на генералите Гонсало Кейпо де Ляно и Хуан Ягуе, наредили кланетата над мирното население съответно в градовете Севиля и Бадахос.

Четиринайсет години след като в Испания бе приет първият Закон за историческата памет, новият Закон за демократичната памет, прокаран от левоцентристкото правителство, цели да запълни празнотите в предишния нормативен акт и да покрие по-голям спектър от жертви и престъпления, свързани с Франко.

Новият закон насърчава и издирването и ексхумацията на тленните останки на жертвите, погребани в над 3000 документирани масови гроба. Според съдебно решение от 2008 г. по време на войната и последвалите репресии безследно изчезват най-малко 114 000 мирни жители.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    2 2 Отговор
    33=фалшива новина.
  • 2 Макс

    5 7 Отговор
    Наскоро наследниците на Франко и приближените му , поискаха прошка от народа на Испания. Испанците са горд народ и прошка не дават лесно . В същото време са толерантни и не таят злоба към никого . Този народ е изстрадал много и знае цената на свободата . Това е основната причина да подкрепяме Украйна и желанието на народа на Украйна за свобода и независимост . Слава на Испания , слава на Украйна !
Новини по държави: