Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 13:30 937 11

Европа се затопля два пъти по-бързо от средното за света

  • глобално затопляне-
  • горещи вълни-
  • климатична криза

Температурите в Европа са се повишили повече от два пъти спрямо средното увеличение в световен мащаб през последните три десетилетия

Европа се затопля два пъти по-бързо от средното за света - 1
Снимка: Shutterstock

Температурите в Европа са се повишили повече от два пъти спрямо средното увеличение в световен мащаб през последните три десетилетия, според Световната метеорологична организация на ООН (СМО), според която Европа е най-високото увеличение в света.

"Тъй като тенденцията на затопляне продължава, изключителните горещини, горските пожари, наводненията и други въздействия от изменението на климата ще засегнат обществото, икономиките и екосистемите", се казва в доклад, публикуван съвместно в сряда от СМО и службата на ЕС за изменението на климата "Коперник".

Докладът се фокусира върху покачващите се температури през 2021 г. заедно с горещите вълни на сушата и в морето, екстремни метеорологични условия и топящите се ледници.

"Температурите в Европа са се увеличили значително през периода 1991-2021 г. със средна скорост от около +0,5 °C на десетилетие", се казва в доклада.

В резултат на повишаващата се температура алпийските ледници са загубили 30 метра дебелина на леда от 1997 г. до 2021 г., докато ледената покривка на Гренландия се топи и допринася за ускоряване на покачването на морското равнище, се казва в доклада.

Въпреки че емисиите на парникови газове в ЕС са намлели с 31% между 1990 г. и 2020 г. - все още са далеч от целта за намаление от 55% за 2030 г., метеорологичните и климатичните явления със силно въздействие продължиха да нарушават живота на европейците през 2021 г.

"Европа представя жива картина на затоплящия се свят и ни напомня, че дори добре подготвените общества не са в безопасност от въздействието на екстремни метеорологични явления", каза генералният секретар на СМО Петери Таалас в изявление. "Тази година, както и през 2021 г., големи части на Европа бяха засегнати от обширни горещи вълни и суша, разпалвайки горски пожари. През 2021 г. изключителни наводнения причиниха смърт и опустошение."

Талаас призова Европа да продължи да намалява емисиите на парникови газове, добавяйки, че Европа може да играе "ключова роля за постигане на въглеродно неутрално общество до средата на века, за да изпълни Парижкото споразумение".

"Европейското общество е уязвимо към променливостта и промяната на климата, но Европа също е в челните редици на международните усилия за смекчаване на изменението на климата и за разработване на иновативни решения за адаптиране към новия климат, с който европейците ще трябва да живеят", каза Карло Буонтемпо, директор на Службата за изменение на климата "Коперник" към Европейския център за средносрочни прогнози за времето, в същото изявление.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Примати

    2 4 Отговор
    Блазе им на нашите сънародници които живеят на морето. Ето вчера е било към трийсе градуса на 2 ноември. Хоп на плажа посред есен. Нищо че е за 4 часа от 12 до 4 на обед заради по - малкия ден. А тука софиянци … йок, най - много до Боровец

    Коментиран от #10

  • 2 Ти си

    1 1 Отговор
    Големи градове и индустриални центрове на малка площ , гъста пътна мрежа , малко горски масиви и накрая фотоволтайците....
  • 3 Филип Ейджи

    4 4 Отговор
    С действащите вулкани няма как да е друго!
  • 4 БОЛШЕВИК

    4 1 Отговор
    Затопля се, да - затова тая година края на Май, валя сняг! Ипоследните 10 години жегите почват края на Юли, началото на Август. Ама на камиларите все им е топло!
  • 5 Скоро

    2 3 Отговор
    Ще се сварят всички от цивилизацията на т.н. "хомо сапиенс"!
    Бяха си тъпи и за това се самоунищожиха. Остави друго, но и такава хубава планета унищожиха!!!
  • 6 Оги

    2 0 Отговор
    Супер, обичам лятото. Нека се затопли.
  • 7 Гпго

    1 0 Отговор
    Haarp работи !
  • 8 баба Вуна

    3 0 Отговор
    Температурите през октомври са си същите като през 45г.
  • 9 Камен

    2 2 Отговор
    Ей този Путин не се спря. Сега и времето променя.ЕС над 10 години не може да реши към лятно или зимно да останем, но със затоплянето ще сме само на лятно.
  • 10 Соваж бейби

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    Изобщо не е за завиждане ,ако се позамислиш ?Ок за днес ,утре ,до сега два месеца за парно икономия ,супер !Дали лятото няма да ни излезе през носа ,горещини пожари?Ами сега се събужда природата без време ,на някой животни им се бърка биологичният ритъм ,може да изчезне още някой вид .Не е нормално и не е радост .
  • 11 ами

    0 0 Отговор
    като цялото атлантически и балтийско крайбрежие е осеяно с перки, че даже и в морето са стотици, какво да очакваме? влажните въздушни течения от атлантика се спират от тия перки, отнема им се енергията и те се изваляват в запана европа, а до нас даже и не стигат...затова там наводнения, а при нас суша...някакви плоски мозъци решиха, че енергията от вятъра е безплатна и възобновяема...е не е така...нарушаваш естествените въздушни потоци - променяш климата...
Новини по държави: