Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 05:06 1 240 12

Левият блок, воден от партията на премиерката в оставка Фредериксен печели изборите в Дания

  • дания-
  • избори-
  • премиер-
  • парламент-
  • мете фредериксен

Той ще има мнозинство от 90 места в 179-местния парламент

Левият блок, воден от партията на премиерката в оставка Фредериксен печели изборите в Дания - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Левият блок на премиерката в оставка на Дания Мете Фредериксен спечели мнозинство на парламентарните избори, проведени вчера, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Блокът на Фредериксен получава 87 места в парламента, според пълното преброяване на бюлетините в континенталната част на страната. Към тях трябва да се добавят и 3 места от Гренландия и Фарьорските острови, което означава мнозинство от 90 места в 179-местния парламент.

Като част от левия блок социалдемократите на Фредериксен получават 50 места в парламента, а изразено в проценти това означава 27,5 процента, което е най-доброто партийно представяне за повече от две десетилетия. Този резултат ще даде на Фредериксен възможността да бъде първата, която ще се опита да състави ново правителство.

"Благодаря", написа в профила си в Инстаграм Фредериксен и публикува своя усмихната снимка. "Много съм щастлива", допълни тя пред журналистите при пристигането си тази вечер със съпруга си в сградата на парламента.

Блокът, обединяващ десницата и крайната десница, събира 72 места плюс едно от Фарьорските острови.

"Резултатите показват, че отново има червено мнозинство в парламента", констатира лидерът на либералната партия "Венстре" Якоб Елеман-Йенсен, която" бележи отстъпление с 10 процентни пункта и губи 19 от притежаваните досега 43 депутатски места.

С 16 места центристката партия на бившия премиер Ларс Льоке Расмусен, наречена "Умерени", също влиза в парламента.

14 места в парламента печели и новосформираната партия на бившата министърка на имиграцията Ингер Сьойберг, наречена "Датски демократи".

Оттук нататък предстои по-късно днес Фредериксен да връчи оставката си на кралица Маргрете Втора, а тя да поиска от нея да състави ново правителство.

Очертават се дълга фаза на преговори, защото Фредериксен вече не иска да е начело на правителство на малцинството, а умножи призивите както към останалите партии в левия блок, така и към центъра и десницата за широка коалиция, преодоляваща традиционните различия.

Фредериксен може да разчита за съставяне на ново правителство на левите сили - Социалистическата народна партия, съюза "Червени-Зелени" и Социално-Либералната партия. Фредериксен може обаче и да започне преговори с бившия премиер Ларс Льоке Расмусен и новата му партия, която също се беше обявила за коалиция с партиите от мейнстрийма в Дания.

До предсрочните избори се стигна заради така наречената криза с норките. Правителството разпореди избиването на норките като част от мерките за борба с Ковид, но после това решение бе обявено за незаконно. След това една от партиите, подкрепящи правителството на Фредериксен заплаши, че ще го свали от власт с вот на недоверие, ако тя не свика предсрочни избори, на които да получи потвърждение на доверието на народа в нея след кризата с норките.

Предизборната кампания в Дания бе доминирана от темите за високите енергийни цени, инфлацията, достигнала невиждани от 40 години нива и здравната система. Темата за миграцията не бе много споменавана по време на кампанията. Правителството, чиято цел е да не приема никакви бежанци, работи по прилагане на план в Руанда на кандидати за убежище, отбелязва Франс прес.

Избирателната активност на вота вчера беше 84,1 процента.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хммм

    3 3 Отговор
    Разумен избор.. СД трябваше да остане и в Швеция!
  • 4 дебела кратуна

    6 0 Отговор
    Тва не е новина... Като живеех там, спряганата за "крайно дясна" партия се казваше venstre, което в буквален превод значи "ляво". И те що крайно десни, щото искаха да забранят на алитата да си докарват 14-годишни булки от пааакистан и кууурдистан. Та няма как да не спечели лява партия в Дания, щото то от 60 години просто други няма :).
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ернесто Че

    3 6 Отговор
    Аман от комунисти! Венсеремос!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 генчо

    1 1 Отговор
    у дания комунизма не го бутат с наакана пръчка ве капацитет, правиш ли разлика от социализъм и комунизъм
  • 12 генчо

    0 1 Отговор
    някъде пище ли за изборната активност в кралството? дали е повече от 33%
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания