26 Октомври, 2022 07:13 637 3

Продължава посещението на Йотова в Хърватия

  • илияна йотова-
  • посещение-
  • хърватия

Днес тя ще се срещне в Загреб с Националната общност на българите и ще разговаря с ръководството на българското училище „Иван Вазов“ в хърватската столица

Продължава посещението на Йотова в Хърватия - 1
Снимка: БГНЕС

Продължава посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Хърватия. Днес тя ще се срещне в Загреб с Националната общност на българите и ще разговаря с ръководството на българското училище „Иван Вазов“ в хърватската столица, съобщават от БНР.

Вицепрезидентът Илияна Йотова започна посещението си в Хърватия от град Джаково, където снощи участва в традиционното отбелязване на Деня на народните будители в катедралата „Свети Петър“. Градът е свързан с българската история заради знаковата фигура на хърватския духовник и възрожденец епископ Йосип Щросмайер.

„Преди свободата си България чрез своите духовници и просветители е извоювала своята църковна независимост - дело, в което са участвали не само българи, но и велики личности от цяла Европа – сред тях и архиепископ Щросмайер“, посочи в словото си вицепрезидентът и припомни, че с негова помощ през 1861 година е издаден сборникът „Български народни песни” на братята Димитър и Константин Миладинови, чийто оригинал се пази в музея в Джаково.

Вицепрезидентът ще посети и Хърватската академия на науките и изкуствата. Днес Йотова ще разговаря и с хърватския премиер Андрей Пленкович.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе да

    3 1 Отговор
    Коя е тично йотова 😁

    Коментиран от #3

  • 2 Българин 🇧🇬

    1 0 Отговор
    Някои наши "братя по оръжие" обичат често да ръчкат Балканите . Така че взаимните контакти между балканците са добра основа за запазване на мира и добросъседството !
  • 3 Да бе , да. ! 😜

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе да":

    Още ли не сте разбрали ? Йотова е една , която внася стабилност в президентството , докато на президента е зает да отблъсква атаките на провалени козяшки протежета .
Новини по държави: