Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 13:15 1 246 13

Съвместно изявление на президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

  • казахстан-
  • шарл мишем-
  • касъм-жомарт токаев

Двамата проведоха среща в Астана

Съвместно изявление на президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел - 1

В навечерието на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Казахстан и Европейския съюз, на 27 октомври 2022 г. в Астана се проведе среща между президента на Казахстан
Касъм-Жомарт Токаев и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По време на разговорите, проведени в открита, приятелска и конструктивна атмосфера, президентът Касъм-Жомарт Токаев и президентът Шарл Мишел потвърдиха високото ниво и динамичното развитие на отношенията между Република Казахстан и Европейския съюз през последните 30 години. Те се договориха за по-нататъшно укрепване, задълбочаване и разширяване на многостранното сътрудничество между Казахстан и ЕС.

Страните потвърдиха своята твърда привързаност към Устава на ООН, международното право и принципите на суверенитета, независимостта и териториалната цялост. Президентите подчертаха важността на поддържането на мира и сигурността, както и разрешаването на спорове чрез дипломатически средства.

Двамата лидери се договориха за по-нататъшно и пълно прилагане на Споразумението за разширено партньорство и сътрудничество (СРПС) между Казахстан и ЕС, стратегията на ЕС за Централна Азия, както и новите инициативи на ЕС за Централна Азия относно взаимосвързаността и други сектори.

Двамата президенти приветстваха високата динамика на политическото и търговско-икономическото сътрудничество през последните 30 години. Те със задоволство отбелязаха, че Европейският съюз е основният търговски и инвестиционен партньор на Казахстан. В тази връзка президентите подчертаха значението на използването на наличния потенциал в сферите на "зелената" икономика, енергийната ефективност, дигитализацията и взаимосвързаността между Казахстан и Европейския съюз.

На срещата бяха обсъдени и въпроси за сътрудничество в областта на критичните суровини (КСМ), особено редкоземните метали. Страните потвърдиха готовността си да развиват стратегическо партньорство в областта на КСМ и приветстваха предстоящото подписване на Меморандум за разбирателство между Република Казахстан и Европейския съюз за стратегическо партньорство в областта на устойчивите вериги за създаване на стойност на суровини, батерии и зелен водород. В този контекст те също така подчертаха важността на систематичното подобряване на бизнес климата и осигуряването на благоприятни условия за по-нататъшно привличане на инвестиции от ЕС в Казахстан.

Особено внимание бе отделено на въпроса за недопускане на непреднамереното отрицателно въздействие на санкциите на Европейския съюз върху икономиката на Казахстан. Президентът ш. Мишел потвърди, че санкциите на ЕС не са насочени срещу трети страни и подчерта важността на избягването и заобикалянето на международните санкции. Страните обсъдиха и преместването на европейски компании, произвеждащи стоки, които не подлежат на санкции, в Казахстан.

Предвид настоящата геополитическа ситуация, президентът Касъм-Жомарт Токаев и президентът Шарл Мишел отбелязаха важността на разширяването на съществуващите и развитието на нови международни транспортни коридори между Европа и Централна Азия за осигуряване на глобални вериги на производство и доставки. Те обсъдиха и потенциала на Транскаспийския международен транспортен маршрут, възможностите за по-нататъшното му развитие и ролята на други транспортни маршрути в региона.

Двамата президенти отбелязаха, че изменението на климата е един от най-належащите проблеми, към които Казахстан и ЕС трябва да адаптират икономическата си дейност. Проблемът с глобалното затопляне изисква спешни и ефективни действия от световната общност. Двете страни подчертаха важността на укрепването на експертното, технологичното и техническото сътрудничество за адаптиране на икономиките си към нисковъглеродното развитие. Те също така отбелязаха необходимостта от по-нататъшна подкрепа за регионалното сътрудничество в областта на управлението на водите.

Двамата лидери приветстваха конструктивния диалог между Казахстан и Европейския съюз в областта на правата на човека и върховенството на закона. Казахстан потвърди ангажимента си в тези области. Председателят на Европейския съвет приветства важната програма за реформи на Казахстан, насочена към насърчаване на политическата модернизация и визията за "Справедлив Казахстан", както и ангажимента на страната да проведе пълно и прозрачно разследване на събитията през януари.

Президентът К.Токаев и президентът Ш.Мишел обмениха мнения по въпроси от регионалния и международния дневен ред, включително за Афганистан. Страните подчертаха важността на укрепването на регионалния диалог в Централна Азия, който е ключов за просперитета, устойчивостта и по-нататъшното устойчиво развитие на региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дипломат Чукчев

    13 9 Отговор
    ЕС само как ги ухажват, за да ги оглозгат после, като нас!

    Коментиран от #6

  • 2 Теле

    11 6 Отговор
    Съвместно ке ги зарови путин

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Истина

    13 17 Отговор
    Руската сфера на влияние се разпада.САЩ са вече гарант за териториалната цялост на Армения.Пелоси я посрещнаха като освободителка в Ереван.Всички бягат от тотално губещата Русия само нашите чорапи ни бутат натам.

    Коментиран от #7

  • 4 !!!?

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Путин и Казахстан ли ще денацифицира...дали вече не е открил "лабораториите" за селекция на росски генматериал !!!?
  • 5 ген

    5 2 Отговор
    ако беше с пут, пуът щеше да седна на 33 метра от токаев а журналистите щяха да са зад стъклена стена, що лииии>
  • 6 ген

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дипломат Чукчев":

    шото СССР така добре се справиха че чак фалираха а?
  • 7 боил

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Истина":

    Като е толкова хубаво с американците , защо България е в това положение на заплати и цени , каква териториална цялост пазят тук , ако имахме армията от 1989г. сами щяхме да се справим с всяка заплаха от Сърбия , Гърция или Румъния . Русия се отказа от нас , но пак не би позволила на Турция да ни завладее отново . Сега нямаме армия , акраварите не само не ни пазят , а насила ни принудиха да признаем измамниците в РСМ за нация и ни конфискуваха историята за да се хвалят “ македонци“ с нея. “Македония“ победи България без война благодарение на кравзрите . Това ли наричаш защита ?

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Прав си,

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "боил":

    но нас ни хариза белязаният архипредател. Когато идва последната делегация на СССР у нас, на посещение, начело с Едуард Шеварнадзе, те казват на нашите управници: - От днес се оправяйте сами.
    Изпадналите в недоумение и паника другари ги попитали какво да правят, а те им отвърнали: - Обърнете се към американското посолство. От тогава започва и одисеята ни с новите "партньори".
    Всичко това е описано в спомените на Костадин Чакъров, последния съветник на Т. Живков. Казвал го е и в няколко телевизионни интервюта.
  • 10 крепостен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "боил":

    пак ли сънуваш?

    Коментиран от #12

  • 11 кайма

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    ъхъ и едни зелени човечета с дръпнати очи на малки групи по 100 к ще го черпят чай .как е на китайски интамнэт
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.