Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 14:25 1 119 1

Киргизстан арестува противници на гранично споразумение с Узбекистан

  • киргистан-
  • узбекистан -
  • гранично споразумение -
  • арести

В Киргизстан са арестувани близо двайсет политици и висши служители, противници на гранично споразумение с Узбекистан

Киргизстан арестува противници на гранично споразумение с Узбекистан  - 1
Снимка: Shutterstock

В Киргизстан са арестувани близо двайсет политици и висши служители, противници на гранично споразумение с Узбекистан. Властите ги обвиняват в подбуждане към безредици и опит за държавен преврат. Това съобщи Франс прес, позовавайки се на правозащитната организация "Килим шами".

Сред арестуваните в различни градове от централноазиатската страна има един генерал, бивши депутати, бивш съдия от Конституционния съд, бивш главен прокурор, журналисти и активисти, уточниха правозащитниците. Мнозина от задържаните са съобщили за своя арест в социалните мрежи.

Арестуван е и бившият председател на парламента Канатбек Исаев. Той е настанен за един месец в център за временно задържане на Държавния комитет за национална сигурност, посочи пред АФП говорител на вътрешното министерство.

Арестуваните са част от "комитета за защита на Кемпир Абад" - язовир на дългата около 1400-километровата граница с Узбекистан. Комитетът бе създаден, след като двете бивши съветски републики подписаха през септември протокол за делимитация и демаркация на границата.

Според шефа на Държавния комитет за национална сигурност Камчибек Ташиев благодарение на това споразумение територията на Киргизстан ще се увеличи с 15 806 хектара, дори ако Кемпир Абад "остане собственост на Узбекистан". Киргизстанският президент Садир Жапаров заяви, че споразумението, което парламентът предстои да одобри, ще даде на Киргизстан възможност да използва язовира наравно с Узбекистан - хората от околните села да черпят вода от него. Според Жапаров земите, които според документа ще бъдат прехвърлени на Узбекистан, са били дадени на Киргизстан при построяването на язовира през 1965 г.

Жапаров нарече саботаж и провокации опитите за противопоставяне на това споразумение. Днес се очакват протести срещу него в столицата Бишкек.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    0 0 Отговор
    Това на снимката им затвора.ха ха ха