Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 13:40 813 1

Камала Харис посети филипински остров в Южнокитайско море

  • сащ-
  • филипини-
  • камала харис-
  • южнокитайско море -
  • филипински остров -
  • китай-
  • спор

Американската вицепрезидентка Камала Харис посети филипински остров в Южнокитайско море, намиращ се близо до район, за който Филипините и Китай водят териториален спор

Камала Харис посети филипински остров в Южнокитайско море  - 1
Снимка: БГНЕС

Американската вицепрезидентка Камала Харис посети филипински остров в Южнокитайско море, намиращ се близо до район, за който Филипините и Китай водят териториален спор. Харис обеща да се противопостави на "незаконното и безотговорно поведение" и да защити местните общности, поминъка им и околната среда, предаде ДПА.

Харис е най-високопоставеният американски представител, който някога е посещавал западната филипинска провинция Палаван.

Очаква се тя да обяви допълнителна помощ за филипинските правоприлагащи органи в размер на 7,5 милиона долара, с които да се подсилят способностите им за борба с незаконния риболов, за наблюдение и за провеждане на издирвателни и спасителни дейности, включително и в Южнокитайско море, отбелязва Асошиейтед прес.

Американската вицепрезидентка се срещна с местни лидери и жители от рибарското селце Тагбурос в град Пуерто Принсеса, които ѝ разказаха за значението на риболова за изхранването на местното население. По думите им този отрасъл е в основата на икономиката на острова.

След това американската вицепрезидентка разгледа кораба "Тереза Магбануа" – плавателен съд на бреговата охрана, на който неотдавна се проведе съвместно филипинско-американско учение. "Дойдох в Палаван, за да подчертая значението на нашето партньорство за създаването на икономически възможности, съхранението на крайбрежните екосистеми, поддържането на мира и стабилността и придържането към международните правила и норми както в Южнокитайско море, така и навсякъде другаде по света", заяви тя.

Харис изтъкна, че жизнеността на общности, като тази в Тагбурос, е застрашена, когато "чуждестранни плавателни съдове влизат незаконно във филипински води и незаконно изчерпват рибните запаси, като тормозят и застрашават местните рибари, замърсяват океана и унищожават морската екосистема". Тя допълни, че САЩ "залагат много" на бъдещето на региона и каза, че "просперитетът на Америка зависи от милиардите долари, които ежедневно преминават през тези води".

В неделя плавателен съд на китайската брегова охрана е възпрепятствал работата на екип на филипинските военноморски сили, които са изваждали отломки от китайска ракета в близост до остров Пагаса. Отломките са били иззети насила от китайските служители. Посолство на Китай заяви, че съобщенията за инцидента "не съответстват на фактите" и че въпросните метални елементи са били предадени на китайската брегова охрана след "приятелска консултация с филипинската страна".

Между Филипините и Китай има териториален спор заради припокриващи се претенции в Южнокитайско море, където Пекин завзема територии, изгражда изкуствени острови и разполага на тях съоръжения, които богат да бъдат използвани с военна цел. Пекин пренебрегна решение на международен арбитражен съд от 2016 г., според което разрастващите се претенции на Китай в региона нямат юридически или исторически основания. Решението на съда бе по дело, заведено от Филипините.

Днес Харис повтори, че САЩ подкрепят разпореждането и заяви: "Решението на трибунала е правно ангажиращо и трябва да бъде зачитано".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    3 1 Отговор
    Китай има отлични нерви, здраво сърце и трезва глава.