Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 14:07 1 059 14

Италия одобри бюджет от 35 млрд. евро за 2023 г.

  • италия-
  • бюджет-
  • мелони-
  • милиарди-
  • енергийна криза

Мелони подчерта, че най-много средства от приетите 35 милиарда евро - 21 милиарда - са предвидени за покриване на високите енергийни сметки

Италия одобри бюджет от 35 млрд. евро за 2023 г. - 1
Източник: БГНЕС

Правителството на Италия прие бюджета за 2023 година. Той е в размер от 35 милиарда евро и трябва да бъде одобрен от парламента до края на годината.

На специална пресконференция, премиерът Джорджа Мелони каза, че според нея проектобюджетът е смел, съгласуван с поетия ангажимент към италианците и уточни:

"Според мен той има две големи предимства: развитие, което означава да се създаде сигурност за индустрията, да се повиши трудовата заетост и да бъдат възнаградени от държавата хората, който запретват ръкави в трудни моменти. И другото предимство е социалната справедливост с по-голямо внимание към семействата, както и към хората с ниски доходи".

Мелони подчерта, че най-много средства от приетите 35 милиарда евро - 21 милиарда - са предвидени за покриване на високите енергийни сметки.

Намалява се данъчното облагане за годишните доходи до 20 хиляди евро с 3 пункта. Повишава се минималната пенсия до 580 евро.

От 1 януари прагът за плащане в брой се повишава от 1000 на 5000 евро.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    5 1 Отговор
    По всички признаци това е много ограничен и труден бюджет. Покачващите се цени и постоянната инфлация му придават аромат на смърт. Колкото и да е съживена Европа, тя няма да преодолее системните проблеми на липсата на суровини и ресурси.
  • 2 Дааааааа

    2 1 Отговор
    Колко им е дефицита а? Някой няма ли да поумува мишки.....ние все най умните, за това все дървото ядем.....
  • 3 хаааа1

    8 1 Отговор
    35 МИЛИАРДА???? НЕЩО ДА НЕ СТЕ МРЪДНАЛИ?!!!!
  • 4 гост

    14 1 Отговор
    Пак се пишат глупости от преписвачи !!!! Италия е икономика за НАД 2 ТРИЛИОНА или 2 000 милиарда , а официалния и държавен бюджет надхвърля 850 (осемстотин и петдесет) милиарда !!! Тези 35 милиарда са ЗА ПОМОЩИ за кризата !!!! Държавния бюджет на България за догодина се очаква да надхвърли 30 милиарда , значи имаме 90% от бюджета на Италия , така ли ???Силно се съмнявам !!

    Коментиран от #6

  • 5 Еврогейтак

    3 1 Отговор
    За справка Италия с 59,07 милиона население (2021 г.)...... 200 милиарда евро, на които тя има право от така наречения фонд за възстановяване на ЕС.....а сега сравнете с нас...
  • 6 Еврогейтак

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Нейното правителство иска само да похарчи допълнителни 30 милиарда евро до края на следващата година, за да осигури облекчение на компаниите и домакинствата от нарастващите разходи за енергия. Всички други допълнителни разходи трябва да бъдат финансирани от спестявания в същия отдел, както подчерта министърът на финансите Джанкарло Джорджети (Lega).......„Мелони продължава курса на Драги“, приветства Frankfurter Allgemeine Zeitung ( FAZ ), който иначе не се уморява да критикува италианската фискална политика. Въпреки икономическата криза и рекордната инфлация новият държавен дълг трябва да спадне от 5,6 процента от брутния вътрешен продукт тази година до 4,5 процента през 2023 г. и 3,7 процента през 2024 г. През 2021 г. той все още беше 7,2 процента. Това изисква огромни съкращения на социални, здравни и образователни разходи.
  • 7 Еврогейтак

    4 1 Отговор
    Правителството на Италия прие бюджета за 2023 година. Той е в размер от 35 милиарда евро......Абе четете ли въобще кво пишете....това не им е бюджета а към бюджета

    Коментиран от #8

  • 8 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Еврогейтак":

    Те от Ф..... почнаха да я карат съвсем по украински.Заразиха се,бедните.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Еврогейтак

    3 0 Отговор
    Куп неточности има в статията еййй....Симона Коприщенова
    Редактора
  • 11 Дааааааа

    3 0 Отговор
    Едва встъпило в длъжност, правителството на Мелони също направи първите си приготовления за насилственото потушаване на политическата и социална съпротива. С постановление е създадено ново престъпление. Всеки, който организира или участва в „събрание“ на повече от петдесет души чрез „нахлуване в пространството на чужди публични и частни имоти или сгради“, може да бъде наказан с лишаване от свобода между три и шест години и глоба до 10 000 евро, ако събитието „може да доведе до заплаха за обществения ред, сигурността или здравето“........фашизма напредва, и само слепият не го вижда.....
  • 12 Некой си

    4 0 Отговор
    Аз ли нещо не съм разбрал или нещо генерално е сбъркано у нас?
    Сравнявам Италия с България:
    Италия - население 60 милиона, ВБП - 2 ТРИЛИОНА евро, държавен бюджет - 35 милиарда евро.
    България - население 6 милиона, БВП - 80 МИЛИАРДА евро, държавен бюджет - 10 милиарда евро.
    Значи, България с десет пъти по-малко население и 25 пъти по-нисък БВТ има 3.5 пъти по-нисък държавен бюджет от Италия.
    Някой друг дали забелязва несъответствията?

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Дааааааа

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Некой си":

    35 милиарда евро, друг път.....само в главата на писачката
  • 14 Ъхъъъ

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Некой си":

    Ти ако вярваш на тва дето Симона Коприщенова
    Редактор на тема Свят е написала, трябва да ти хлопа дъската
Новини по държави: