Last news in Fakti

12 Ноември, 2022 06:11 898 3

Гана призовава Съвета за сигурност да подкрепи водените от Африка операции срещу тероризма

  • гана-
  • тероризъм-
  • африка-
  • оон

Президентът отправи този призив в качеството си на председателстващ дебати в Съвета за сигурност на ООН в рамките на ганайското председателството на Съвета през ноември

Гана призовава Съвета за сигурност да подкрепи водените от Африка операции срещу тероризма  - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Гана Нана Адо Данква Акуфо-Адо поиска от Съвета за сигурност на ООН да подкрепи водените от Африка операции в глобалната борба срещу тероризма и пиратството, предаде за БТА ганайската агенция ГНА.

Континентът се нуждае от предвидимо, адекватно и устойчиво финансиране, за да гарантира успеха на своите операции.

Той отправи този призив в качеството си на председателстващ дебати в Съвета за сигурност на ООН в рамките на ганайското председателството на Съвета през ноември.

Президентът на Гана обясни, че тероризмът винаги е представлявал опасност за международния мир и сигурност и че продължава да застрашава мирното съжителство между държавите.

Акуфо-Адо изтъкна, че в периода от януари до юни тази година в Африка, особено в Сахел (регион с население от около 300 милиона души), са регистрирани най-много терористични атаки, като на целия континент жертвите са около 5412.

"Някои сахелски и западноафрикански държави вече са превзети от терористи и други въоръжени групировки, които сега се чувстват мотивирани и окуражени да разширят обхвата на влиянието си до крайбрежните страни в Западна Африка, в мащабен опит да получат достъп до открито море и да създадат порочна връзка между тероризма и пиратството", каза той.

Международната общност, и по-специално Съветът за сигурност, не може да си позволи да запази неутралитет при разработването и прилагането на конкретни мерки, необходими за противодействие на заплахата от международния тероризъм.

"Признаваме, че е възможно борбата с тероризма да се проточи и да отнеме няколко години, но с общи усилия тероризмът и тези, които стоят зад злите му действия, в крайна сметка ще бъдат победени", каза президентът.

Като предложи решения за ограничаване на терористичната заплаха в Африка, Акуфо-Адо призова да се използва ролята на Африканския съюз и неговите регионални икономически комисии за създаване на стабилни и обезпечени с ресурси сили, които да се изправят срещу терористите и останалите въоръжени групировки, наред с други инициативи за миротворчески операции. Той апелира за подкрепата на Съвета за сигурност за тези усилия.

Тежестта на борбата с тероризма не може да бъде понесена само от държавите в региона, заяви Акуфо-Адо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Амиии

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Койотски вой":

    Ако не бяха белите човеци от Европата да източват ресурсите на Африка, то Африка нямаше да е това, което е в момента.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.