Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Ноември, 2022 14:10 2 091 30

Росатом: Всички електропроводи към Запорожката АЕЦ са разрушени

  • росатом-
  • войната в украйна-
  • запорожка аец-
  • заец

Практически всички електропроводи около Запорожката АЕЦ са разрушени, а въоръжените сили на Украйна не позволяват тяхното възстановяване, заяви ръководителят на "Росатом" Алексей Лихачов

Росатом: Всички електропроводи към Запорожката АЕЦ са разрушени - 1
Снимка: БГНЕС

Практически всички електропроводи около Запорожката АЕЦ са разрушени, а въоръжените сили на Украйна не позволяват тяхното възстановяване, заяви ръководителят на "Росатом" Алексей Лихачов, цитиран от ТАСС.

Той добави, че рискът от авария в Запорожката атомна електроцентрала ще се увеличи, ако не бъде осигурено алтернативно захранване с електричество на станцията след разрушаването на електропроводите. "Първата и основна задача е да се осигури алтернативна възможност за електрозахранване на станцията, независимо от военните действия. Тази задача трябва да бъде решена до дни. В противен случай, както бяха информирани МААЕ и световната общност, при нестабилно захранване рискът от авария ще се увеличи", каза той.

Както отбеляза Лихачов, около АЕЦ е необходима зона за сигурност, нейните параметри са ясни: нито един куршум, нито една диверсионна група не трябва да се доближава до станцията. "Вярваме в това, имаме нужда от него. Параметрите му са ясни, имахме разговор за това с ръководителя на МААЕ (Рафаел) Гроси. Още веднъж искам да провъзглася принципа. Нито един куршум, нито един снаряд , нито една ракета, нито една диверсионна група да не доближава територията на станцията", каза той в отговор на въпрос за необходимостта от такава зона.

Според него Украйна едва ли ще реши сама да създаде зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, за това е необходима волята на политически ментори в Киев. "Според мен Киев едва ли ще вземе решение тук сам. Тук е необходимо тази тема да бъде дълбоко навлязла и тази идеология да бъде споделена от неговите политически ментори", каза той.

Припомняме, че Украйна също настоява за създаване на такава зона за сигурност, но и по този въпрос разговорите са в безизходица, тъй като и двете страни искат едно и също - да получат контрол върху централата, който да бъде гарантиран от другата страна. Междувременно и двете страни се обвиняват за продължаващите обстрели срещу централата. При последния обстрел бе поразена сграда, в която се съхранява отработено ядрено гориво.

Припомняме, че след анексирането от Русия на окупираната част от Запорожка област, Москва обяви и поемането на контрола върху Запорожката АЕЦ. Украйна в момента не може да има никакво влияние върху случващото се в централата, тъй като директорът и заместник-директорът на Запорожката АЕЦ след кратко задържане бяха експулсирани от руските власти на територията, контролирана от Украйна. Персоналът, останал да работи там се оплака от психологически натиск от Русия да подпише нови договори за работа с "Росатом".

Вчера след масиран обстрел от руска страна бяха изключени всички работещи и контролирани от Украйна атомни централи. Почти цялата страна остана без електричество, беше спрян тока и в половин Молдова.

Източник: ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Их там ест

    28 6 Отговор
    сега бандеровские херои ще се топлят на натурални животински горива, като предците им - дервните Укри!! Че и без туй АЕЦа е савецкий и е ватник!!!

    Коментиран от #6

  • 2 А откъде

    10 26 Отговор
    да ви пуснат ток като разрушихте електропреносната мрежа на цяла Украйна? Откъде да дойде тока като ги принудихте да спрат други три АЕЦ, а и колко ТЕЦ и ВЕЦ избомбихте.

    Коментиран от #4, #7, #12

  • 3 Ами тогава

    20 4 Отговор
    да стоят на тъмно.И без това тока е безбожно скъп навсякъде.Газена лампа и парафинова свещ плюс вълнени калцуни..
  • 4 Ксаниба

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "А откъде":

    че те не са ли бомбят сами от майдана 2014!???
  • 5 Запада е циничен и не дава ПВО

    6 24 Отговор
    Тогава Украйна има право да се защитава с каквото има и просто да думне АЕЦ-а.

    Коментиран от #11, #17, #18, #19, #29

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "А откъде":

    Я прочети по надолу за трите атомни.И трите си работят нормално.

    Коментиран от #20, #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ехааа

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Запада е циничен и не дава ПВО":

    Поредния български самоубиец! И като го думни ти къде ще се скриеш? Под масата сигурно? Щаом ти е толкова акъла!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Любопитен

    3 20 Отговор
    Кой ги разруши? И кои електропроводи искат руските терористи да бъдат "възстановени"? Тези, които водят към Просия и им позволяват да крадат енергия ли?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Путин ти го каза:

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Запада е циничен и не дава ПВО":

    " Руснаците ще отидат в рая, а они просто сдохнут"!
  • 19 МММ

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Запада е циничен и не дава ПВО":

    Защитава се със самооблъчване и самоубииство?
  • 20 Вече работят, но

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха":

    вчера бяха изключени, а и откъде накъде ще снабдяват с ток ЗАЕЦ която е под руски контрол. Далече са една от друга, а мрежата постоянно се бомби от руснаците. На всяка АЕЦ ѝ трябва сигурно и непрекъсваемо захранване което е възможно само в мирна обстановка.

    Коментиран от #23

  • 21 3бня

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ехааа":

    ти пааа!!
  • 22 ало спи белото

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха":

    "Вчера след масиран обстрел от руска страна бяха изключени всички работещи и контролирани от Украйна атомни централи. Почти цялата страна остана без електричество, беше спрян тока и в половин Молдова.". ТОВА НЕ СЪМ ГО ПИСАЛ АЗ !
  • 23 не е важно каво ми се иска а какво е

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Вече работят, но":

    ДНЕС ВЕЧЕ НЕ РАБОТЯТ . САМО ДНЕС ПОЛЕТЯХА НАД 70 РАКЕТИ

    Коментиран от #24

  • 24 Отново

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "не е важно каво ми се иска а какво е":

    Последвай собствения си съвет - работят СЛЕД тези 70 ракети :))))) Нали знаеш, "не каквото ти се иска, а какво е" :)))))
  • 25 АУДИ

    6 2 Отговор
    Направо не е за вярване :Русия се самообстрелва в аец-а

    Коментиран от #28

  • 26 хммм,

    1 9 Отговор
    " Както отбеляза Лихачов, около АЕЦ е необходима зона за сигурност, нейните параметри са ясни: нито един куршум, нито една диверсионна група не трябва да се доближава до станцията. "Вярваме в това, имаме нужда от него. Параметрите му са ясни, имахме разговор за това с ръководителя на МААЕ (Рафаел) Гроси. "

    А разговор с Путин кога? Преди появата на руски войски на територията там проблемим нямаше, Откакто Русия контролира района само проблеми! И за слепите е видно, че Путин се опитва да задържи войските си там, защото иначе няма да може да задържи позиции и ще се получи познатото: " Нас не догонят! ".
  • 27 Факт е че:

    8 1 Отговор
    Само две страни в света са обстрелвали АЕЦ, Украйна и Израел ! И двете управлявани от евреи
  • 28 ха, ха, ха

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "АУДИ":

    Сигурно за теб звучи по приемливо Украйна да се опитва да разруши собствената си централа защото руснаците разрушиха другите, а тази остава непокътната и ако руските войски се изтеглят ще трябва да я експлоатират сами.

    Коментиран от #30

  • 29 Голямото зануляване

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Запада е циничен и не дава ПВО":

    Да,искате да взривите АЕЦ,за да отиде радиацията към Русия само че радиацията не пита дали си комунист или азиатец,а всичко подред убива.Ковид да не би само азиатците да ги ловеше?!Едно време СССР така се бил разпаднал и едва ли не така щяла и Русия.Няма да стане.Ето това по-скоро ще стане:
    "Ядрен сняг на облаци се вдига.
    Дядо Коледа ще колабира.
    Няма вече и шейна.
    В Укроленд заседна тя.
    Дзън,дзън.Звънци звънтят.
    Всички сладко ще заспят."
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: