Last news in Fakti

24 Юли, 2013 17:17 1 177 2

Сериозни притеснения относно членството на Хърватия в ЕС

  • хърватия-
  • ес-
  • членство-
  • икономика
Сериозни притеснения относно членството на Хърватия в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС


  Хърватия има сериозни проблеми с корупцията, като според някои местни работодатели нейното приемане в ЕС е било твърде прибързано, съобщава Ню Йорк Таймс.


Много от хърватските бизнесмени смятат, че страната далеч не е била подготвена за влизането си в Европейския съюз, което стана факт на 1-ви юли тази година. Според тях корупцията се шири на всяко едно ниво в нея, като тя не е имала време да се подготви за отговарянето на новите изисквания и правила, които организацията е наложила върху й, като към момента в нея цари истински хаос.

Справянето на Хърватия с високите европейски изисквания е важно не само за бизнесмените и търговците, а и за  останалите 27 страни-членки в блока. В основата на притесненията е приемането на Румъния и България през 2007г. От тогава насам двете държави продължават да са най-бедните в ЕС, като това засилва съмненията, че тяхното включване е било твърде прибързано. И двете държави продължават да се борят с нестабилното политическо състояние, в което се намират, както и с ширещата се корупция, въпреки непрестанните им опити да абсорбират близо 35 млрд. долара под формата на регионална помощ за развитие.

Служителите в ЕС определиха приемането на Хърватия като символ на продължаващата привлекателност на блока, въпреки сериозната икономическа криза, от която страдат много от неговите страни-членки. Някои анализатори обаче се опасяват, че балканската държава може да задълбочи още повече кризата, принуждавайки правителствата на по-стабилните членки да режат пари от собствените си бюджети, въпреки, че те самите имат проблеми със справянето си с корупцията и дълговата криза.

Много специалисти считат, че от това как ще се справи Хърватия с проблемите си като страна членка на ЕС, ще зависи  бъдещето приемане на други страни от региона като Сърбия и Черна гора.

Хърватските анализатори отчитат липса на ентусиазъм сред местното население от членството на страната в ЕС, като според тях то се опасява, че предвид крехкото състояние на икономиката на  страната, тя  може да бъде залята от продукцията на държави като Германия и Австрия.

Според индекси на Transparency International Хърватия е на 62-ро място по корупция сред 176  държави от целия свят.  Въпреки това страната се присъедини към ЕС след като изпълни много по-тежки предварителни условия по приемането, от който и да е друг от до сега приетите членове. Местни анализатори смятат, че хърватската икономика остава неконкурентноспособна, а приватизацията е трябвало да се ускори. Много от тях се опасяват, че корупцията може да доведе до неспособност на държавата  да усвои 14- те млрд. евро помощ, които тя ще трябва да получи в периода между 2014 и 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Хърватия е на светлинни години пред България по отношение на борбата с корупцията!!! Вече имат бивш Премиер в затвора. Какво да говорим повече?

    Или само отклонявате темата от нашите си проблеми?
  • 2 Zari

    0 0 Отговор
    България е приета в Европа мнооого по-рано от колкото трябваше. И сега 7 години по-късно пак не сме за там. Тва е реалността. Пък и както виждате ,само едни магистрали са файдата,всичко друго в живота ни се пре..а. 1000 правила и изискавания,повечето малоумни и олигофренски .
Новини по държави: