22 Ноември, 2022 10:55 735 11

Столтенберг: Ескалацията на напрежението в Косово трябва да се избегне

  • столтенберг-
  • ескалация-
  • конфликт-
  • сърбия-
  • косово

"ЕС и НАТО остават координирани, също и на място"

Столтенберг: Ескалацията на напрежението в Косово трябва да се избегне - 1
Източник: БГНЕС

Ескалацията на напрежението в Косово трябва да се избегне и силите на НАТО в Косово (КeйФОР) остават в готовност, заяви снощи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след провала на преговорите между Белград и Прищина в Брюксел.

Столтенберг написа в Туитър, че е разговарял с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и е изразил разочарованието си, че спорът между Белград и Прищина за замяната на издадените от Сърбия регистрационните номера на автомобили на косовски сърби, не е решен.

"Разговарях с Жозеп Борел. Разочаровани сме, че не бе възможно да се разреши спорът за регистрационните номера. Сега е моментът за отговорност и прагматични решения. Ескалацията трябва да се избегне. КейФОР остават в готовност", написа Столтенберг.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи снощи, че е информирал Столтенберг за разочароващия резултат от вчерашната среща на високо ниво между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС.

"Ескалацията трябва да бъде избегната. ЕС и НАТО остават координирани, също и на място", написа той в Туитър.

НАТО разполага с около 3700 военни в Косово.

В Брюксел вчера се проведе тристранна среща между премиера на Косово Албин Курти, президента на Сърбия Александър Вучич и Борел.

Курти отхвърли предложението на ЕС за регистрационни номера, тъй като не предвижда договореност за окончателно споразумение за пълно нормализиране на отношенията със Сърбия. Белград пък го прие.

Предложението на ЕС беше Косово да не започва да налага глоби на шофьорите, които не са заменили регистрационните си автомобилни номера, издадени от Сърбия, с косовските RKS (Република Косово), а Сърбия вече да не издава номера с КМ (Косово и Метохия).


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сатаНАТО

    7 2 Отговор
    НАТО да се изтегли от Косово, какво търси там?
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    И синът, като бащата,
    Столтенберг - баща❗
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    Йенс Столтенберг е син на Торвалд Столтенберг - международен посредник на ООН за бивша Югославия. Генералният секретар на НАТО е прекарал детството си извън Норвегия заради работата на баща си. ....
  • 4 Шопи

    3 1 Отговор
    Сърбите са ни заклети врагове и помагат всячески на северно-македонската ни област с антибългарски политики и лозунги и финанси , да не говорим в близкото минало пък и в далечното колко гадости са ни причинили на нас българите, видяхме как също се изплюха в лицето на Русия като на признаха референдумите в Луганск и Донецк заедно с "демократичният" запад , да ги запукват НАТО сега това заслужават а ние да правим референдум за западните покрайнини и да си ги връщаме вече . Запукат ли ги пак сърбите и сърбоманите в област Македония ще се изпокрият и това ще е добре дошло за нас българите да се разберем с макетата най на края.

    Коментиран от #6

  • 5 НИКО

    1 1 Отговор
    КЪДЕТО ИМА НАТО ВИНАГИ ИМА РАЗМИРИЦИ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Вирус

    0 0 Отговор
    Ръкомахащия нали вие го направихте
  • 10 Вирус

    0 1 Отговор
    А какво правят тъпите натовци в косово благоденствие ли носят
  • 11 Вирус

    0 1 Отговор
    Държава която не е член на нато е това си е окупация