Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 18:40 668 2

Главното мюфтийство на Египет издаде първите фетви за опазване на околната среда

  • египет-
  • главното мюфтийство -
  • (дар ал ифта)-
  • ислямското право-
  • регламенти -
  • опазване на околната среда -
  • борба с климатичните промени

Главното мюфтийство на Египет (Дар ал Ифта) издаде базирани на ислямското право регламенти за опазване на околната среда и борба с климатичните промени

Главното мюфтийство на Египет издаде първите фетви за опазване на околната среда - 1
Снимка: Shutterstock

Главното мюфтийство на Египет (Дар ал Ифта) издаде базирани на ислямското право регламенти за опазване на околната среда и борба с климатичните промени, пише в. “Ал Монитор”. Първите по рода си екологични фетви са публикувани в навечерието на Конференцията на Организацията на обединените нации за климата (КОП 27), която ще се проведе в северноафриканската страна през ноември.

Правните становища на Дар ал Ифта забраняват използването на вредни вещества и отпадъци, разхищаването на енергия, застрояването на земеделска земя, използването на пестициди и други химикали, без да се спазват указанията за употреба, горенето на стърнища, изхвърлянето на боклуци в морето.

Главният мюфтия на Египет Шауки Алам заяви, че фетвите не се ограничават само до богослужението, а са насочени и към изграждането на общности, както и към други въпроси от общ интерес. По думите му целите на ООН за устойчиво развитие са в синхрон с религиозните текстове.

“Ал Азхар” също започна серия програми и кампании за опазване на околната среда. Най-авторитетната за мюсюлманите сунити по света институция подкрепя египетското домакинство на КОП 27.

Мостафа Захран, изследовател в областта на религията, заявява пред "Ал Монитор", че "дискусията за развитието и осъвременяването на инструментите на Главното мюфтийство е необходимо да продължи, за да бъдат в крак с развитието на обществото и на климата, с еволюцията на живота на хората, особено с оглед на гъвкавостта на ислямската юриспруденция."

Хартата от екологични фетви на Главното мюфтийство на Египет е от голямо значение, тъй като е първият международен документ, който определя като престъпление според ислямското право и забранява вредните за околната среда действия, отбелязва “Ал Монитор”. Поведението на обществото може да бъде формирано с налагане на религиозен наратив, който ограничава такива практики.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 египетска ходжа

    2 1 Отговор
    аллах е за зелената сделка!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.