Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Ноември, 2022 10:45 1 253 1

Либия отзовава своя посланик в Атина

  • либия-
  • гърция-
  • посланик-
  • атина-
  • триполи

Либия отзовава своя посланик в Атина след решението на Дендиас да отмени посещението си в Триполи

Либия отзовава своя посланик в Атина - 1
Снимка: ФОКУС

Либия отзова своя посланик в Атина, а Министерството на външните работи привика гръцкия шарже д'афер в Триполи, за да протестира срещу решението на гръцкия външен министър Никос Дендиас да отмени срещата си с ръководителя на Президентския съвет на страната, съобщават Associated Press и електронното издание на вестник Kathimerini.

Дендиас бе на работна визита от две части, която трябваше да включва среща с председателя на Президентския съвет на базираното в Триполи правителство на Либия - Мохамед Юнис Менфи. Тя трябваше да бъде последвана от среща в Бенгази с базираната на изток администрация.

В кратко изявление на гръцкото министерство се посочва, че Дендиас е отказал да се срещне с колегата си от Триполи Найла ал Мангуш, но въпреки това тя е дошла на летището, за да го посрещне. Първият дипломат на Атина отказал да слезе от самолета си и вместо това директно е отпътувал за Бенгази, където се срещна с Халифа Хафтар.

"Г-жа Мангуш се опита да ми наложи чрез присъствието си на летището да се срещна с нея. В резултат на това прекъснах посещението в Триполи и отлетяхме за Бенгази, където беше спазен графикът“,поясни Дендиас по-късно в изявление.

Мохамед Хамуда, говорител на базираното в Триполи правителство, каза, че присъствието на Мангуш на летището е част от дипломатическите конвенции.

Предварителната морска и газова сделка между Триполи и Анкара, подписана миналия месец, бе отхвърлена както от Гърция, така и от Египет, които обвиняват Турция, че използва споразумението, за да се опита да разшири влиянието си в Средиземно море. Сделката включва съвместно проучване на запасите от въглеводороди в офшорните води на Либия. Атина също разкритикува споразумението за морските граници от 2019 г., подписано от правителството на Триполи с Турция, което според нея нарушава гръцките морски граници.

Либийското министерство каза, че Дендиас е бил поканен в отговор на искане от Атина.

Източник: вестник Kathimerini / ФОКУС

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деян Икебаната

    4 1 Отговор
    Либия?!?, .. има ли такава държава?!?