Тема: Украйна

18 Ноември, 2022 16:45 2 040 29

Как се живее в Херсон

  • херсон-
  • войната в украйна

Освободеният Херсон живее без вода, електричество и мобилни комуникации, жителите на града пазаруват от спонтанни улични пазари

Как се живее в Херсон - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освободеният Херсон живее без вода, електричество и мобилни комуникации, жителите на града пазаруват от спонтанни улични пазари, но еуфорията от освобождението и завръщането на украинските власти засега компенсира всички неудобства за жителите на града. Журналистът на Би Би Си Дмитрий Власов отива в родния си град не по работа, а най-накрая да види родителите и семейството си, които не е виждал от началото на войната. Руската служба на Би Би Си представя репортажа му.

Дмитрий Власов е родом от Херсон, но през последните години живее и работи в Киев. Когато започва войната, той се намира в столицата, а роднините му - в Херсон и Чернобаевка. Името на последното селище през пролетта стана нарицателно в Украйна, илюстрирайки многобройните неуспешни опити на руските войски да се закрепят на близкото стратегическо летище.

"Сега съм в Херсон, на тихо място - казва Власов. - Наоколо, доколкото мога да преценя от разрушенията, е имало поне 10 попадения."

Според Дмитрий инвазията, започнала на 24 февруари, е била пълен шок за жителите. Въпреки факта, че Херсонска област се намира в непосредствена близост до Крим, в самия град не са били бзирани сериозни военни части и не е имало кой да го защити от превъзхождащите сили на руската армия.

Още през март в Херсон се проведоха митинги и шествия с украински знамена. Руските военни отговориха с арести, активисти изчезваха. И тогава жителите на града просто се затвориха в домовете си.

"След окупацията на Херсон разбрах, че определено искам да се върна у дома", казва Дмитрий Власов.

Село Чернобаевка и неговите жители

"Баба ми е на 94 години, тя е в Чернобаевка и у нея се свършваше всичко. Разбира се, скучаеше: нямаше ток, нямаше интернет. Леля ми беше хоспитализирана с рана от шрапнел", обяснява Дмитрий.

Близките му го чакат, но беше невъзможно да ги предупредят за пристигането му. Отначало се страхуват и не отварят вратата, прозорците на къщата бяха закрити - наблизо е имало попадения, експлозия е имало в градината на съседите. После недоумение: как се озова тук?! И тогава сълзи от радост и разбирането, че всичко изглежда е свършило.

Преди войната Чернобаевка беше просто село, къщи от частния сектор, няколко блока. Много близо се намира международното летище на Херсон. След анексирането на Крим от Русия то придоби статут на стратегическо, обслужващо не само Херсон, но и кримчани и жители на Николаевска област. От тук всеки или почти всеки ден беше възможно да се лети до Истанбул и Анталия, Краков и Варшава, Тбилиси. От есента на 2021 г. летището е затворено за модернизация на пистата.

"А наблизо има военни и хеликоптерни части. Там стояха бели хеликоптери със символи на ООН, изпълняваха мисии в Африка и всеки, който минаваше, ги виждаше от магистралата. Има и комуникационен център, склад за стара военна техника. Сега всичко това е унищожено", казва Дмитрий.

Украинските войски се изтеглят оттам без бой в самото начало на войната. Впоследствие украинците редовно удряха руска техника, която беше базирана на военно летище, и всеки път, според официални източници, ефективно.

Дмитрий Власов казва, че сега има куп изоставена и счупена руска техника, осколки от снаряди са навсякъде, сградите на военното поделение и други сгради са разрушени.

Протестно мълчание

Първи в града влязоха щурмовите отряди, а малко след тях - редови военни, полицаи, лекари, спасители, административни служители, доброволци. Дмитрий пристигна в града, когато украинските власти все още не бяха имали време да установят пълен контрол.

"Портата на баба ми към двора беше разрушена, всичко наоколо беше нарязано от шрапнели, покривът беше счупен - казва той. - Общо, както казват местните жители, 350 къщи в Чернобаевка са повредени или разрушени в една или друга степен."

Всички хора, с които Дмитрий разговаря през това време, си спомнят месеците на окупацията като един повтарящ се ден: звуци на артилерия, слухове, че украинската армия изглежда напредва. Руснаците моментално прекъсват нормалния достъп до интернет, телевизия и информация като цяло.

"Хората се опитваха да избегнат комуникацията с военните и тези, които им помагаха - казва Дмитрий. - Те целенасочено издирваха жители с проукраинска позиция, организираха разпити на контролно-пропускателни пунктове, проверяваха телефони. Достигнало се е дотам, че местните жители просто са спрели да носят телефоните си със себе си, когато е трябвало да отидат някъде."

Всяка комуникация беше сведена до минимум, съседите спряха да говорят помежду си от страх от доноси. И едва в първите дни след освобождението на града те отново започнаха да излизат и да общуват.

Според роднините на Дмитрий продавачите отказали да приемат руски рубли - това било тих протест. За такива хора също имало доноси.

А след това всичко свърши. "Още през октомври военни и офицери от ФСБ обикаляха пазари и магазини, търсейки термобельо и топли дрехи, явно с намерение да останат за зимата. И тогава те внезапно си тръгнаха."

На тъмно и без връзка

"Най-голямата болка са мобилните комуникации, енергията, водата. Всичко това трябва да се търси някъде. Не можете да теглите пари, няма мобилно банкиране, просто бяхме хвърлени назад във времето", казва Дмитрий. За да се свържете с колеги и приятели, в първите дни беше по-лесно да тръгнете в посока Николаевска област.

Руснаците, тръгвайки си, взривиха водните кули и други инфраструктурни съоръжения. 200-метровата телевизионна кула също беше взривена от руската армия преди да напуснат, имаше пожар в следствения арест, обитателите му бяха освободени.

От битовите удобства има само газ. В целия град няма ток и вода. Хората ходят с различни съдове по стръмния бряг на река Днепър, наливат речна вода и я носят в домовете си, за да има поне санитарна вода.

Магазините в Херсон все още не работят. Заради липсата на ток няма хладилници и каси. Да, и няма нищо особено за продажба: мостовете в северната част на региона, откъдето идваха доставките, са разрушени. Преди изтеглянето на руската армия беше възможно да се плава до левия бряг с лодки и да се донесе нещо от населените места оттам, сега е опасно.

Спонтанната улична търговия е единственият начин гражданите да купят нещо. Предния ден семейството на Дмитрий купи парче месо с такова качество, че в мирно време дори не биха го погледнали. Но всичко, според него, се подобрява: появяват се генератори, ООН доставя хуманитарна хранителна помощ, пощите започват да работят.

"Всеки нов ден е малко по-добър", характеризира ситуацията той.

В центъра на града се появиха храна, терминали Starlink, временни кули на украински мобилни оператори. Но често връзката все още "пада" под изключително голямо натоварване - жителите са били недостъпни за своите роднини в продължение на месеци и се опитват да използват всяка възможност за комуникация.

Някои са запазили руски SIM карти и се опитват да уловят комуникационен сигнал от отсрещния бряг.

През всичките тези месеци жителите на Херсон не знаеха нищо за състоянието на нещата на фронта, за други новини. Те знаеха само това, което се показва по излъчваните тук руски телевизии.

"Дори и сега основният начин за получаване на информация все още е обикновеният уличен разговор: къде има вода, къде са отворени магазините с храна и SIM карти, до колко е вечерният час", казва Власов.

Дмитрий си спомня как влезе в района на Херсон в първите дни след освобождаването си.

"Това е нещо - няма с какво да се сравнява. Колите (на украинските военни, лекари и полицаи, които влязоха в града) бяха забавяни във всяко село, буквално във всеки двор. Майки и деца, баби и дядовци плачеха, раздаваха храна , цветя за военните, цигари", казва Дмитрий.

На 13 ноември Дмитрий се озова на площад "Свобода", централния площад на Херсон. Там, казва той, имало хиляди хора. "Всички пееха, викаха "Слава на Украйна!", коли свиреха с клаксони, жълто-сини знамена бяха навсякъде, хората празнуваха пълноценно на площада. Вече е обявен полицейски час, но никой не може да се разотиде. лудница, но по много хубав начин. При други обстоятелства е като след финала на световното първенство - когато страната Ви спечели."

Когато шофирате из Херсон с кола, понякога все още можете да хванете руски радиостанции, излъчващи от левия бряг. Местните наричат ​​тази пропаганда "вой от блатата".

"За първи път слушах внимателно, много е интересно - споделя Дмитрий впечатленията си от чутото. - Там всичко е лошо, водещи и някои високопоставени гости критикуват руското ръководство. Те проклинат: сега Зеленски посети Херсон, защо не го ударихме те си бършат краката в нас...".

Дмитрий разказва за последното си наблюдение в освободения Херсон: преди войната руският е бил основният език тук и със сигурност никога не е бил маркер за "приятел или враг". Сега в ежедневната комуникация дори онези жители, които го знаят на ниво няколко дузини битови фрази, се опитват да говорят украински.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Батько Махно

    18 3 Отговор
    Мдаа..Не е като в бг гостиница..
  • 2 стига ривахте

    24 5 Отговор
    Както в Северозападнала България! Така че...
  • 3 Ксаниба

    24 8 Отговор
    в руска македония се живее както се живее в Донецк и Луганск от лято 2014!!!

    Коментиран от #17, #27

  • 4 Бесен- _Язовец

    23 9 Отговор
    Във временно окупирания Херсон в момента е мизерия, нямат ток окупаторите го спряха преди окупацията обаче руснаците пак ще го пуснат тока след като фалиските окупатори се изкъпят с водата от язовир Нова Каховка.

    Коментиран от #28

  • 5 стоян георгиев

    9 22 Отговор
    Когато си тръгне путлерзма хората се радват и плачат чак от радост.интересно защо?

    Коментиран от #10

  • 6 Знаем, знаем

    19 5 Отговор
    СNN ни показаха кадри от Херсон.. Жалко, че Киев им отне веднага акредитацията....
  • 7 не издържам. какъв разказ

    17 5 Отговор
    плачеа. не мога да спря. Имало само газ. майко мила! Тя да не е от Русия?

    Коментиран от #29

  • 8 Слава на Украйна, слава на героите!

    9 24 Отговор
    По-добре без ток и вода, отколкото с долните руски гнусари! Скоро ще си вървят от Украйна тия пияни москали.

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Верто

    7 12 Отговор
    Много миризливи рубладжии уж, а те два кремълски подлъгана с три компютъра - ама реват за двадесет...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сала хероям

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "Слава на Украйна, слава на героите!":

    в бункери им е мястото!! бандеровците ще се евакуират при бандера!!!
  • 13 Хихихи..

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Слава на Украйна, слава на героите!":

    Скоро,скоро,ама колко скоро? Аз викам че ще са там до 2094,а ти?
  • 14 Оперативна заблуда по интернет

    20 4 Отговор
    Жителите на Херсон ги евакуираха. Сега колко на брой живеят там, ако не е военна тайна?

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    3 12 Отговор

    До коментар #14 от "Оперативна заблуда по интернет":

    Бурят по руски данни от Херсон и региона руснаците отвлякоха по техни данни около 70 хил човека.преди войната само Херсон беше 300 хил.та дори и с избягалите в Украина пак са останали доста .питлер обаче вместо да деукраинизира реално дерусифицира.вече в Херсон руснаци няма и няма да има.руския език ще стане като в Полша ,всеки да го знае ,но никой да не го ползва и ако се появи руснак да не му е добре.днес гледах снимки на заловени колаборанти в херсон.не им е добре.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иван

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    Поне за годините си прав де за Донецк и Луганск. Малко хора знаят от кога започна бомбенето към тях!
  • 18 Малкия мозък

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Руснаците ли забраниха в Украйна да се изучава и български език в региони със самоопределили се за българи? Не само български, но и други езици на етносите в Украйна? Разбрах, не са руснаците а Путин (в твоята черепна кутия - Путлер)!!!

    Коментиран от #21

  • 19 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #16 от "Тиква":

    И защо не са виждали слънце а бурят.само да ти припомня че Донецк е на фронтовата линия на 10 км от украинските позиции вече осем години и нищо му няма.виж мариопул,северодонецк,лисичакск,попадна ,ирпин,буча... И т.н. украински градове изчезнаха от картата месеци след наближаването на руската асвабадителна армия до тях.та кажи за донецк.ти поне вицове знаеш.
    .

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 стоян георгиев

    3 9 Отговор

    До коментар #18 от "Малкия мозък":

    Никой не е забранявал да се изучава български и руски в украина.там поне половината население ползваха до войната руски,а българите дето не замениха родния си с руски можеха и могат свободно да го учат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Колите (на украинските военни, лекари и

    6 2 Отговор
    полицаи, които влязоха в града) бяха забавяни във всяко село, буквално във всеки двор. Майки и деца, баби и дядовци плачеха, раздаваха храна , цветя за военните, цигари", казва Дмитрий..................................................................... Е ОТКЪДЕ ИМАТ , НАЛИ УМИРАТ ОТ ГЛАД ?

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 НОМЕР 23

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Колите (на украинските военни, лекари и":

    МНОГО Е НЕ УМЕН👍(.................19+..........)
  • 26 РУСИЯ ТЕРОРИСТ И НАЦИСТ НОМЕР ЕДНО

    4 10 Отговор
    След като терористите окупира Херсон,в този град е само разруха и НЕ се живее.Вие видяхте ли Украйна като освободи Херсон от терористите,хората в този град как посрещната Украйнската армия ? Като възрожденци ! Смятайте руските терористи какъв геноцид са наложили над мирното население и какъв страх са изградили сред хората докато бяха окупирали Херсон.
  • 27 Бай Яни

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    От коя республика сте русоробе на русската кочона.
  • 28 стоян

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен- _Язовец":

    До 4 ком - руснаците ще го пуснат - ще ще ще - тая вода изтека - те и Одеса щеше да вземат - ама стана обратно сега украинците си вземат какво си поискат без ще
  • 29 Верно ли

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "не издържам. какъв разказ":

    И нямали магазини, банкомати, пари, ама "Майки и деца, баби и дядовци плачеха, раздаваха храна , цветя за военните, цигари"
Новини по държави: