Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 05:27 1 139 10

Десетки хиляди протестираха срещу политиката на унгарското правителство в образованието

  • унгария-
  • протест-
  • правителство-
  • образование

Демонстрантите издигнаха искания за по-добро заплащане на учителите, за учебни програми, свободни от идеология и за право на преподавателите на стачка

Десетки хиляди протестираха срещу политиката на унгарското правителство в образованието - 1
Снимка: NOVA

Десетки хиляди излязоха в неделя по улиците на унгарската столица Будапеща в протест срещу политиката на правителството на премиера Виктор Орбан в образованието, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Демонстрантите издигнаха искания за по-добро заплащане на учителите, за учебни програми, свободни от идеология и за право на преподавателите на стачка.

Според синдиката на учителите преподавателите са провели 147 протеста в 61 града в страната през последните седмици.

Орбан се представя като защитник на християнството, както в Унгария, така и в Европа, и се стреми да наложи националистическо съдържание в училищната система.

Протестът в неделя беше насочен също срещу правителствения контрол върху държавните и голяма част от частните медии, както и срещу добрите отношения на Орбан с руския президент Владимир Путин.

Виктор Орбан е определял Унгария като "нелиберална демокрация", което постави страната му в конфликт с институциите на ЕС и с други държави-членки.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мдааааа

    33 8 Отговор
    ЕЙ, и тия недоволни. Имат най-добрия управник в Европа и света, и пак недоволни. Ако не сте доволни от Орбан дайте го на нас, а ние ще ви дадем в замяна Бою, Киро ментата, Лена парапета, Кокорчо, брадатия Пинокио, импексовата и като бонус един двуметров чалгар. До края на годината ще ви занулят и от 1-ви януари ще почнете да копаете дъното чак до центъра на Земята, като нас.

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АУУУУУ

    8 23 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ЧЕТИ СТАТИЯТА .....ПРОТЕСТИРАТ ПРОТИВ ДОБРИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С РУСИЯ ЗА СМЕТКА НА ТЕЗИ С ЕВРОПА....РУСОФИЛИТЕ НАВСЯКЪДЕ ГУБЯТ ПОДКРЕПАТА НА НАРОДИТЕ .......

    Коментиран от #6

  • 5 Ученият котка

    14 4 Отговор
    Нито Русия, нито Унгария възнамеряват да разклащат миналото и да призовават духовете на отмъщението. Да оставим събитията от 1956 г. на учените историци и любителите на научната политология. Днес около нас е различен свят, по-враждебен и непредвидим. Всичко, което се случва днес в Европа, напомня на пробождане с нож в мигрантски лагер.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "АУУУУУ":

    ИЗВИНЯВАМ се МНОГО
  • 7 Ученият котка

    8 3 Отговор
    Свещеното право на всеки унгарец е да защитава всепозволеността и липсата на контрол. Задължение на държавата да предупреждава обществото срещу трагични грешки и травматични заблуди.
  • 8 Анонимен

    13 4 Отговор
    Ей "Факти", ама като е да излъжете равни нямате! "Десетки хиляди".. тц, тц, тц!.. Махнете хилядите! Десет ли остават?... Толкоз ли бяха?
    Бай Ганьо пише вестник!
  • 9 ИзбираТела

    4 15 Отговор
    От снимката стана ясно че протеста е срещу руският наместник в Унгария - Орбан.
    Явно има общо със спрените спедства от ЕС.
  • 10 М3 голд

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааааа":

    Много сте точен в изложението! Подкрепям! Всичко може да си дойде на място, ако се изхвърли от България Сорос и неговите структури, сметки в банките... Ако това се урегулира законодателно и публично, както в Унгария. Кой ще го направи като всичките ни политици са на неговата хранилка?
Новини по държави: