Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 10:59 976 14

Талибаните с нова забрана: Жените не могат да посещават паркове и заведения

  • афганистан-
  • талибани-
  • жени-
  • паркове-
  • заведения

Новото правило, въведено тази седмица, допълнително изтласква жените от все по-намаляващото обществено пространство

Талибаните с нова забрана: Жените не могат да посещават паркове и заведения - 1
Източник: БГНЕС

Талибаните забраниха на афганистанските жени да влизат в обществените паркове и заведения в столицата само няколко месеца след като наредиха достъпът да бъде разделен по пол.

Новото правило, въведено тази седмица, допълнително изтласква жените от все по-намаляващото обществено пространство, в което вече им е забранено да пътуват без мъжки придружител и са принудени да носят хиджаб или бурка, когато излизат от дома си. Училищата за тийнейджърки също са затворени за повече от година в по-голямата част от страната.

"През последните 15 месеца се опитвахме всячески да го организираме и подредим - и дори уточнихме дните. Но все пак на някои места - всъщност трябва да кажем, че на много места - правилата бяха нарушени", казва Мохамед Акиф Садек Мохаджир, говорител на Министерството за предотвратяване на порока и насърчаване на добродетелта", пред АФП.

Новината беше посрещната с тревога от жените и операторите на паркове, които инвестират много в разработването на съоръженията, цитира bgonair.bg.

"Няма училища, няма работа. Трябва да имаме поне място, където да се забавляваме", казва майка, помолила да бъде идентифицирана само като Вахида, докато наблюдава децата си да играят в парка през прозореца на съседен ресторант.

На съседната маса 21-годишната Райхана, която учи ислямско право в университета, споделя разочарованието си.

"Очевидно в исляма е позволено да се излиза навън и да се посещават паркове. Когато нямаш свобода в собствената си страна, тогава какво означава да живееш тук?", коментира тя, цитирана от БГНЕС.

Виенското колело и повечето от другите атракциони в парка "Зазай", откъдето се открива впечатляваща гледка към града, внезапно са спрели поради липса на работа. Преди забраната от тази седмица то посрещаше стотици посетители в дните, когато жените водеха децата си на семейни събирания. В петък и на официални празници в парка се стичаха още повече хора - една от малкото атракции в града. В сряда само шепа мъже се разхождаха безгрижно из комплекса. Хабиб Джан Зазай, съизпълнител на комплекса, се опасява, че може да се наложи да закрие бизнеса, в който е вложил 11 милиона долара и в който работят над 250 души.

Според него подобни укази ще обезкуражат инвестициите на чужденци или афганистанци, живеещи в чужбина, както и ще повлияят на събирането на приходите.

"Едно правителство се управлява от данъци. Ако един инвеститор не плаща данъци, тогава как може да управлява то?", интересува се той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 3 Отговор
    За заведенията не съм съгласен.Ще остана без работа.

    Коментиран от #4

  • 2 Теле

    5 0 Отговор
    И кво ше клатят в парковете
  • 3 Гочо

    15 1 Отговор
    Да им са честити талибаните...като стояха безучастни,...вместо да защитават Свободата си...Всеки си заслужава съдбата...

    Коментиран от #7

  • 4 Американец

    3 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Могат да ходят на заведения и паркове, но само с придружител мъж роднина. Не е лош тоя закон, така ако стане по цял свят, ще има работа за всички мъже, а жените хем ще са опазени хем ще си гледат домашните задължения!
  • 5 Соваж бейби

    8 1 Отговор
    ААА на тези им трябва помощ от доктор ,винаги съм се чудила ,защо ги е страх толкова от жените ?И те скромни ,не им пречи ,не си извоюват правата ...
  • 6 Деб

    10 1 Отговор
    Тия талибани сичките ли са пеееераси и се еат? Какво им пречат жените? Нали Бог ги е създал да помагат на мъжете! Без жени света щеше да е едно безлюдно и пустинно място. Мъжете ли щяха да раждат деца?
  • 7 Соваж бейби

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гочо":

    Възможно е там жените да са много прости,да не са чували за отрова ,брадва ,тояга ....Нали заспива този талибан вечер бе ,има начин,желание няма !
  • 8 Жоро

    0 3 Отговор
    То и ние бяхме така по време на "Великия Covid"
  • 9 Козарите

    1 2 Отговор
    никъде не пускат офцете без офчар.
  • 10 Афганистанките

    6 0 Отговор
    явно са доволни от това решение или не им пука. Бежанците им са 99% млади мъже, не знам от какво са недоволни. Бягаха от руснаците, от муджахидините, от американците, а сега и от талибаните.
  • 11 Бесен- _Язовец

    1 1 Отговор
    Националните ценности и традиции са над международни те права и свободи!
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 4 Отговор
    Министерството за предотвратяване на порока и насърчаване на добродетелта
    Такова трябва да има и у нас!

    Коментиран от #13

  • 13 Защо ?

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Си мисля че това е мъжки патологичен комплекс за малоценност ,на тези мъже ?Намират се за съжеление и от други държави мъже които сподрлят тяхната идея ,дали не е мъжки вирус ,който трябва да се цери като лов на вещици с огън ?
  • 14 пенко

    2 0 Отговор
    ДА СЕ ВЪОРЪЖАТ ЖЕНИТЕ В АВГАН !!! АКО ВСЯКА УБИЕ ПО ЕДН ТАЛИБАН ---30 % ЩЕ СТАНАТ СВОБОДНИ И НЯМА ДА ИМА ТАЛИБАНИ И ДЕЦАТА ЩЕ РАСТАТ КАКТО ТРЯБВА !!!!!!!!!!!!!! ЖЕНИТЕ НА АВГАН ТРЯБВА ДА БЪДАТ НА ВЛАСТ -- КАТО АМАЗОНКИ- ВСЕКИ МЪЖКИ МЮСЛИМ В АВГАН -ПОД "НОЖА " !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: