Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 17:20 531 0

МААЕ: Засега Иран изпълнява задълженията си по ядрената сделка

  • иран-
  • сделка-
  • маае-
  • рафаел гроси-
  • ядрената сделка

Иран все още изпълнява задълженията си по ядрената сделка. Това заяви генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси

МААЕ: Засега Иран изпълнява задълженията си по ядрената сделка - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран все още изпълнява задълженията си по ядрената сделка. Това заяви генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в кулоарите на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27) в египетския град Шарм ел-Шейх, предава ТАСС.

"Иран изпълнява задълженията си засега. Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) не е мъртъв, той се бори с трудностите. Преговорите продължават, макар и с болезнено бавни темпове", отбеляза генералният директор на МААЕ.

Гроси коментира и твърденията, че Украйна разполага и се готви да използва "мръсна бомба“. Съгласно думите му, МААЕ е изпратила екип за проверка, който не е открил никакви признаци за разработването на такъв вид бомба.

"Ние незабавно, в рамките на няколко дни, организирахме екип от инспектори за три съоръжения. Успяхме да потвърдим липсата на признаци на злоупотреба с ядрени материали“, обяви Гроси.

Той отбеляза, че агенцията не може да пренебрегне съобщенията за създаването на "мръсна бомба“, тъй като те "формират част от разказ, който може да доведе до използването на ядрени оръжия“.

Източник: ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА