Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 17:10 601 1

Иран кани МААЕ на посещение по разследването за урана

  • иран-
  • уран-
  • разследване-
  • маае-
  • ядрена сделка

Иран се съгласи на посещение на Международната агенция за атомна енергия този месец, като целта на визитата на надзорния орган на ООН е да бъде получен отговор относно произхода на уранови частици, открити в три обекта в страната

Иран кани МААЕ на посещение по разследването за урана - 1
Снимка: Shutterstock

Иран се съгласи на посещение на Международната агенция за атомна енергия този месец, съобщава "Ройтерс".

Целта на визитата на надзорния орган на ООН е да бъде получен отговор относно произхода на уранови частици, открити в три обекта в страната.

Предложението на Техеран идва преди срещата на Съвета на управителите на МААЕ следващата седмица, на която се очаква западните сили да поискат резолюция, призоваваща Иран за сътрудничество - ход, който обикновено предизвиква раздразнението на Ислямската република.

"Агенцията повтори на Иран, че на тази среща очаква да започне да получава технически достоверни обяснения по тези въпроси, включително достъп до местоположения и материали, както и вземане на проби, според случая", се посочва в един от двата поверителни доклада на МААЕ за Иран, изпратени до 35-те държави членки преди заседанието на борда.

Въпросът с необяснимите уранови частици се превърна в пречка за по-широките преговори за възобновяване на ядрената сделка от 2015 г. със световните сили, тъй като в момента Техеран настоява за прекратяване на разследването на МААЕ.

От своя страна Агенцията заяви, че няма да се поддаде на политически натиск и подчерта, че нейната работа е да отчете всички ядрени материали.

"Генералният директор на МААЕ (Рафаел Гроси) е сериозно загрижен, че все още няма напредък в изясняването и разрешаването на неуредените въпроси с гаранциите", се отбелязва в доклада по повод установените следи от уран.

"В този контекст той взема под внимание предложението на Иран за провеждане на допълнителна техническа среща с висши служители на Агенцията в Техеран преди края на месеца, но подчертава, че тази среща трябва да има за цел ефективно изясняване и разрешаване на тези проблеми", заключава документът.

Непреките преговори между Техеран и Вашингтон по въпроса са в застой.

Официални лица твърдят, че основна пречка е искането на Иран МААЕ да прекрати разследване на следи от уран, открити в недекларирани обекти.

През август МААЕ съобщи, че Иран продължава да развива програмата си за обогатяване на уран.

В друг доклад на МААЕ пък се посочва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство заяви, че докладът на МААЕ не е нито "балансиран", нито "справедлив". Като отговор Техеран обяви, че ще изключи две от камерите на агенцията на ООН.

Въпреки че Иран уверява, че ядрената му програма е с мирни цели, Западът се опасява, че Техеран е все по-близо до създаването на атомна бомба.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гочо

    2 0 Отговор
    Вече са скрили това което трябва да се скрие и може да идвате....