Last news in Fakti

29 Октомври, 2022 12:00 6 070 49

Турция отбелязва днес 99-ата годишнина от обявяването на републиката от Ататюрк

  • турция-
  • реджеп тайип ердоган-
  • република-
  • мустафа кемал ататюрк

Турция отбелязва днес националния си празник. Датата 29 октомври е емблематична в новата история на републиканска Турция

Турция отбелязва днес 99-ата годишнина от обявяването на републиката от Ататюрк - 1
Снимка: Shutterstock

Турция отбелязва днес националния си празник. Датата 29 октомври е емблематична в новата история на републиканска Турция.

Точно преди 99 години, на 28 октомври Мустафа Кемал, който по-късно ще приеме името Ататюрк, заявява пред депутатите в турския парламент: "Ефендилер (Господа), утре ще обявим основаването на Републиката".

На следващия ден, 29 октомври, предводителят на националноосвободителната война на турския народ, която се увенчава с успех през 1923 г., Гази Мустафа Кемал обявява официално създаването на една нова, светска, обърната към ценностите на Запада държава от пепелищата на разпадналата се Османска империя. Догодина Републиканска Турция ще чества стогодишнината си.

По случай 99-ата годишнина на турската република президентът Реджеп Тайип Ердоган представи визията "Векът на Турция", която съдържа програмата и целите на управляващата Партия на справедливостта и развитието за втория век на Република Турция.

Тази сутринта ще се състои традиционното поклонение в мавзолея на Ататюрк в Анкара, в което участва държавното ръководство, генералитетът и лидерите на политическите партии.

Мавзолеят ще бъде отворен през целия ден и се очаква, както всяка година, и този път да бъде посетен от стотици хиляди хора от всички възрасти.

В Истанбул ще се състои парад и поклонение пред паметника на Ататюрк на площад "Таксим".

Хиляди хора - млади и стари - ще се стекат отново в двореца "Долма бахче сарайъ", където се намира ложето, където в 9:05 ч. на 10 ноември 1938 г. склопява очи Ататюрк.

Вечерта в Истанбул ще се състои гражданско шествие, организирано от Народнорепубликанската партия - най-старата светска партия, чийто създател е Ататюрк. Мостовете над Босфора ще бъдат осветени в червено, цветът на турския национален флаг. Националният празник ще се отбележи с паради, шествия, митинги, концерти в различните селища на Турция.

На специална церемония днес се предвижда да бъде представен първият турски електромобил TOGG (ТОГГ).


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ганьо

    37 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Той хубаво е синеок, но се е определил като турчин. Да гледаме ние какви сме...

    Коментиран от #4, #19, #47

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ганьо":

    Очите са от баба му.
  • 5 Ти па къде си видял

    25 17 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Синеок славянин?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 глоги

    3 1 Отговор
    Тази сутрин ще се състои .....ИЛИ:Днес,сутринта ще се състои....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Роза

    35 2 Отговор
    На младини Ататюрк е бил влюбен в българка,но нейния баща не бил съгласен с брака им.След смъртта му намерили у него една единствена снимка-нейната.

    Коментиран от #12

  • 12 Горд Българин

    31 15 Отговор

    До коментар #11 от "Роза":

    А да си чувала, че на самия Ататюрк единия от родителите е бил българин ?

    Коментиран от #13, #18

  • 13 Да, майка му е била българка.

    24 12 Отговор

    До коментар #12 от "Горд Българин":

    Владеел и български и турски, писмено и говоримо поради тази причина.

    Коментиран от #14

  • 14 Горд Българин

    13 17 Отговор

    До коментар #13 от "Да, майка му е била българка.":

    А турците, защо не го споменават това ? Той дори е бил роден в пределите на България само, че забравих къде точно беше.

    Коментиран от #25, #43

  • 15 ТаУмВзе

    14 9 Отговор
    Изклютелен Българин! И файтон рози за дъщерята на българския Генерал.

    Коментиран от #41

  • 16 Професор

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Само дето мастиката много му вървяла":

    Исмет Инюню син на Решит Ефенди - представител на голям кюрдски род от Битлис и Джеврие Ханъм от Разград - България. Мустафа Кемал е роден в Солун като произходът му е спорен. Някои твърдят, че е българо - мохамеданин, други че е албанец а трети че е евреин. Ататюрк е бил добър офицер, турски националист и според днешните критерии абсолютен диктатор. Забранил е арабската азбука, изклал доста религиозни ислямистки водачи. Днешната модифицирана турска латиница е създадена от Агоп Мартаян (Յակոբ Մարթաեան) по заповед на Ататюрк. И много арабски и персийски думи са заменени с тюркски като за извор са ползвани думи от Казахстански тюркски. След което Агоп Мартаян получава името Agop Dilaçar - Dil / Език - Açar / Открива/м - тур. Тоест създателя на днешната турска писменост и език е арменец. Той е председател на турския езиков съвет до смъртта си през 1979 година. Ататюрк разрушава остатъците от османската империя. Изгонва представителите на султанския двор или заповядва да ги избият. Но съвременна Турция на Ататюрк не се отрича от Османското си минало и плаща големите заеми на Османската империя чак до 1950 година. Ататюрк въпреки, че е главния "виновник" за Анатолийската Трагедия и изкоренява Елинизма в Анадола завинаги, след войната с Гърция развива добри отношения с Елефтериос Венизелос и Турция изплаща репарации на семействата на гръцките войници загубили живота си в Анадола въпреки, че Турция е победител в тази война на семействата на гръцките се изплащат п

    Коментиран от #24, #48

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ф15

    13 8 Отговор

    До коментар #12 от "Горд Българин":

    Това просто не е вярно,незнам защо се продължава с дрънкането на дивотии у нас,комплекси лекуваме можеби
  • 19 Ердо

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ганьо":

    То в Бг повечето сте като в тия от максуда ве аркадаш тук таме един синеок

    Коментиран от #40

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ф14

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мехмед":

    +++++
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Уикипедия е пълна с турски кланета

    3 14 Отговор

    До коментар #16 от "Професор":

    На изток по крайбрежните градове на Понт Евксинос разстрели и кланета масово и хората бягат в Грузия и Русия-останалите живи.С арменците и другите християни-асирийци клането е същото Използват се мюсулманите-кюрди срещу тях,после военната машина се обръща срещу кюрдите.Тоя Рашид не е ли заклан от арменски терорист в Берлин,където се криел?
  • 25 Владиславово

    20 1 Отговор

    До коментар #14 от "Горд Българин":

    Роден е в Солун, тогава в пределите на Османската империя.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ататюрк!

    25 2 Отговор
    Ататюрк е имал големи планове за Обединена Балканска Федерация и отношението му към България е било изключително почитателно! Велик политик извел Турция от мрачните времена на радикалния Ислям.

    Коментиран от #32

  • 28 Всъщност

    0 14 Отговор
    Жилавата отоманска съпротива при Галиполи(едва ли би била такава,ако руските параходи имаха пристанище Бургас за товарене на кюмюр,но...),планинският непроходим релеф на Анадола дава на турските офицери повода да не се подчинят на Севърския диктат.Болшевиците в Съветска Русия,които тогава са естествения съюзник на победения Кайзер откликват на помощ на тоя Мустафа Кемалов,водач на турските офицери-непокорници.В Самсунг акостира руски параход,натряскани с оръжие и амуниции.Антантата спи,а са могли да пуснат военни кораби да сноват по крайбрежието.Междувременно Кемалов и другите офицери вкарали в затвора ръководителите на руската комунист.партия и начаса ги изпозастреляли по още по-бързо приет закон за сигурност.И после отишли при Ленин да подписват договор за Дружба и взаимопомощ(Анадъмму).В пламналата война между Гърция и Турция превесът взема решителната помощ на Болшевиците.Християнското население в Анадола е изклано.Няма я вече многонационалната "отоманска нация".Западното анадолски крайбрежие става чисто турско.Истамбул вече не е международен град.Италианците са вън от Анадола и Додеканезите.Ирак-английски,Сирия-ливан френски и т.н.

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 пенко

    13 2 Отговор
    НАЙ ВЕЛИКИЯТ ПОЗДРАВ Е ТЕМЕНЕТО !!! ОЗНАЧАВА : " В СЪРЦЕТО И В МИСЛИТЕ СИ МИ "!!! ТЕМЕНЕ ЗА ТЕБ ВЕЛИКИ АТАТЮРК !!!!!!!!!!!!
  • 32 Да бе,гоуемъта федерация

    1 11 Отговор

    До коментар #27 от "Ататюрк!":

    След първа световна и гражданската война в Съв.Русия едва ли болшевиците са имали сила да си приберат версиите,раздадени от Троцки и Ленин на Мустафата,но дали така е мислил Сталин?Страх ги тресеше турските управници от хода на войната поне до края на декември 1944.После и в НАТО влезаха и им се размина.А как би наистина изглеждала една Социалистическа република Турция в рамките на СИВ и Варшавски договор?

    Коментиран от #33, #37, #38

  • 33 Бен Яхуда

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Да бе,гоуемъта федерация":

    Ама беха готови да атакуват Кавказ в 1942-43.Но на Сталинград друго се случи.Иначе показаха лоялност На Троцки му дадоха убежище,когато Сталин го надхитри.
  • 34 Поправка!!!

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Всъщност":

    Да се чете ръководителите на ТУРСКАТА Комунистическа партия.
  • 35 турче

    14 3 Отговор
    Вижте хората какви чествания правят!
    Не е като при нас!
  • 36 Командо

    2 6 Отговор

    До коментар #30 от "АЦТЕКАТА":

    Замириса на наср ан потър
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бих бил пил..ако бях с тях

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Да бе,гоуемъта федерация":

    “Как би изглеждал Варшавския договор с една социалистическа Турция?” Това е като заглавие на някакъв хипер фантастичен сценарий, който Едва ли някой може да си представи! Тези провлаци от време Оно са блян за Руската империя, но Никога няма да се сбъднат!

    Коментиран от #39

  • 39 Много лесно биха ги покорили.

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Бих бил пил..ако бях с тях":

    Атака в Кавказ,атака и в Свиленград.Изглежда на Сталин му идеше в много и Берлин и Истанбул.Предпочел е Берлин,заедно с прага и Будапеща,че и Виена до някое време.Знаеш,че и за Австрия се колебаеха дали да я цепят на две,както DDR и BRD.Както и да е,но без солидната подкрепа на Правителството на Комисарите,едва ли Турция би я имало в тоя си вид.Кат ги приели в НАТО и почнали да( просят за) искат пари.Почнали и да (им дават)правят инвестиции и къде са насочвани?В съвременната турска икономика.Ето,това вече е било твърде разумен ход,за разлика от нас сега,когато получаваме от ЕК.И пак се връщам назад.По време на войната Турция не е била особена сила,даже и по брой на население.В 1923,когато гръцката армия ги подгонва/и започва да прогонва на изток населението на Турция(цялата с християни и юдаисти) е 25 млн.,а Гърция е 9,но силно мотивирана да се върне в предели някогашни.Само дето някогашната Византия вече е трансформирана в най-голямата/многолюдна християнска(макар,че тогава атеизмът командва) държава.И мегали идея така си отмира.Мож да прочетеш,или чуеш в нета,че Бг въоръжени сили помогнали на М.Кемал.Едва ли?Армията на победените е сведена до минимум(20000 за БГ,за другите по малко повече.А Кемала,т.е.Мустафата Кемал не само,че прескочи Севърски диктат,но успя в Лозана да затвърди турска позиция(един по-горе нахвърля факти,но по негова си позиция не ги поуточнява,така за по-прегледност и разбиране.
  • 40 И той сигура

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ердо":

    Е турчин...или някой от дядовците му
  • 41 Има верно.

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ТаУмВзе":

    Бил военно аташе в София за кратко.Харесали се с една,но татко и не разрешил(Климент Бояджиев,или Кутинчев).По-интересни е случаят със следващото военно аташе,понеже Мустафа го отзовали.Та следващ военен на негово място почва усилено да работи във вкарването на България в групата на Централни сили.Валил Радославов печели изборите с гласовете на българомохамеданите от Дедеагач и гюмурджина.Той е готов,но опозицията Никола Генадиев е сериозна пречка.Убедили са го,че Централните ще загубят(макар,че армията на Кайзера е в състояние да разгроми едновременно и Русия с Франция,заедно).И така се стига до Атентата в Софийското Градско казино.Дейна роля в това има тоя турски военен от тяхното посолство,а също и хора от полицията,близки до властта и Радославов.Целта е да пришият обвиненията на хора(македонци) близки до Генадиев и така да го отстранят.Така и става.Малко се говори за тоя атентат,който вкарва България във войната,а негов изпълнител след войната имал нахалство да издуха дим от цигара в лицето на Радославов,който наредил на македонците(Тодор Александров тогава) да се заемат със случая.Името на тоя е Наум Тюфекчиев-начаса забърсан от улицата и убит в централата на ВМРО.

    Коментиран от #42, #44

  • 42 Всъщност случая е

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Има верно.":

    Когато се водят преговори за влизането е Тройния съюз,Радославов дал нареждане на делегацията да се съгласи с оставането на Лозенград и околия,където населението е само българско в турски ръце,ако турците токова настояват.Тоя Тюфекчиев,като вътрешен човек разбира това, уведомява турците и си подписва смъртна присъда.По-късно при разгрома на Румъния в българската вече Северна Добруджа турското население там компенсира тая бълг.загуба,но едва ли и областта още по-късно остава българска.Историйки.Не знам защо един автор,пишейки за атентатите в България е пропуснал тоя важен момент.
  • 43 ДОСТ

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "Горд Българин":

    В БУРГАС Е РОДЕН.
  • 44 Аташе

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Има верно.":

    Най лесния начин за конспирация като военно аташе е да се влюбиш в дъщерята на воеения министър така както е направил и Мустафа към Димитрина.

    Коментиран от #45, #46

  • 45 Не разбра ме

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Аташе":

    То обикновено всяко аташе,където и да е аташиран си прави по някоя и друга любовна интрижка,а там пише за случка след като Кемал е отзован обратно,или е пратен другаде за аташе.Времето е пред войната,а след войната вече е истинското му време,като го избират за водач на Турция.Ши са постарая да науча след София къде отива,а и по-натам след 1923-Лозански договор до 1938 смърт.Филми имат хората документални-Мустафа Кемал,Исмет Инюню,цялата хунта на маса пие мастика и умува държавнически решения.Идва дъщеря му на Мус.Кемал,прави забележка за употребата на алкохол и т.н.Интересни филми,които ти не мож да видиш.
  • 46 Димитрина,Паулина-тва е.Не са я дали.

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Аташе":

    Генералът,баща й демек,му казал,че само до преди някой месец български войници са летели кръв по турските фронтове и не се случва това,дет го искал.Обида за армията,нъл мъ ръбийш.

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Истината

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Професор":

    Нищо вярно няма в написаното от теб! Турция гони гърчолята, които я нападат и според теб и изплаща репарации, ти сериозно ли го вярваш това?
  • 49 МаСтаватТакиваМиТиРаботи

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Димитрина,Паулина-тва е.Не са я дали.":

    Интересно Мустафата отнесъл ли е онова на Димитрина или не, ти кажи .
Новини по държави: