Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 06:45 682 3

Финландия разчита на подкрепата на Унгария за НАТО

  • финландия-
  • президентът на финландия-
  • саули нинистьо-
  • унгария-
  • подкрепа-
  • нато

Финландският президент заяви, че страната му може да разчита на подкрепата на Унгария за присъединяването си към НАТО

Финландия разчита на подкрепата на Унгария за НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Финландия Саули Нинистьо заяви, че е уверен в подкрепата на Унгария за ратифицирането на молбата на скандинавската държава за присъединяване към НАТО, съобщи ДПА.

"Хубаво е, че Финландия може да разчита на Унгария за ратификация на членството ни в НАТО", написа Саули Нинистьо вчера в Туитър след телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в западния военен алианс след нахлуването на Русия в Украйна. Всички 30 членки на НАТО трябва да ратифицират присъединяването им и 28 от тях вече са го направили - изключенията са само Унгария и Турция.

Министърът на външните работи на Финландия Пека Хависто заяви, че неговият унгарски колега Петер Сиярто му е потвърдил, че Унгария ще разгледа кандидатурите на Финландия и Швеция едновременно и няма да поставя никакви условия към процеса на присъединяване. Той съобщи това на среща в Хелзинки, като беше цитиран от Финландското радио и телевизия.

Правителството на Орбан внесе проектозакона за ратификация в парламента преди седмици. Контролираният от управляващите парламент обаче все още не го е включил в дневния ред.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Виктор О

    4 0 Отговор
    Правете ми течение на колецо
Новини по държави: