22 Ноември, 2022 11:40 1 231 6

Мафията в Западните Балкани играе ключова роля за наркотрафика в ЕС

  • албания-
  • западни балкани-
  • трафик-
  • наркотици-
  • ес

Показва доклад на Агенцията по наркотиците на блока (EMCDDA)

Мафията в Западните Балкани играе ключова роля за наркотрафика в ЕС - 1
Източник: Shutterstock

Престъпните мрежи в Западните Балкани са се превърнали в ключови актьори както на регионалните пазари, така и на пазара на наркотици в Европейския съюз, се казва в доклад на Агенцията по наркотиците на блока (EMCDDA) в понеделник, предава Reuters.

Докладът показва, че стратегическото географско положение на страни като Албания, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово, съчетано с високото търсене на наркотици, особено в Европейския съюз и Турция, са ускорили операциите на престъпните групи.

"Някои страни от ЕС са разположени на маршрути за трафик, които минават през Западните Балкани, преди да влязат отново в ЕС. Това означава, че потоците от трафик могат да бъдат сложни“, се казва в доклада на агенцията, който е част от по-голямо регионално проучване, проведено между 2019 г. 2022 г.

Значителни диаспори от региона в ЕС също осигуряват набор от лица, които могат да бъдат експлоатирани или вербувани в тези мрежи, се казва в доклада.

EMCDDA съобщи за оперативно присъствие на групи от Западните Балкани в Белгия и Нидерландия, където пристанищата на Антверпен и Ротердам са важни за разпространението и вноса на наркотици в ЕС.

Германия, Италия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство също са важни места за тези групи на пазарите на кокаин, хероин и канабис в Европа, казват от EMCDDA.

Тези подобни на мафията мрежи са приели и най-новите налични технологии за подобряване на ефективността на производството на наркотици, трафика и прането на пари, се казва в доклада.

Това включва сложно оборудване за отглеждане на закрито, дронове или използване на криптовалути и криптирани комуникации.

Както Западните Балкани, така и страните от ЕС служат като убежище за престъпници, укриващи се от съперничещи престъпни групи или правоприлагащи органи.

"Съобщава се, че членове на италиански и турски престъпни мрежи избягват правосъдието, като се намират в Западните Балкани, докато руските престъпни организации се смятат за замесени в дейности по пране на пари по крайбрежието на региона“, отбелязват от EMCDDA.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БРЕНДО

    11 1 Отговор
    ПАЗАРА В УКРАИНА Е ОГРОМЕН, КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ УКРАИНСКИТЕ ВОИНИЦИ БЕЗ ДРОГА
  • 2 Урюрвкос

    5 1 Отговор
    Зеленски иска армия от подводни дронове, защото неговите са на привършване. Имаше събития по нашето черноморие когато изплуваха близко до нашите брегове такива торбички от снимката по горе.

    Коментиран от #4

  • 3 МирО

    7 0 Отговор
    Добро утро, вие за шиптери не сте ли чували или пък за Дон Тиква ?
  • 4 бациБици

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    Одеса пич никой не я закача, там няма ни бандеровци ни кадировци, защо ли?...
  • 5 БРЕНДО И БИВШИТЕ МУ ,,СИНИ" ДРУГАРИ

    2 0 Отговор
    от бсп и герб СА В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ЕВРОМАФИЯТА !
  • 6 генчо

    1 0 Отговор
    ама това новина от последния ча с ли е лелеее това го знам от дете те сега го видели
Новини по държави: