Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 23:15 1 067 12

Управляващата партия в Екваториална Гвинея печели 99 процента от гласовете

  • управляващата партия -
  • екваториална гвинея -
  • андрес есоно ондо-
  • избори

Предварителните резултати от изборите, публикувани днес от правителството на Екваториална Гвинея, показват, че управляващата партия е спечелила 99 процента от преброените до момента гласове на президентските, парламентарните и общински избори

Управляващата партия в Екваториална Гвинея печели 99 процента от гласовете - 1
Снимка: официален профил в "Туитър"

Предварителните резултати от изборите, публикувани днес от правителството на Екваториална Гвинея, показват, че управляващата партия е спечелила 99 процента от преброените до момента гласове на президентските, парламентарните и общински избори, проведени вчера, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Малката авторитарна централноафриканска държава, в която се добива петрол, се ръководи от президента Теодоро Обианг, най-дълго управлявалия държавен глава в света, който се опитва да удължи 43-годишния си мандат.

Двама опозиционни кандидати също са се кандидатирали на тези избори: Буенавентура Монсуи Асуму, който вече е участвал в предишните пет вота, и Андрес Есоно Ондо, който се кандидатира за първи път.

Първите предварителни резултати показват, че управляващата Демократична партия на Екваториална Гвинея (ДПЕГ) и коалицията на Обианг са получили 67 012 гласа от общо 67 196 преброени до момента.

Повече от 400 000 души имаха право на глас. Екваториална Гвинея е с население от около 1,5 милиона души и територията ѝ е разделена между остров Биоко в Гвинейския залив и континенталната част от страната, разположена между Камерун и Габон.

Обианг завзема властта с преврат през 1979 г., сваляйки от власт първия президент на страната след обявяването на независимостта ѝ от Испания през 1968 г. През първите си години на власт Обианг управлява чрез военна диктатура. Той е начело на страната и по време на тригодишния преход към многопартийна демокрация, който приключва през 1993 г.

Оттогава насам обаче стабилността на демократичните институции в страната е подкопана от изборни победи на президента Обианг. През 1989 г., когато държавата все още има еднопартийно управление, Обианг печели 99 процента от гласовете. През 1996 г. доверието към него намалява незначително и той печели изборите с 97,8 процента. През 2002 г. Обианг печели 97,1 процента от гласовете, през 2009 г. - 95,7 процента, а през 2016 г. - 93,7 процента.

Критици твърдят, че Обианг е създал корупционна система, която няма аналог в Африка, пренебрегвайки изключителната възможност да измъкне народа си от бедността, предвид това, че петролните залежи в страната увеличи брутния вътрешен продукт (БВП) на Екваториална Гвинея с над 5000 процента.

Групи за защитата на правата на човека твърдят, че режимът на Обианг прибягва до сплашване, изтезания и екзекуции, стигайки дотам, че дори издирва опоненти и предполагаеми превратаджии в други страни и ги връща в Екваториална Гвинея, където те получават смъртни присъди.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 3 Отговор
    Ако имаха БГ машините щяха да са с 100%

    Коментиран от #2

  • 2 Приятели

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    На Россия ...

    Коментиран от #6

  • 3 Мадурки

    3 2 Отговор
    Предполагам гласуват с машини

    Коментиран от #12

  • 4 Честита победа

    3 4 Отговор
    Поздравявам народа на Екваториална Гвинея, за успешните избори, и пожелавам просперитет и благоденствие!
  • 5 Фактъ

    5 1 Отговор
    И Боко в неговата партия го избират със същия резултат .
  • 6 Лъжеш се

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Приятели":

    На Испания е приятел.За това и чак сега едвам се споменава нещо за този честен диктатор.Той е от либералите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да беше спечелил

    2 0 Отговор
    Със 101% и мъртвите да са гласували за него

    Коментиран от #10

  • 10 Бокси тиквоча и доган

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да беше спечелил":

    Еее тоз пиниз само ние го можем 😂😂😂😂
  • 11 Тошо живков

    1 0 Отговор
    Лелеее завиждам им на тея
  • 12 Батенце

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мадурки":

    Не, с хартия. Затова е!