Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Ноември, 2022 16:15 1 936 16

Кремъл хареса декларацията на Г-20

  • русия-
  • война-
  • декларация-
  • критики-
  • кремъл-
  • г-20

Русия приветства декларацията на лидерите на Г-20, в която се споменава "огромното човешко страдание", причинено от войната в Украйна

Кремъл хареса декларацията на Г-20  - 1
Снимка: Shutterstock

Русия приветства декларацията на лидерите на Г-20, в която се споменава "огромното човешко страдание", причинено от войната в Украйна, като "балансиран текст", върху който руските дипломати са работили упорито, за да повлияят, съобщава "Ройтерс".

Руската инвазия в Украйна беше водеща тема на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, като споровете относно формулировката на окончателния документ продължиха до последните часове на срещата.

Още новини от Украйна

В раздела за Украйна - точка 3 от документа с общо 52 точки - лидерите заявяват: "Повечето страни членки категорично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващата нестабилност в световната икономика - ограничава растежа, увеличава инфлацията, като нарушава веригите за доставки, повишава енергийната и продоволствената несигурност и засилва рисковете за финансовата стабилност".

В документа се отбелязва, че има и "други гледни точки и различни оценки на ситуацията", като се посочва, че Г-20 "не е форумът за решаване на проблеми със сигурността".

Кремъл хареса декларацията на Г-20
Снимка: Shutterstock

Кремъл публикува пълен и точен руски превод на декларацията на официалната си интернет страница - изненадващ ход, като се има предвид, че формулировката му беше силно критична към Москва.

В изявлението се използва думата "война", а също се споменават "агресията на Руската федерация срещу Украйна" и исканията на повечето страни от Г-20 за "пълно и безусловно изтегляне" на руските сили от украинска територия.

На руските медии е забранено да използват термините "война" или "инвазия", за да назовават това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна.

Законите, приети след инвазията на 24 февруари, определят наказания до пет години затвор за дискредитиране на руските въоръжени сили и до 15 години за разпространение на умишлено невярна информация за тях.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че окончателният текст е постижение за Русия.

"Различията в подходите и в гледните точки бяха отбелязани и записани във финалната декларация. Разбира се, нашите експерти, външното министерство положиха много усилия, за да се роди такъв балансиран текст", изтъкна той пред репортери.

Русия твърди, че целта на военните ѝ действия в Украйна е да елиминира опасните националисти и да защити рускоезичното население. От своя страна Украйна и Западът обвиняват Москва, че се стреми към непровокирано империалистическо заграбване на земя.

Източник: News.bg

Кремъл хареса декларацията на Г-20
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    7 13 Отговор
    Точно така!

    Ние русофилите в територията искаме да хрантутим рускините на Путин от Одеса с украински паспорти в 5 звездните хотели на море и планина и ще седим без газ, скъп ток и бензин и чудовищна инфлация !

    Коментиран от #4

  • 2 Аделина Радева

    7 12 Отговор
    Варварски народ. Местя
  • 3 5577

    10 9 Отговор
    Ми представяте ли си украинската мафия да е завзела властта на вашата страна. Да се е захапала с една голяма мечка и да хвърля бомби неконтролируемо. Като падне в друга държава това се вижда, но като падне във вашата страна оправданието е че голямата мечка го е сторила. Дори се снимат и трупат чувстава на всестрадание по медиите. Журналисти защо мълчите за тая несправедливост. Спасете Украйна. Спасете укаинския народ.
  • 4 Да но...

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Това го решиха евроатлантиците ни. Нали сега у тях властта. Кирчо така реши.
  • 5 ...

    11 14 Отговор
    Ми прибирайте си орките в Русия бе. Има 7 млн в Германия, 6млн във Франция. над 15 млн в САЩ... загрижили се за 1.5 млн... вЕрно ли бе?! Що така не ви вЕрвам?! Като искате сигурност за тях - викайте ги обратно... ма те не искат да идват, а? Смешници

    Коментиран от #9, #11

  • 6 Хммм

    15 9 Отговор
    Не знам за Г20, ама знам, че Путин няма да даде Украйна на англосаксите да я разграбят. . И изглежда, англосаксите го проумяха най накрая.
  • 7 Ксаниба

    10 3 Отговор
    а войната в оркраина , ако цитирами този сайт е от 2014 г!!!!

    Коментиран от #8

  • 8 ааа

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ксаниба":

    колко човека умряха от 2014 до 2022ра? Дори статистика няма, че ще е смешно.

    Коментиран от #12

  • 9 да.

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "...":

    дори избягаха над 5 млн като чуха за мобилизация. Сега ще тръгнат и тях да "Защитават" в съседните бивши СССР републики.
  • 10 !!!?

    8 7 Отговор
    Путлер не виджда нищо лошо Светът да го ненавижда заради варварската война срещу Украйна !!!?

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 статистик

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "ааа":

    че оди там, да те пишем в смешната статистика
  • 13 Кака ти

    3 6 Отговор
    Крайно време е тази война да свършва вече.За да няма сърдити трябва и Путин и Зеленски да я загубят.Путин да се откаже от завзетите територии и Крим,а Зеленски да се откаже да си ги връща.ДНР,ЛНР,Крим могат да се обединят в самостоятелна държава по примера на Косово.

    Коментиран от #15

  • 14 Ми да

    3 2 Отговор
    Беше военна операция, а Нато направиха война и сдрусаха работата!
  • 15 Ха че

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Кака ти":

    Това, което казваш, Путин го предлагаше още преди години . Минските споразумения бяха точно това. И дори тогава Путин предложи ДНР и ЛНР да са автономни в състава на Украйна.И така се приеха в Минските споразумения. Обаче Зеленски каза, че няма да изпълни Минските споразумения а щял да прави мръсна бомба......А за неизпълнение на Минските споразумения гарантите (Германия, Франция и Русия) са длъжни да се намесят!
  • 16 007

    2 1 Отговор
    Ние ще сме доволни когато и последният рашист напусне украинската земя.🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания