9 Ноември, 2022 14:41 1 651 10

Хаос в гръцката столица

  • гърция-
  • стачка-
  • хаос-
  • атина-
  • инфлация

В Атина хиляди хора протестираха по време на втората 24-часова стачка тази година заради високата инфлация

Хаос в гръцката столица - 1
Източник: БГНЕС

Работниците и служителите в Гърция започнаха еднодневна стачка, настоявайки за по-високи заплати на фона на скока на цените на енергията и основните стоки, предаде Ройтерс.

В Атина хиляди хора протестираха по време на втората 24-часова стачка тази година заради високата инфлация. Някои от протестиращите носеха плакати с надписи „Без съкращения, без орязване на заплатите“.

Фериботите останаха в пристанищата, а спирането на обществения транспорт предизвика хаос в столицата.

Таксиметровите шофьори също се включват в 24-часовия протест. Държавните училища и болниците участват в синдикалния протест, както и служители от средствата за масова информация.

Авиационните власти обявиха снощи, че ръководителите на полети и служителите на гражданската авиация все пак няма да участват в стачката. Така анулирането на вътрешните и международни полети, както и промените в разписанията на полетите, обявени от основните гръцки авиокомпании за днес, ще бъдат коригирани, като много полети ще бъдат осъществени. Пътуващите бяха посъветвани да се свържат с авиокомпаниите, информира Асошиейтед прес.

Гръцките синдикати настояват за по-ниски данъци и увеличение на минималната работна заплата, която в момента възлиза на малко над 700 евро на месец.

Това е поредната стачка в Европа, където растящите разходи за живот и скокът на цените на енергия след нахлуването на Русия в Украйна накара работниците да обявят стачки този месец в няколко европейски страни.

Гръцката икономика отчита близо двойно по-голям растеж от средния за еврозоната тази година благодарение на възстановяването на туризма. Инфлацията от 12 процента обаче е на близо тридесетгодишен връх и е сред най-високите в еврозоната.

„Работниците... се борят със задушаващата гръцките домакинства инфлация, с подобните на джунгла условия на пазара на труда, с бремето, което носят от години," заявиха от Общата конфедерация на труда.

Профсъюзът, който представлява частния сектор, заяви, че е „императив“ за правителството е да се справи с инфлацията, която подкопава доходите на хората.

Гръцкото правителство похарчи над 9 милиарда евро от септември 2021 г. за субсидии за електроенергия и други мерки за облекчаване на нарастващите разходи на фермерите, домакинствата и бизнеса. Кабинетът обеща да увеличи пенсиите през следващата година за първи път от финансовата криза в страната и да повиши още минималната заплата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИКО

    35 3 Отговор
    ДА ПИТАМ НИЕ ИМАМЕ ЛИ ИНФЛАЦИЯ ТА ПРИ НАС ВСИЧКО Е СПОКОИНО ,А НЯМАМЕ СИНДИКАТИ ВЕРНО БЕ

    Коментиран от #8

  • 2 Емил

    9 8 Отговор
    Анархията в Гърция винаги е била на мода! Добре, че има завидно географско положение, та успяват криво-ляво да оцеляват!
  • 3 завод

    15 1 Отговор
    Малеей,тая както ги е напъчилааа! Да я изпапкаш!
  • 4 Кремък

    14 2 Отговор
    Нещо в гръцката средиземноморска кухня-украинската попара не им се нарави?!
  • 5 Въй

    23 2 Отговор
    Гърците фалираха със сто и осемдесет милиарда евро дълг,но.....евробрюкселаните им ги опростиха до цент.
  • 6 332

    23 1 Отговор
    Не е хаос така се прави
  • 7 Опааа

    12 1 Отговор
    Браво! Браво! Слава! Още санкции! 😆
  • 8 Опааа

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "НИКО":

    Тук всичко е цветя и рози!😆 Няма инфлация! Сирене от краве мляко 18.00лв./кг.😆
  • 9 Тихо...

    10 0 Отговор
    че ще събудим българите дето къртят мечи сън! 😂🤣🤣
  • 10 Мдааа....

    9 0 Отговор
    Само Ганьо спи.Сега като му начукат и еврото може и да се събуди.Ама вече ще е късно либе за китка
Новини по държави: