Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Ноември, 2022 17:20 3 147 70

В Русия очакват победи от "Генерал Армагедон"

  • сергей суровикин-
  • войната в украйна-
  • оттегляне от херсон-
  • генерал армагедон

Сергей Суровикин, наричан от руските медии "Генерал Армагедон" заради известната си безпощадност, на 9 ноември препоръча на силите на Москва да напуснат Херсон и западния бряг на река Днепър

В Русия очакват победи от "Генерал Армагедон" - 1
Снимка: БГНЕС

Водещите провоенни ястреби на Русия се обединиха зад унизителното решение за оттегляне от Херсон този месец, но командирът, който се аргументира в полза на този ход, сега е под нарастващ натиск да докаже, че си е струвало, коментира Ройтерс.

Сергей Суровикин, наричан от руските медии "Генерал Армагедон" заради известната си безпощадност, на 9 ноември препоръча на силите на Москва да напуснат Херсон и западния бряг на река Днепър, където бяха изложени на опасност.

Суровикин, 56-годишен ветеран от войните в Чечня и Сирия, който беше награден от президента Владимир Путин, твърди, че изтеглянето, завършено два дни по-късно, ще позволи на Москва да спести оборудване и да предислокира сили там, където са нужни.

Някои от тези войски оттогава бяха преместени от Южна в Източна Украйна, където се водят ожесточени боеве, а носителят на наградата "Герой на Русия" е подложен на натиск на прага на зимата да покаже, че решението му е правилно.

"Очакваме Вашите блестящи резултати и се молим за Вас, аз се моля за Вас всеки ден", каза Маргарита Симонян, главен редактор на телевизия RT и един от основните обществени поддръжници на войната, обръщайки се към Суровикин в телевизионно предаване миналата седмица.

Симонян призова Суровикин да игнорира "глупостите" от критиците, препратка към влиятелни военни блогъри, недоволни от неговото решение на оттегляне.

Един от тези блогъри, Владлен Татарски, който има повече от половин милион последователи в "Телеграм", беше ядосан от посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Херсон след отстъплението, задавайки въпроса защо Москва не го е убила.

"За какво проливаме кръвта си? Защо Зеленски може спокойно да дойде в Херсон?" - попита Татарски във видеопост.

"Символично щеше да е страхотно, ако "Геран" (тип дрон) беше кацнал на глупавата му глава, но това не се случи. Защо? Или ще водим пълна война, или ... нищо няма да се получи."

Руският архинационалист Александър Дугин, чиято дъщеря Дария беше убита край Москва, като стана жертва, според Русия, на организирано от украинската държава убийство, засили натиска върху Суровикин, заявявайки, че Херсон е последното парче украинска територия, от което Русия може да си позволи да се откаже.

"Лимитът е достигнат", каза Дугин пред националистическото онлайн издание "Царьград".

Висши руски правителствени служители и военни ястреби казват, че искат Херсон да бъде върнат обратно в някакъв момент, което изглежда трудно за постигане в скоро време.

Завземането на нови позиции на изток също изглежда трудно срещу силно мотивирани и оборудвани от Запада украински военни, особено през зимата.

Киев от своя страна се зарече да продължи да си връща териториите, като руски официални лица предупредиха, че подозират, че може да се опита да отвори трети фронт на запад със сили, преместени от Херсон.

Суровикин също е бил призован да засили кампанията на Москва за бомбардировки върху украинската енергийна инфраструктура, тактика, която Кремъл предложи, предназначена да привлече Украйна на масата за преговори.

Владимир Соловьов, един от най-известните телевизионни водещи с ултранационалистически нагласи в Русия, каза миналата седмица: "Апелирам към Героя на Русия армейски генерал Суровикин: Другарю армейски генерал, моля ви да завършите пълното унищожаване на енергийната инфраструктура на нацистка украинска хунта".

Назначаването на Суровикин на 8 октомври беше първият път, когато Русия публично назначи върховен командир на своите сили в Украйна.

Оттеглянето от Херсон стана по-бързо и по-гладко, отколкото много западни военни анализатори очакваха, като високопоставен военен служител на САЩ каза пред Ройтерс, че е било "относително подредено" в сравнение с предишни руски отстъпления.

Британското военно разузнаване се съгласи, като каза в изявление в неделя, че силите на Москва вероятно са успели да ограничат загубата на военна техника, като същевременно са унищожили това, което са оставили след себе си.

Въпреки че руската армия продължава да страда от лошо командване на ниските нива, се казва, че "...този относителен успех вероятно се дължи отчасти на по-ефективно, единно оперативно командване на генерал Сергей Суровикин".

Министърът на отбраната на Украйна и западните дипломати казват, че генералът изглежда е донесъл по-голяма дисциплина, както и повече бруталност със своите засилени инфраструктурни атаки.

"Суровикин внесе голяма промана в начина, по който функционират (руските въоръжени сили)", каза Антъни Брентън, бивш посланик на Великобритания в Русия. "...има повече усещане за съгласуваност и разумна цел относно това, което Русия сега прави във военно отношение."

В някои руски кръгове назначаването му се възприема като поставяне на потенциален "бушон", който предпазва Путин и в по-малка степен министъра на отбраната Сергей Шойгу от пряка критика.

"Беше очевидно, че назначаването на Суровикин и възхвалата, отправена към него, поне отчасти се дължаха на необходимостта да се създаде фигура с мандат за "срамни" действия, които Путин не искаше да предприеме от свое име", каза Александър Баунов , бивш руски дипломат, който сега е старши сътрудник в мозъчния тръст на Фондацията "Карнеги" за международен мир.

"За някои това,което се случва ще се разглежда като нова офанзива, която ще докаже, че всички отстъпления всъщност са били тактическа маневра. За други това ще се разглежда като начин да се принуди Украйна да влезе в мирни преговори, използвайки следната формула: град Херсон в замяна на мир, ток, вода и отопление в украинските градове".

Конрад Музика, полски анализатор по отбраната, който наскоро се завърна от Украйна, каза, че след Херсон е настъпил моментът на истината за руската армия.

С изключение на град Лисичанск, в Източна Украйна, той каза, че цялата територия, която Русия държи, изглежда защитима.

"Сега всичко зависи от военните командири, качеството на оборудването и способността на техните войски да понесат удар от Украйна, да задържат линията и след това да се опитат да контраатакуват по някакъв начин", каза той.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 25 Отговор
    Атентат в центъра на Москва.Много жертви.

    Коментиран от #9

  • 2 Дон Гандддон

    31 16 Отговор
    Засега е известен само с сметката в ресторанта и отстъплението от Херсон. С какво да победи? с Чмобики-те ли? ))))))))
  • 3 Очаква,

    29 13 Отговор
    ама няма. Избягаха с откраднато то, че и един енот са задигнали даже орките.
  • 4 Точен

    28 34 Отговор
    САЩ оставиха без ток Сърбия, сега Русия оставя без ток и вода Украйна. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-малко украинци ще останат.

    Коментиран от #39

  • 5 АУУУУУ

    37 24 Отговор
    ПЪРВО ТРЯБВА ДА ПОПИТАТ УКРАИНСКАТА АРМИЯ ДАЛИ ЩЕ ДАДАТ НЯКАКВА ПОБЕДА НА ТОЗЕ ГЛАВОРЕЗ...ЗАСЕГА ПОКАЗВАТ ЧЕ НЕ СА СЪГЛАСНИ....И НЕПРЕКЪСНАТО ОБРЪЩАТ РУСНАЦИТЕ В БЯГСТВО 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #22

  • 6 Възрожденец

    47 26 Отговор
    В Катар намират петрол и само за 35 години, един бедуин я прави най-богатата страна в света.
    В Русия намират петрол, газ, злато, диаманти, платина, ЦЯЛАТА менделеева таблица, но бедуин не могат да намерят ... Намериха едно алчно, проZZто жуже да ги краде и малтретира
  • 7 Реално

    38 28 Отговор
    В момента руските фашисти не воюват с ВСУ, а с майки, деца, старци и мирно население. Това е държавен тероризъм !

    Коментиран от #41, #43

  • 8 Презвитер Козма

    33 26 Отговор
    Криминалния престъпник Суроваткин, който е лежал в затвора за убийства на цивилни руснаци и е подкрепил неуспешния метеж срещу Елцин, може само да ускори капитулацията на Мордорските орки и свалянето на Пухлер от власт
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Голем смех

    26 22 Отговор
    Генерал Армагедон вече е генерал Армахерсон. На него се пада честта да предаде и Донецк, Луганск, Мелитопол и Мариопул. Национален предател.

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Башкå бõлит

    22 21 Отговор
    От началото на "Специалната военна операция" руzката oсвободителна аpмия е загубила 1504 танка, съветски и по-нови. От тях: унищожени - 862; повредени - 64; изоставени - 56; заловени: 522. Освободителите са имали 718 бойни бронирани машини : 439 са унищожени, 11 са повредени и 245 са пленени. Освен това най-хуманната армия в света загуби 1748 бойни машини на пехотата: ликвидирани - 1078, повредени - 39, изоставени - 80, пленени - 553. Pуzката армия имa вече 269 бронетранспортьора по-малко: 159 бяха унищожени, 5 бяха повредени, 12 бяха изоставени и 93 бяха пленени.

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Въпросното генералче е комичен шишко.

    23 20 Отговор
    С коефициент на интелигентност на петокласник-двойкаджия...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шшшшшшшт

    8 18 Отговор
    "Генерал Армагедон" ще възнесе Зеления
  • 18 Последния Софиянец

    17 7 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Ти само руzки сайтове ли следиш?

    Коментиран от #47

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Корекция

    18 16 Отговор

    До коментар #12 от "Башкå бõлит":

    Унищожените и пленени рашистки танкове са над 2700. Хубав ленд лиз за украинците. Да не говорим за хилядите изоставени снаряди, мини и патрони от путлеровия башибозук...
  • 21 Снайперист

    15 10 Отговор
    И този е пътник

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Извънреден коментар

    1 7 Отговор
    Драги хора може ли да ми дадете власт за в България?!
    Обещавам, че ще бъде за добро!
    Само трябва да се съвзема!
  • 24 Армагедончо първи

    10 20 Отговор
    Украинчитътъ ши ревът скоро
  • 25 Хахаха

    12 16 Отговор
    ,,




    Има ли в историята по-неблагодарно племе от българското?

    Велизар Енчев: България съди Русия в Хага. Ще я съдим ли за агресията срещу Османската империя

    Велизар Енчев: България осъди Русия в Хага. Ще я съдим ли за агресията срещу Османската империя

    Велизар Енчев: България осъди Русия в Хага. Ще я съдим ли за агресията срещу Османската империя

    Велизар Енчев: България осъди Русия в Хага. Ще я съдим ли за агресията срещу Османската империя
    20 ноем. 2022 | 08:56

    Иде времето, когато българското племе ще изпълни със съдържание култовия термин "черна неблагодарност"


    Велизар Енчев



    БЪЛГАРИЯ СЪДИ РУСИЯ В ХАГА. ЩЕ Я СЪДИМ ЛИ И ЗА АГРЕСИЯТА СРЕЩУ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ПРЕЗ 1877-а?


    България, заедно с новата Коалиция на желаещите, ще съди Русия в Хага заради украинската война.


    Иде времето, когато българското племе ще изпълни със съдържание култовия термин "черна неблагодарност".


    По тази логика защо да не осъдим и "агресията" на руската императорска армия през 1877-а срещу легитимната Османска империя?


    При това "агресорът", без изобщо да е провокиран от турската страна, напада жертвата си на два фронта - Дунавският и Кавказкият.
    Тази непровокирана агресия (като изключим бунтовническите метежи на шепа български сепаратисти в Батак, Перущица, Панагюрище, Копривщица... ) е погазила международните норми през XIX век.
    Третата българска държава е рожба на "руска агресия" в периода 1877-1878-а. Сиреч е незаконно родена

    Коментиран от #30, #33

  • 26 Извънреден коментар

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Снайперист":

    Русия не е виновна, че аз от години пиша коментари в този сайт, а БОГ е виновен!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кикот

    14 12 Отговор
    Тъповатият Суроваткин ли е новата надежда? Рашистите съвсем са превъртели...
  • 30 Извънреден коментар

    10 9 Отговор

    До коментар #25 от "Хахаха":

    Какво добро е направила Османската империя на Българската нация?
    Вие разбирате ли че заради Османската империя държава и територия БЪЛГАРИЯ е нямало цели 5 века?!
  • 31 "Генерал Армагедон" е N1

    11 10 Отговор
    Де е барнал , ги е барнал
  • 32 Хихи

    10 8 Отговор
    Залужни си прави гаргара със Суроваткин...

    Коментиран от #44

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тарикат

    12 4 Отговор
    Да не закриха Тик Ток Кадиров нещо ми се губи дон
  • 35 Що ни занимаваш

    9 6 Отговор
    с бълнуванията на ченгето Енчев. Русоид...
  • 36 Мда

    6 1 Отговор
    Шъ има да чакат.
  • 37 "Генерал Армагедон"

    7 10 Отговор
    Удри баце ....

    Коментиран от #40

  • 38 Даааааааааа

    7 11 Отговор
    Свършиха малките бомби, ши ва зачаткат с големите казаха САЩ....слава голяма ва чака Украйна
  • 39 И руснаци

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Точен":

    също, но разхода им е по-голям. Много...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 нннн

    9 12 Отговор

    До коментар #7 от "Реално":

    Ама това ,,мирно население" скачаше на Майдана, радваше се на обстрела на Донбас, избра си Зеленски и компания! Вярно, ще пострада, но поне е живо. Няма бомбени килими на градовете и други по- лоши неща...

    Коментиран от #54

  • 42 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    Само невероятно примитивен индивид може да си помисли,че човек независимо колко кадърен има шанс да победи изкуствения интелект в НЕЩО!!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Единият

    10 8 Отговор

    До коментар #32 от "Хихи":

    защитава родината си, другият комплексуите на един дребосък. Жалка работа...
  • 45 Хихихи..

    9 9 Отговор
    Ганьовците-русофоби,дето и в морга не са влизали баба си поне да разпознаят,един от друг по-големи военни спецове.Те ще са Първите на Орловия с питката и шарената сол,както бяха първи и на 9 септември 1944..
  • 46 Поредната

    10 7 Отговор
    безмозъчна руска марионетка.
  • 47 Хахаха

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Ти си по сайтовете. Има живи хора, които преживяха укрофашистските зверства.

    Коментиран от #50

  • 48 СУРОВИКИН

    7 2 Отговор
    Нова булка с лош късмет.
  • 49 Хахаха

    10 6 Отговор
    Генерал Армагедон украинците го бият като шкембе в дувар. Руснаците са терористи, подлежащи на унищожение, защото умишлено избиват цивилни и разрушават градове.
    Русия е терористична държава, а днес беше взето решение за създаване на международен трибунал за руските престъпления в Украйна!
    Суровикин ще бъде плътно до Путин в силията.
  • 50 Последния Софиянец

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "Хахаха":

    Иди да копаш пиперя!
  • 51 Петров

    6 7 Отговор
    В Дубне завода за серийно производство на ударни беспилотници(дронове) заработи на max от миналата седмица на 24 часа след като за 6 месеца го построиха на 500 декара.... бълва хиляди тонове на ден.......не ми се мисли кво ще се случи с Украйна
  • 52 Госあ

    5 6 Отговор
    Аз мисля, че решението беше правилно. Евакуираха и цивилното население и сега останаха само бандери и западна Украина, която трябва да бъде смазана с артилерия и авиация с касетъчни бомби за назидание и мир.
  • 53 Бесен- _Язовец

    6 8 Отговор
    Краварите в Авганистан си забравиха техника и оръжия за 80 милиарда. Руснаците се изтеглиха от Херсон и сега фашистите са на скарата в калта на Херсонска област и в подножието на язовирната стена на язовир Нова Каховка.
  • 54 Българин

    12 3 Отговор

    До коментар #41 от "нннн":

    Няма бомбени килими, щото Украйна не е Сирия, товарищ. ПВО на Украйна сваля самоварите и ракетите на ватенките постоянно. Вчера например са свалили Су-30. Скоро ще гледаш как "Крим наш " ще се върне обратно в Украйна! 😂

    Коментиран от #57, #63

  • 55 Госあ

    5 10 Отговор
    зельо ще го ядат жив неговите бандери. Ако не избега у краварника. Щото у Англия ше го хванат руснаците хахаха
  • 56 Петров

    4 10 Отговор
    Русия зацепи яко с няколко нови завода за оръжия .... Няма да свършат ракетите повярвайте пичове....

    Коментиран от #64

  • 57 Госあ

    5 11 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    Най модерните ракети са руски. Доказани в Сирия. Не случайно дори член на нато с една от най големите армии ги предпочете.

    Коментиран от #59, #68

  • 58 Ха ха ха

    10 1 Отговор
    Дебелият генерал може да победи някой, ама само на сумо.....
  • 59 Ха ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    За това ли крайцера масква потъна, щото беше въоръжен с такива ракети.....
  • 60 Петров

    4 7 Отговор
    Ракети Х-101 и Х-555 за Ту-95 и Ту-160. ...... Бълват се като чипс на конвеир от седмица ....
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 нннн

    5 5 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    Скоро четох за руска масирана ракетна атака - 100 ракети плюс нам колко си дрона. Жертвите са 1(един) човек. Представящи си какво би било, ако ракетите бяха паднали в населени места?

    Коментиран от #67, #69

  • 64 Голем смех

    10 2 Отговор

    До коментар #56 от "Петров":

    Викаш, яденето може да им свърши, ама ракетите никога. Що за държава са направили тия въшливи ушанки?
  • 65 На генерал армагедон

    8 2 Отговор
    Му спретнаха Армахерсон
  • 66 Като не могат да държат

    6 1 Отговор
    И двата бряга защо избягаха....пардон се изтеглиха на левия? Лявото ли ги влече?
  • 67 А ти батковото

    7 1 Отговор

    До коментар #63 от "нннн":

    Знаеш ли ,колко процента са свалени.70 запиши си го.
  • 68 Аха и за

    7 1 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    Това Израел им думка летищата ,когато си иска.Даже и когато ребятата бяха там
  • 69 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #63 от "нннн":

    Ти да не мислиш, че целите им са били каруци и трактори в полето, другарю? Представи си колко ракети и дронове са свалени, че да има само един загинал!
  • 70 Лъжи от Украйна и мечтите на господарите

    2 5 Отговор
    им от краварника!
Новини по държави: