Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 19:20 906 2

Иран обяви ответни мерки срещу МААЕ

  • иран-
  • мерки-
  • маае

Иран обяви ответни мерки срещу МААЕ след приемането на критична резолюция

Иран обяви ответни мерки срещу МААЕ - 1
Снимка: Shutterstock

Иран обяви ответни мерки срещу Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) след приемането на резолюция, в която агенцията критикуваше липсата на сътрудничество от страна на Техеран, съобщи Франс прес. Резолюцията бе приветствана от три европейски държави и от САЩ.

"В отговор на неотдавнашните действия на три европейски държави и Съединените щати, които одобриха резолюцията срещу Иран, Организацията за атомна енергия на Иран (ОАЕИ) реши да предприеме определени мерки", заяви говорителят на министерството на външните работи Насер Канани, без да уточнява естеството на тези мерки. "Мерките бяха приложени в присъствието на инспектори на МААЕ в комплексите за обогатяване на уран в Натанз и Фoрдо", каза той.

В четвъртък управителният съвет на базираната във Виена агенция на ООН прие резолюция, критикуваща Иран, с 26 гласа от общо 35, припомня АФП. Това е втората резолюция за тази година след приетата през юни. Русия и Китай гласуваха против. Причината за двете резолюции е една и съща: липсата на достоверни обяснения от страна на Иран на следите от обогатен уран в три недекларирани ирански обекта.

Освен това Канани добави, че вероятно ще бъде отменено планираното посещение на делегация на МААЕ в Иран. "Пътуването на делегацията на МААЕ до Техеран беше одобрено като част от споразумението с агенцията. След приемането на политическата резолюция, одобрена с подкрепата на САЩ и три европейски държави, следващите стъпки на Иран ще бъдат предприети в съответствие с новите условия", каза той.

"Ислямска република Иран винаги е готова да реагира по подходящ начин на действията на западните страни, когато те се върнат към спазването на ангажиментите си", подчерта той.

Техеран вече осъди резолюцията в четвъртък, като заяви, че тя няма да има никакъв резултат и може да повлияе на сътрудничеството на страната с МААЕ. Преговорите за съживяване на споразумението, сключено през 2015 г. между Иран и големи световни сили, което цели ограничаване на иранската ядрена програма, са в застой.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    1 8 Отговор
    Иран са въздух под налягане, като Иранския Хълк 💋

    Коментиран от #2

  • 2 електрически Москвич

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    2023 ще изпреварят Италия по БВП. Италия е в рецесия, народа го яде 11% инфлация и тепурва ще се увеличи, след като хабсбургите в Брюкес, осузнаят, че няма отнкуде да купуват газ.