Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 10:46 721 2

Тайван дава тласък на глобалния преход към нулеви нетни емисии

  • тайвн-
  • нулеви емисии-
  • въглеродни емисии-
  • енергетика-
  • зелена енергия-
  • нетни емисии-
  • организации-
  • включване-
  • парникови газове-
  • климат-
  • парижко споразумение-
  • развитие-
  • принос-
  • стратегии

Преходът към нулеви нетни емисии е новата движеща сила на националното развитие на Тайван

Във връзка с глобалните проблеми, свързани с изменението на климата, и изключването на Тайван от редица международни организации в следствие на политическия натиск от страна на Китай, министърът по опазване на околната среда Чанг Ци-чин направи свое писмено изявление, което гласи следното:

Светът започна прехода към нулеви нетни емисии. Новаторските подходи към международното сътрудничество, изтъкнати в Парижкото споразумение, което призовава за широко сътрудничество между всички страни за постигане на целите за глобално намаляване, постепенно се изясняват. Тайван желае и е в състояние да си сътрудничи с международни партньори за съвместно постигане на преход към нулева мрежа, мобилизиране на глобалните действия в областта на климата и осигуряване на устойчива околна среда за бъдещите поколения.

Като 21-ва по големина икономика в света, Тайван има важно влияние върху икономическия просперитет и стабилност в Индо-тихоокеанския регион. По-конкретно, полупроводниковата индустрия на Тайван заема ключова позиция в международните вериги за доставки. Индустрията активно намалява използването на енергийни ресурси в производствените си процеси чрез разработване на нови технологии и нови модели. Чрез непрекъснато развиващи се полупроводникови иновации, той е разработил многобройни смарт приложения на електронни устройства и насърчава глобалното пестене на енергия. Тайван предприема сериозни действия в областта на климата и напредва в енергийния преход. Към май 2022 г. кумулативният инсталиран капацитет за възобновяема енергия е достигнал 12,3 GW – увеличение с 60% спрямо 2016 г. От 2005 г. до 2020 г. БВП на Тайван е нараснал със 79%. През същия период интензивността на емисиите на парникови газове е намаляла с 45%, което показва, че икономическият растеж не е за сметка на отделянето на емисии от парникови газове.

На Деня на Земята на 22 април 2021 г. президентът Цай Ин-уен обяви целта на Тайван за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. През март 2022 г. изпълнителният юан публикува Пътят на Тайван към нулеви нетни емисии през 2050 г. Планът очертава четири основни стратегии за преход в енергетиката, индустрията, начина на живот и обществото. Стратегиите са допълнени от 12 ключови подстратегии. Това са вятърна и слънчева енергия, водород, иновативна енергия, системи за мощност и енергийно съхранение, енергоспестяване и ефективност, улавяне, използване и съхранение на въглерод, безвъглеродни и електрически превозни средства, рециклиране на ресурси и нулеви отпадъци, естествени въглеродни поглътители, зелен начин на живот, зелени финанси и просто преход. Посредством интегриране на вътрешно правителствени ресурси, Тайван ще разработи стъпка по стъпка план за действие за постигане на целите си.

При изграждането на основите на технологичната научноизследователска и развойна дейност, необходима за постигане на прехода към нулева мрежа, Тайван ще се съсредоточи върху пет области, сред които устойчива енергия, отрицателни въглеродни емисии, социални науки и др. Законът за намаляване и управление на парниковите газове се изменя и ще бъде преименуван на Закон за отговор на изменението на климата. Измененията ще превърнат нетните нулеви емисии до 2050 г. в дългосрочна национална цел, ще подобрят ефективността на управлението на климата, добавя се глава за адаптирането към изменението на климата, ще се засили информираността и общественото участие и ще се въведе механизъм за ценообразуване на въглеродните емисии. Законът ще предостави икономически стимули за намаляване на емисиите, ще дава насоки за нисковъглероден и зелен растеж и ще допринесе за поставяне на основите на националното законодателство и управление в областта на климата. Дългосрочната визия на Тайван за 2050 г. е да превърне прехода към нулеви нетни емисии в нова движеща сила на националното развитие. Чрез създаването на конкурентни, устойчиви и сигурни стратегии за преход и основи на управление, Тайван ще стимулира икономическия растеж, ще насърчи частните инвестиции, ще създаде зелени работни места, ще насърчи енергийната независимост и ще подобри социалното благосъстояние.

Поради политически фактори, Тайван е изключен от международните организации и не може да участва активно в дискусиите по глобалните климатични проблеми. За него е трудно да бъде в крак с текущите развития и правилно да изпълнява свързаните с тях задачи. Това ще създаде пропуски в глобалното управление на климата. Тайван има ограничени независими източници на енергия и икономическа система, която е ориентирана към външната търговия. Ако не може да се свърже безпроблемно с механизмите за международно сътрудничество съгласно Парижкото споразумение, това не само ще засегне зеленото производство на тайванската индустрия, но и ще подкопае стабилността на международните вериги за доставки, ще засегне общата конкурентоспособност на Тайван, ако той не е в състояние да участва справедливо в международните механизми за намаляване на емисиите, което пък ще отслаби ефективността на международното сътрудничество и ще подкопае световната икономика.

Преходът към нулеви нетни емисии е неизбежна колективна отговорност на това поколение. Ще бъде възможно да се постигне целта, само ако международната общност работи съвместно. В духа на прагматизма и професионализма, Тайван е готов да даде конкретен принос за справяне с глобалното изменение на климата. Пандемията от Covid-19 показа, че каквато и да е ситуацията, Тайван има огромен потенциал да допринесе на света по изключително полезни начини. На Тайван трябва да се даде равна възможност да се присъедини към механизмите за международно сътрудничество в отговор на изменението на климата. Надяваме се, че международната общност ще подкрепи незабавното справедливо и смислено включване на Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европата

    4 1 Отговор
    И ние минаваме на нулеви емисии, в най скоро време ще се занулим окончателно
  • 2 Иван

    4 1 Отговор
    През Февруари ще си мечтаем за глобално затопляне.