Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 09:20 504 0

Малта обмисля да разреши абортите

  • малта-
  • политика-
  • аборти

Правителството на Малта ще предложи промяна в закона, която да позволи на лекарите да прекъсват бременност, ако животът или здравето на майката са изложени на риск

Малта обмисля да разреши абортите - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството на Малта ще предложи промяна в закона, която да позволи на лекарите да прекъсват бременност, ако животът или здравето на майката са изложени на риск, съобщи Би Би Си.

Малката средиземноморска държава има единствената пълна забрана на абортите в ЕС.

Министрите обещаха да преразгледат закона, след като на американска туристка беше отказан аборт, след като тя започна да прави спонтанен аборт.

На Андреа Пруденте, която била бременна в 16-ата седмица, лекарите казали, че не могат да направят нищо, докато сърцето на бебето все още бие.

Изправена пред потенциално смъртоносна инфекция, тя иска да направи аборт и след дни на чакане най-накрая ѝ е разрешено да отлети за Испания.

Министърът на здравеопазването на Малта Крис Фърн заяви, че в близките дни в парламента ще бъде внесена законова поправка, която ще гарантира, че лекарите вече са защитени от закона в случаите на медицински усложнения, които поставят живота на майката в риск или сериозно застрашават здравето ѝ поради бременността.

Понастоящем Наказателният кодекс на Малта предвижда, че всеки лекар, който съзнателно предостави на жена средства за прекъсване на бременността, се наказва със затвор от 18 месеца до четири години и с постоянна забрана за упражняване на професията.

Всяка жена, която сама организира прекъсването на бременността си, също може да бъде осъдена на затвор, въпреки че се смята, че от години насам не е повдигнато обвинение срещу нито една жена.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА