Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 23:15 1 802 7

Компанията оператор на „Северен поток“ проучва мястото на изтичането на газ

  • швеция-
  • норд стрийм-
  • (nord stream ag)-
  • балтийско море-
  • северен поток 1

Кораб, плаващ под руски флаг, нает от консорциума „Норд Стрийм (Nord Stream AG), оператор на газопровода „Северен поток 1“, за първи път извършва проучвания в района на изтичането на газ в Балтийско море

Компанията оператор на „Северен поток“ проучва мястото на изтичането на газ  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кораб, плаващ под руски флаг, нает от консорциума „Норд Стрийм (Nord Stream AG), оператор на газопровода „Северен поток 1“, за първи път извършва проучвания в района на изтичането на газ в Балтийско море, предаде Ройтерс, позовавайки се на шведските ВМС.

Както Швеция, така и Дания стигнаха до заключението, че изтичането на газ миналия месец от четири тръби на "Северен поток“ е било причинено от експлозии, но не съобщават кой може да е отговорен за това действие. Световни лидери нарекоха случилото се саботаж.

По-рано този месец шведските прокурори и полиция извършиха обследване на мястото на престъплението, но военноморските сили на скандинавската страна вчера заявиха, че ще проведат собствено проучване. "Преди известно време консорциумът заяви, че иска да направи оглед на мястото на експлозиите… За да да се направи обикновено подводно проучване, не е необходимо никакво разрешение от нас", каза пред Ройтерс говорител на шведските ВМС.

„Норд Стрийм“, чийто мажоритарен собственик е руската компания „Газпром“, не отговори веднага на молбата за коментар.

Швеция отхвърли призивите на руските власти да участват в разследването или с тях да бъдат споделени някакви констатации, преди то да бъде завършено.

Собственикът на газопровода "Северен поток 2" също заяви, че планира да проведе свое собствено разследване, но след известно време, заяви говорителят на военноморските сили.

Норвегия, която понастоящем е най-големият доставчик на природен газ за Европа, е увеличила проверките на тръбопроводите си след взривовете по тръбите на "Северен поток", заяви пред Ройтерс ръководителят на инфраструктурата за доставка на газ на страната.

Намаляващите потоци газ от Русия, която някога доставяше 40% от необходимото на Европа синьо гориво, принуди ЕС да решава как да реагира на покачващите се цени, които увеличиха разходите на домакинствата и предприятията.

Консорциумът „Норд Стрийм“ все още не е получил разрешение от Дания да проучи щетите по газопровода в изключителната икономическа зона на Дания.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    20 2 Отговор
    Питайте ЦРУ за точните координати..

    Коментиран от #6

  • 2 Русия

    5 27 Отговор
    взриви тръбите на Северен поток, за да лиши Европа от газ.
    Но Европа намери решение, а Русия загуби най-важния си клиент.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Калпазанин

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    То точните координати се знаят и кой ги проби също, ама и ми е ясно защо Дания и Швеция не казват. Щот как ще кажеш че господаря ти ги е пробил. Току виж и там санкции и почнст някои да ги самоубиват
  • 7 няма кво

    2 0 Отговор
    какво да търсят като няма да го намерят, шведите и норвежците се надяваха да намерят паспорта на Петров или запалката на Баширов, ама когато тръгвали, взели че ги забравили на пианото в офиса.
Новини по държави: