Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 18:21 3 313 13

Северна Македония е обхваната от корупция и енергийна криза

  • северна македония-
  • корупция-
  • енергийна криза-
  • внос-
  • инфлация

Това пише Световната банка за Република Северна Македония в редовния си доклад за Западните Балкани

Северна Македония е обхваната от корупция и енергийна криза - 1
Източник: Shutterstock

Северна Македония е обхваната от корупция и енергийна криза, а войната в Украйна само допринася за най-високата инфлация досега. Това пише Световната банка за Република Северна Македония в редовния си доклад за Западните Балкани, предава скопският канал "ТВ 21“.

"Регионът е изправен пред нови неблагоприятни шокове, почти всички страни от Западните Балкани са приели политики за смекчаване на въздействието на инфлацията върху най-уязвимите домакинства. Но въздействието на енергийния шок е значително, то е особено видимо в три страни от региона, които внасят енергия: Сърбия, Северна Македония и Косово“, казва Масимилиано Паолучи, предаде Агенция "Фокус".

При ограничено фискално пространство, увеличен публичен дълг и увеличени разходи за финансиране, според Световната банка, фискалната подкрепа трябва да бъде насочена към най-уязвимите домакинства и фирми. В същото време затягането на паричната политика трябва да постигне баланс между потискането на инфлацията и избягването на забавяне на икономическата активност.

Според доклада такива реформи включват мерки за повишаване нивото на пазарна конкуренция, премахване на бариерите пред навлизането на бизнеса, подобряване на задържането на реинвестиции от чуждестранни инвеститори, намаляване на бариерите пред участието на жените в работната сила, подобряване на качеството на образованието и повишаване на стандартите за управление, включително дигитализация.

"Ако нямахме войната, надвиснала над нас, това щеше да е безпрецедентна година и щяхме да кажем, че виждаме нов облик и нови перспективи за региона. Възстановяването на пазара на труда също доведе до намаляване на нивата на бедност и очакваме дори сега, когато войната е надвиснала над нас, бедността да продължи да намалява и тази година“, добавя Саня Маджаревич.

Настоящата криза също подчертава важността на ускорения зелен преход в региона, далеч от въглеводородите и към по-чисто производство на електроенергия, както и по-екологични модели на производство и потребление, се казва в доклада.

Последният редовен икономически доклад за Западните Балкани оценява, че икономическата ситуация във всичките шест икономики на Западните Балкани продължава да бъде повлияна от продължаващата война в Украйна и рязкото увеличение на цените на енергията, както и забавянето на глобалния растеж.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ти да видиш

    22 2 Отговор
    А дори си нямат ГЕРБ, ПП и ДБ?
  • 2 Ученият котка

    23 3 Отговор
    Но в същото време Северна Македония безусловно подкрепя войната в Украйна и изпраща тонове оръжия на Киев. В Скопие властва европейският сюрреализъм.
  • 3 майна

    9 2 Отговор
    То БГ щото не обхванта хахаха
  • 4 Васил

    9 1 Отговор
    Все едно че чета за България и корупцията.
  • 5 От пра-древни времена

    6 0 Отговор
    Епа то и Корупцията е македонска бе ... нявга дедо поискал, баба не му дала и той я корумпирал... та така до днес... само дето сега се клатят по мужкарски...
  • 6 Поддържат титовистки

    7 1 Отговор
    Режим, какво да е друго
  • 7 За да има мир там

    2 0 Отговор
    Всичко е за албанците! Само те имат привилегии! Още в Охридския договор го подписаха! Ако не бяха подписали , северна сега щеше да е наполовина!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Жулиен

    3 1 Отговор
    Все едно с един член са ни правили с македонците. Корупция и енергийна криза...

    Коментиран от #10

  • 10 Жулиен

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Жулиен":

    Майтапа на страна. Но това лято прекарах седмица при тях. Дори и тях не можем да ги стигнем. Тъжно, но факт

    Коментиран от #11, #13

  • 11 И ние сме били,

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Жулиен":

    Ай, недей
  • 12 хъм

    1 1 Отговор
    ами ясно е, че са българи, нищо че не си признават, корупцията и енергийната криза ги издават. При нас тези неща ги има, но това е от европейска солидарност, те не са е ЕС, значи откъде са ги прихванали, сигурно не по въздушно-капков път.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: